Микро LED или Мини LED?

mikro led ili mini led

Каква технология на дисплея ще бъде Micro LED и Mini LED на следващия ви телевизор?

Съкращения или кратки термини не са били използвани в света на телевизията до днес. Напоследък обаче срещаме твърде много съкращения или кратки термини. OL ED , LED , HDR, HDTV, HDMI, ARC, eARC … Може да изглежда объркване. Но всъщност не е толкова сложно, колкото изглежда.

В тази статия искаме да поговорим за два нови термина, които скоро ще бъдат включени в живота ни. Микро LED и мини LED.

Въпреки че изглеждат сходно, термините представляват много различни видове екрани, така че нека разгледаме какви са те, как се различават един от друг и каква роля могат да играят при следващата ви покупка на телевизор.

Какво е Micro LED ?

Микро LED , LED (Organic Light Emitting Diode) екран, подобно на начина, по който служителите, без да се изисква отделна подсветка на всеки пиксел, е самоизлъчваща се дисплейна технология, която просветлява. Най-голямото предимство на всеки емитер екран е, че той постига отлично ниво на черно. Когато не се използва пиксел, той не излъчва никаква светлина, което ви създава перфектно черно усещане.

Най-голямото предимство на микро LED дисплеите пред OLED; Светодиодите могат да станат много по-ярки от OLED. В момента OLED панелите могат да постигнат пикова яркост от около 1000 нита, докато Micro LED светодиодите могат да произвеждат 5000 нита.

Един Micro LED панел може да се комбинира с друг Micro LED панел. Докато максималният размер на OLED е 88 инча, микро светодиодите могат да имат размер на екрана, измерен с разделителна способност до 16 К и повече.

Много компании, включително LG , Sony и Samsung работят над Micro LED дисплеи, но досега само Samsung и Sony са пуснали телевизори с Micro LED технология.

Какво е мини LED ?

Той принадлежи към семейството на LED телевизорите, което включва мини LED дисплеи, нормални LED телевизори и LED телевизори. Мини LED дисплеят използва същата формула като тези други телевизори; LED подсветката осигурява основния източник на яркост, който преминава през LCD матрица и серия от цветни филтри и ни дава финалната екранна снимка.

Отличителната черта на Mini LED е броят и размерът на LED подсветките. Обикновеният LED телевизор може да използва няколко десетки или може би няколкостотин светодиода, за да захранва подсветката си. Mini LED прави хиляди светодиоди, като значително намалява размера на отделните светодиоди. Причината за този подход е да се осигури изображение с по-добър контраст, по-добра яркост и по-добри нива на черно.

С по-голяма колекция от по-малки светодиоди, Mini LED дисплеите могат да осигурят по-голям контрол върху локалното затъмняване. Ако светодиодите са достатъчно малки, теоретично може да се създаде LED телевизор със същите великолепни нива на черно като Micro LED или LED .

Подобно на Micro LED, има няколко различни компании, които работят с mini LED технология, но засега само TCL предлага на пазара мини LED телевизори.miniled

Кое е по-изгодно?

Микро LED или мини LED ? Преди да отговорим на този въпрос, нека разгледаме и двете технологии по много начини.

Размер

Както вече обяснихме, няма реална граница колко голям може да бъде Micro LED телевизорът . Sony е Crystal LED телевизор може да се докаже като един от най-добрите примери за Micro LED телевизори с размер от 16 фута и разделителна способност от 16K. Micro LED е невероятно универсална система с функция за мащабиране, добавяща още панели.

Мини LED телевизорите са ограничени от същите ограничения за размер като конвенционалните LED дисплеи. Така те могат да бъдат направени по-големи от най-големите OLED телевизори, но все още не могат да достигнат размерите , до които могат да достигнат Micro LED дисплеите. Ограничението в мини LED са самите светодиоди. Няма ограничение за това колко могат да се използват наведнъж. Съществуват обаче ограничения за LCD матричните панели, които осветяват. Най-големият LED телевизор, който видяхме досега, е 110-инчовият UHD телевизор на Samsung .

В момента продажната цена на Micro LED дисплеите е над средната. Поради тази причина компаниите обикновено не предпочитат да предлагат официални цени на своите сайтове. Смята се, че Sony започва от около 180 000 долара за LED телевизори Crystal. Ако искате да добавите 4K функция към тези 120-инчови телевизори с резолюция 1080P, тогава се казва, че продажната цена е около 700 000 долара.

TCL представи модела, наречен Vidrian Mini LED , нова версия на Mini LED технология , в CES 2020 . Vidrian има тънък общ екран, като поставя мини светодиодите върху единичен тънък стъклен лист и екран, който създава по-добра яркост и нива на черно. Моделите с оборудването на Vidrian вероятно ще струват повече от другите Mini LED телевизори, когато то се предлага. Но дори и тогава Mini LED ще остане много по-достъпен от Micro LED през следващите години .

Яркост, черни нива и контраст

Мини LED телевизорите все още нямат технология да се конкурират с микро LED телевизорите по отношение на яркостта, нивата на черно и контраста.

Със своята перфектна възможност за черен цвят на пиксели, емитерните дисплеи като Micro LED и LED имат естествено предимство пред всеки дисплей, който няма контрол на нивото на яркост над пиксела. Поразителната яркост на микро LED също означава, че съотношението на контраста е извън графика в сравнение с други дисплеи.samsung mikro led 2020

Достъпност

По-горе сме посочили приблизително информация за цените. Тъй като микро LED телевизорите не са налични по отношение на цената, не е възможно да се кажат много положителни неща за наличността.

От друга страна, мини LED дисплеите се предлагат само в компанията TCL и имат продажби и налични цени на пазара. Междувременно да припомним, че и Sony, и LG обявиха Mini LED прототипи. Това показва, че технологичният монопол на TCL компания вероятно няма да отнеме повече време.

Micro LED и Mini LED са две от най-вълнуващите нови дисплейни технологии, които ще се появят през годините. И двете ще окажат влияние върху телевизорите, които ще купуваме в бъдеще, но Mini LED изглежда е първата призната технология.

Освен това наскоро се появи QD-OLED технология , която експертите наричат ​​брак на QL ED и OLE D технологии. Когато видим първите телевизори, използващи тази иновация на пазара, се надяваме, че те ще струват много повече от Mini LED моделите, но все пак ще са с много по-ниски цени от Micro LED.

Подобни публикации

  1. Apple се съгласи с LG за предна камера на iPhone 14
  2. Qualcomm обявява процесор Snapdragon 8 Plus Gen 1
  3. Как да регистрираш Kaufland Card
  4. Най-добрите препоръки за Bluetooth слушалки – 2022 г
  5. Как да изтрия историята на търсенето в Instagram?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.