Какво е шах, който не е загубил популярност от стотици години и как се играе?kak se igrae shah

Какво е шах и как се играе? Въз основа на такива въпроси споделихме с вас какво е шах, как се е появил, как се играе и ползите от него.

Шахът е игра, която датира от векове. Това е повече от просто игра, това е изкуството да се мисли. Въпроси като какво е шах и как се играе са сред най-често задаваните въпроси от тези, които искат да научат за шаха, въпреки че нямат никакви познания за шаха.

Играта може да изглежда много проста, когато я погледнете. В крайна сметка в играта има 16 фигури: 1 цар, 1 дама, 2 топа, 2 епископа, 2 коня и 8 пешки и научаването на правилото за 6 части не е толкова трудно. Няма скрити тактики, както в някои игри. Това не е игра за измама. В този случай остава само една трудност: мисленето.

Шахът е игра за отгатване на ходове и генериране на различни сценарии. Най-важното е да предвидите ходовете на противника и да действате съответно. Имайки предвид факта, че всеки успешен играч има стратегия на гърба си, можем да разберем, че най-важното в тази игра е добрата стратегия.

Ако се чудите откъде да започнете, за да станете шахматист, който прилага успешни стратегии, можете да се възползвате от тази статия, където отговаряме на вашите въпроси относно шаха.

Какво е шах?

Шахът е настолна игра, която се фокусира върху войната между две кралства. Смята се за най-обичаната игра в света. Милиони хора играят само за забавление и за да спечелят награди, когато е подходящо.

Няма да е погрешно да се каже, че в играта няма нищо, на което можете да разчитате, освен на вашата интелигентност. Шахът няма нищо общо с късмета. Дори и да сте голям късметлия, може да се каже, че ако играчът не е в състояние да играе играта срещу добър играч, е почти невъзможно да спечели играта.

История и история на шаха

Шахът възниква в Индия през 6 век след Христа. Тя е базирана на игра, наречена Chaturanga. Играта се разпространява в Азия и Европа през следващите години. В крайна сметка тя се превърна в игра, известна като шах.

Чатуранга се смяташе за същото като шаха, какъвто го познаваме. Имаше само малки разлики в правилата между двете. Историята на произхода на играта е както следва:

Преди години имаше един крал в Индия, който се отегчи от съществуващите игри и търсеше различна игра. Кралят възложи на математик, живеещ в неговото кралство, да измисли нова игра. Концентрирайки се върху това, математикът най-накрая представи на краля игра, наречена Chaturanga.

Играта между двете кралства се играе на дъска 8 x 8. С изключение на малки разлики, не се различаваше от сегашния шах. Например, пешката се движеше като пешка в шах, но не можеше да напредне с две полета при първия ход. Слонът играеше на две полета по диагонал. Той обаче можеше да прескочи и всеки камък.

Дълго време шахът напредваше бавно. Към края на 15 век излиза книга за шах. Към средата на 18 век започват да се появяват нови идеи. От този момент нататък шахът започна да надхвърля играта.

Прочети Още: Какво означава хакер? Как да станете хакер?

Как се играе шах

 • Първо, шахматната дъска е настроена.
 • На втория ред се поставят пешки.
 • Топовете се довеждат до ъглите.
 • В близост до замъците са поставени коне.
 • Между конете са поставени слоновете.
 • Тъмният крал поставя светлия цар в светлия квадрат, а светлия крал го поставя в тъмния квадрат.
 • Дамата се поставя на последното поле.

За да започнете да играете шах, дъската първо трябва да бъде настроена правилно. За това се уверете, че квадратът в долния десен ъгъл на двете страни е бял или светъл. Можете да разгледате правилното и неправилното използване на изображението по-долу.shah

Вие настройвате шахматната дъска. Време е да положим камъните. Тъй като има правила, които правят шах шах, вие също трябва да знаете коя фигура да поставите на кое поле. Започваме втория ред, като подреждаме пешките.

След като подредим пешките, вкарваме конете между топовете и слоновете между конете. След като донесем слоновете, ако камъните са черни или тъмни, ги поставяме в светъл или бял квадрат.

Ако камъните са светли, ние правим обратното на предишния процес, като приближаваме камъните до квадрата с тъмен цвят. Накратко, какъвто и цвят да е нашият камък, ние го поставяме в противоположния цвят. Крайното състояние на камъните трябва да бъде както следва.

След като етапът на подреждане на шахматните фигури приключи, започваме да играем играта, като се придържаме към правилата.

Какви са правилата на шаха?

 • Пешка: Придвижва се напред.
 • Кон: Има формата на буквата L. Може да прескача други камъни.
 • Слон: Движи се само по диагонал.
 • Касъл: Докато пътят му е чист, той може да върви напред, както пожелае.
 • Дама : Движи се напред, назад, настрани или диагонално.
 • Крал : върви нагоре, надолу, надясно, наляво или диагонално.

В шаха има 6 вида фигури. Всеки от тях се движи при спазване на определени правила. Ако желаете, нека се научим подробно как да преместите всеки един от тях.

Как върви пешка в шаха?

Пешките се движат напред, но противникът на диагоналното поле също може да събори фигурата. При първия ход може да премести две полета, докато при други ходове може да премести само едно поле. Възможно е те да вървят по диагонал само ако в диагоналното квадратче има фигура на противника. Не може да се движи назад.

Как върви един кон в шах?

Конете се движат в посока на буквата „L“. Конете също могат да продължат по пътя си, като прескачат други камъни. Това е умение само за кон. Не е възможно други камъни да направят това.

Как върви слонът в шах?

Слонът може да се движи в диагонална посока, колкото иска, но трябва да остане в цвета на квадрата, където са поставени слоновете.

