Как да покажа файлово разширение? (Windows 7/8/10/11)kak da pokajem failovite razshirenie pri windows 7 8 10 11

Как да покажа файлово разширение? (Windows 11/10/8/7)

Подготвили сме подробно ръководство за потребители, които се чудят какви стъпки трябва да предприемат, за да покажат файловите разширения в Windows 7, 8, 10 и 11. Благодарение на дисплея с файлови разширения в Windows 7, 8, 10 и 11 можете да видите разширенията на всички файлове на вашия компютър. И така, Какви стъпки трябва да предприема, за да видя файловите разширения? В тази статия ще научите как да извършите този процес.

Всеки файл на вашия компютър има разширение. Файловите разширения обикновено са три или четири цифри, но могат да бъдат и по-дълги. Например документите на Word имат файлово разширение .doc или .docx. Ако имате файл с име example.docx, Windows знае, че това е документ на Word и го отваря чрез Microsoft Word.

Има много различни файлови разширения. Сред аудио файловете има много разширения, включително .mp3, .aac, .wma, .flac, .ogg. Обичайните разширения на файлове с изображения са .jpeg, .png, .gif и .heic. Настройката на операционната система Windows да показва файлови разширения е от голямо значение за сигурността. Например файловото разширение .exe е едно от многото файлови разширения, които Windows изпълнява като програма.

Ако не можете да видите какво е разширението на файл, е трудно да разберете с един поглед дали е програма, защитен документ или медиен файл. Например, може да имате файл с име „Документ“ с иконата на PDF програмата, инсталирана на вашия компютър.

Когато файловите разширения са скрити, няма начин бързо да разберете дали файлът е PDF документ или злонамерен софтуер. Ако сте настроили операционната система да показва файлови разширения, можете много лесно да видите дали това е PDF файл с име „Dokument.pdf“ или злонамерен софтуер с име „Dokument.exe“.

За да видите разширението на файла, можете да щракнете с десния бутон върху файла и да влезете в раздела Свойства, за да видите разширението на файла, но това не е необходимо, ако сте го настроили да показва разширения. По този начин спестявате и време.

Какви са стъпките за показване на файлово разширение в Windows 8 и Windows 10?

1. Отворете File Explorer.
2. Кликнете върху раздела Изглед.
3. Активирайте опцията „Разширения на име на файл“.

Възможно е да активирате файлови разширения много лесно на вашия компютър с операционна система Windows 8 или Windows 10. Можете да завършите този процес, като следвате само няколко стъпки.

За въпросния процес първо трябва да отворите File Explorer. Кликнете върху раздела Изглед, който се намира в горната част на отворения прозорец. Ако извършите това действие, ще видите различни опции. Трябва да активирате опцията „Разширения на името на файла“ сред тези опции.

Ако не искате файловите разширения да се показват след известно време, трябва да следвате същите стъпки отново. В последната стъпка трябва да премахнете отметката от опцията „Разширения на името на файла“. По този начин разширенията вече не се виждат.

Как да покажа файлово разширение на Windows 11?

 • Преглед на File Explorer.
 • Кликнете върху раздела „Преглед“ в горната част.
 • Кликнете върху „Покажи„.
 • Натиснете „Разширения на името на файла“.

Можете да активирате много бързо появата на файлови разширения в Windows 11, предлагана от софтуерния гигант Microsoft. За този процес първо трябва да отворите File Explorer. Щракнете върху раздела „Преглед“ в горната част на прозореца, който се отваря.

Още по-темата: Как да добавя приложения за Android към Windows 11?

Ако щракнете върху раздела Изглед, ще се отвори прозорец. Кликнете върху „Покажи“ в прозореца, който се отваря. Когато направите това, ще се отвори друг прозорец. Поставете отметка в опцията „Разширения на името на файла“ в новия прозорец. Можете да предотвратите появата на разширения, като следвате същите стъпки.

Как да покажа файлово разширение в Windows 7?

 • Отворете File Explorer.
 • Щракнете върху менюто „Редактиране“ в лентата с инструменти.
 • Кликнете върху „Опции за папка и търсене“.
 • Отидете в раздела „Външен вид„.
 • Премахнете отметката от „Скриване на разширения за известни типове файлове“.

За да покажете файлови разширения на вашия компютър с операционна система Windows 7, първо отворете File Explorer, точно както в други версии на Windows. Натиснете менюто „Редактиране„, намиращо се в лентата с инструменти. Веднага след този процес щракнете върху „Опции за папка и търсене“.

Трябва да влезете в раздела „Преглед“ в прозореца, който се отваря. Накрая премахнете отметката от опцията „Скриване на разширения за известни типове файлове“. След този процес можете да видите разширенията на файловете на вашия компютър. Ако не искате да виждате разширения, трябва да изберете въпросната опция.

Подобни публикации

 1. Как се прави регистрация в сайта на Sinsay?
 2. Как да блокирам сайт с Google Chrome?
 3. Как да поправим визуални проблеми във видеоклипове на Windows 11?
 4. Как да намерите изгубен молив на Apple?
 5. Какво e TikTok Studio? Какво предлага TikTok Studio?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.