Франция съперничи на SpaceX с ракета за многократна употребаfransa raketa

Френската ракета за многократна употреба Maïa изглежда като ход срещу компанията на Илон Мъск.

Компанията на име ArianeGroup  запретна ръкави, за да разработи френската ракета за многократна употреба . Но Европейската космическа агенция и европейският регион имат сложни проблеми с космоса.

Френският финансов министър Бруно льо Мер обяви плана си да се конкурира по-ефективно с европейската SpaceX чрез разработване на ракети за многократна употреба по по-бърз график.

Според Ройтерс, Le Мойра каза: “ Европа ще имат достъп до многократна употреба ракета за първи път. С други думи, ние ще имаме SpaceX и Falcon 9 от нашата собствена . Ние ще направим за лош стратегически избор, направен на 10 години преди .“

Прочети Още: Google Play игри идват в Windows! Посочена дата

Новият план е насочен към разработването на голяма ракетна компания ArianeGroup от базираната във Франция на по-голяма ракета за многократна употреба до 2026 г., а не на нова малка ракета- носител, наречена Maïa .

Въпреки че техническите подробности са оскъдни, Maia няма да бъде европейският „Falcon 9“. Той ще може да издига до 1 метричен тон до ниска околоземна орбита и ще се захранва от ракетен двигател Prometheus за многократна употреба , захранван от метан и течен кислород .

Все още в процес на разработка, този двигател има сравнима тяга с единствения 1D ракетен двигател Merlin, който захранва ракетата Falcon 9 на SpaceX. Но тъй като ракетата SpaceX има девет двигателя, тя може да повдигне повече от 15 пъти Maia, за която се твърди, че е в режим за многократна употреба.

Френската ракета за многократна употреба Maia

Ракетните политики в Европа изглеждат сложни и трудни за разрешаване. Въпреки това, има две основни теми, подчертани в това съобщение. Едното е подчертаното и дългогодишно съперничество между Франция, Германия и Италия за надмощие при стартиране в Европа, а другото е напрежението между корпоративни стартиращи компании и търговски стартиращи фирми, подкрепяни от държавните правителства. 

Франция, Германия и Италия се борят за финанси и работни места в авиацията. Всъщност Европейската космическа агенция определя приоритети за разработването на ракети , като разпределя средства на компаниите майки ArianeGroup със съоръжения във Франция и Германия и Avio в Италия.

Въпреки това, по-специално френското правителство изглежда финансира самостоятелно развитието на Maïa. През октомври президентът Еманюел Макрон каза, че Франция ще инвестира 30 милиарда евро в плана „Франция 2030“ за насърчаване на индустриалните иновации . Около 1,5 милиарда евро от този фонд ще отидат за космически инициативи.

Подобни публикации

  1. YouTube Music заменя Google Podcasts
  2. Дали Microsoft излъга, когато представи Edge Copilot?
  3. Tiktok ще бъде ли забранен в Турция?
  4. Радикално решение от Twitch
  5. WhatsApp тества нова функция за актуализации на състоянието!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.