Как върви топът в шаха

Топът може да се движи напред, назад, надясно и наляво колкото иска. Докато защитната верига не е прекъсната, замъците са от голяма полза.

Как върви една дама в шаха?

Царицата може да се движи напред, назад и може да се движи надясно или наляво. Дамата, една от най-силните фигури в играта, може да се движи напред толкова, колкото иска, без да преминава през собствените си фигури.

Как върви кралят в шаха?

Кралят е най-важната фигура в играта, което го прави най-слабата фигура. Царят може да се движи във всяка посока, но е ограничен само до едно поле. Кралят никога не може да стигне до квадрат, където ще бъде заловен. Проверката се използва и когато царят е заплашен от друга фигура.

Какви са ползите от шаха?

 • Активира мозъка.
 • Подсилва паметта.
 • Повишава креативността.
 • Това прави по-добро планиране.
 • Предпазва от деменция.
 • Предотвратява пристъпите на паника.
 • Осигурява умения за решаване на проблеми.
 • Осигурява фокус.
 • Учи ви да губите, както и да печелите.
 • Повишава самочувствието.
 • Забавлява.

Играта на шах има много ползи както за възрастни, така и за деца, но най-важната полза от шаха досега е, че предотвратява заболяванията от деменция и е ефективен при много други заболявания.

Нека разгледаме по-отблизо предимствата на шаха, изброени по-горе.

1. Активира мозъка

Можете да мислите за мозъка си като за мускулите си. Колкото по-силно натискате да преминете границата, толкова по-силна става тя. Според предишно проучване, играта на шах допринася за развитието както на лявото, така и на дясното полукълбо на мозъка.

Това означава, че играта на шах развива не само математически умения, но е и страхотна игра за развиване на креативност и въображение.

2. Укрепва паметта

Известен факт е, че шахът подобрява паметта. Играчите не само помнят всеки ход, направен от противник в играта, но и мислят как могат да използват тези ходове в своя полза. Може да е добра идея да насърчите децата в училищна възраст да играят шах, особено по отношение на подобряването на уменията им за запаметяване.

3. Подсилва креативността

Креативността се развива чрез игра на шах. Много хора обаче не са наясно с това. Предишно проучване показа, че тези, които играят шах редовно, са по-успешни в дейности, базирани на креативност, отколкото тези, които не го правят. Ако играете шах редовно, неизбежно ще пожънете ползите.

4. По-добро планиране

За да бъдете успешни в тази игра, е необходимо да се подготви стратегия и да се правят прогнози. Планирането и предвидливостта са много важни не само в шаха, но и в реалния живот. Следователно шахът трябва да се играе, за да се подготви по-добре за трудностите на живота.

5. Предпазва от деменция

Мускулите трябва да работят редовно. Като се има предвид, че мозъкът е като мускулите, ние се нуждаем от упражнения, за да останем здрави. Не можем да прибягваме до тежести, за да тренираме мозъка. Когато става въпрос за мозъка, трябва да се обърнем към игри като шах.

Шахът е много стратегическа игра, която подобрява мозъчните функции. От предишни изследвания е доказано, че намалява риска от развитие на деменция като болестта на Алцхаймер.

6. Предотвратява панически атаки

Играта на шах на телефона ви може много да ви помогне да сведете до минимум симптомите на паническа атака. В проучване, проведено преди няколко години, човек, който е получил паническа атака, прибягва до шах, за да остане спокоен и да предотврати развитието на паническа атака в по-лоша ситуация.

Точката, която позволи на играча да се успокои, беше да определи подходящо за него ниво на трудност. Шахът е игра, която може да причини стрес, както и да релаксира. Когато започнете да изпитвате симптоми на паническа атака, симптомите може да се влошат, ако играете на ниво на трудност, което ви поставя в по-лоша ситуация. Затова се уверете, че играта е лесна.

7. Придобива умения за решаване на проблеми

Във всяка игра на шах сте изправени пред предизвикателства, които трябва да преодолеете. За да спечелите играта, трябва да намерите решение за тях. Това решение е чрез мислене и планиране. Ще видите ползите от това и в реалния живот.

8. Осигурява фокус

Когато играете шах, трябва да се концентрирате върху играта. Можете да направите десетки ходове, но ако се разсеете с един последен ход, тогава можете да направите обикновена грешка и да накарате опонента си да спечели играта.

Поради тази причина ще се концентрирате повече върху играта. Тази концентрация ще се отрази и в реалния ви живот.

9. Преподава загуба

Загубата, докато можеш да спечелиш, не е нещо, което някой иска, но работата е там, че не винаги ти си този, който преподава. Понякога трябва да вземете писалка и да отидете на страната на обучението и да изчакате другият човек да ви научи на нещо.

Разбира се, важното е да направим по-добро завръщане въз основа на тези уроци. Когато научите това чрез шах, вие се научавате да се изправяте по-силно, когато сте изправени пред провал в реалния живот.

10. Повишава самочувствието

Отнема време за успех в шаха. През този период трябва да работите, за да анализирате конкурентите, да откриете техните слабости и да идентифицирате недостатъците в себе си. Цялата тази работа в крайна сметка ще се върне при вас като по-уверен персонаж.

11. Забавлява

Като човек, който започва да задава въпроси като това какво е шах и как се играе, не трябва да забравяте, че целта ви не трябва да бъде да бъдете най-добрият, а да бъдете най-добрият мислител. Ако решите да мислите добре, вместо да се опитвате да бъдете най-добрият, ще откриете начина да се забавлявате с шаха.

Подобни публикации

 1. Как да промените потребителското име и името на TikTok?
 2. Как да използвате FaceTime на телефони с Android?
 3. Как да промените акаунта в Discord?
 4. Какво е SoundCloud? Как работи?
 5. Какви са системни изисквания на AutoCAD?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.