Какъв е ключът към безопасността в дигиталната ера?sigurnost v digitalnata era

Какъв е ключът към безопасността в дигиталната ера?

Въпреки че е трудно да сте в безопасност в дигиталната ера, ние обясняваме как правилният софтуер и предпазните мерки могат да преодолеят това. Кой би могъл да си помисли за мрежа, свързваща целия свят преди години, нали? Бързо развиващите се технологии направиха възможно светът да се превърне в малък град и да общува с всеки по всяко време.

Когато се оценява от положителна гледна точка, се очертава много положителна картина, но от другата страна на скалата има злонамерени хора, които са довели до сфера като киберсигурността и злонамерения софтуер, който разработват и се опитват да инсталират на устройствата на техните потенциални жертви и голямо разнообразие от методи, които използват за кражба на данни.

Целта на тези злонамерени хора може да бъде всеки. Целта на хакерите може да бъде институция или организация или обикновен потребител на електронно устройство.

С други думи, това представлява опасност за всички и при тези обстоятелства всеки трябва да знае за начините да остане в безопасност в цифровата ера.

Разбира се, наличието на компютър, смартфон или таблет не означава, че трябва да сте експерт по киберсигурност, но трябва да вземете основни мерки за киберсигурност, преди да се сблъскате с евентуална заплаха. Особено след като някои програми се предлагат безплатно, можете да гарантирате сигурността си, без да плащате нищо.

Например, използването на софтуер за сигурност като Avast Free Antivirus, който предлага сигурност на Wi-Fi мрежата, защита от ransomware, предупреждения за изтичане на данни и други , може да ви помогне да се защитите срещу заплахи, насочени към вашето устройство в реално време.

В допълнение към този софтуер за сигурност има много други стъпки, които трябва да предприемете, които ще споделим с вас, докато обясняваме как хакерите се насочват към потребителите. Преди да стигнем до това, нека да разгледаме какво може да предложи Avast Free Antivirus.

Акценти на безплатната антивирусна програма Avast

 • Интелигентно сканиране
 • CyberCapture
 • Поведенчески щит
 • Файлов щит
 • Диск за възстановяване
 • Карантина
 • Сигурност на Wi-Fi мрежата
 • Безопасно сърфиране
 • Сигурност на електронната поща
 • Защита от рансъмуер
 • Сигнали за изтичане на данни

Функцията Smart Scan може да сканира устройства и да открива трудни за намиране уязвимости в сигурността. Функцията Behavior Shield незабавно ви предупреждава, ако някое от приложенията, инсталирани на вашето устройство или компютър, започне да се държи подозрително.

Функцията, наречена File Shield, показва предупреждения преди отваряне на подозрителни файлове. Функцията Recovery Disk сканира вашето устройство, докато системата ви е изключена, за да можете безопасно да премахнете зловреден софтуер.

Безплатната антивирусна програма Avast включва функция, наречена Карантина . Тази функция съхранява потенциално опасни файлове и гарантира сигурност, като ги държи далеч от останалата част от вашата операционна система.

Антивирусната програма, която може да гарантира сигурността на устройството в незащитени или обществени Wi-Fi мрежи, предотвратява неоторизиран достъп на непознати до вашата мрежа. Avast Free Antivirus също повишава сигурността, като блокира злонамерени уебсайтове и опасни изтегляния.

Услугата, която включва функция за защита от ransomware , включва предупреждения за изтичане на данни. Това ви позволява да получавате предупреждения, когато паролите, свързани с вашите имейл акаунти, са компрометирани.

Предлага се на платформи Mac, Windows, Android и iOS , Avast Free Antivirus сканира за проблеми със сигурността и производителността и ви помага да коригирате тези проблеми. Можете да изтеглите безплатно програмата, която осигурява защита в реално време, и да започнете да я използвате.

Какви са възможните заплахи за интернет потребителите?

 1. Вашите файлове и данни, които съдържат много важни документи, може да попаднат в ръцете на други.
 2. Вашата информация за самоличност може да бъде получена чрез създаване на фалшив уебсайт, който е много подобен на уебсайта на истинска институция или организация.
 3. Снимките, видеоклиповете и другите файлове, които съхранявате на вашето устройство, може да са криптирани и от вас може да бъде поискан откуп.
 4. Човекът, с когото разговаряте в която и да е платформа за социални медии или приложение за незабавни съобщения, всъщност може да не е човекът, за когото мислите. Злонамерен човек, който иска да получи вашата информация, като ви накара да щракнете върху определена връзка или да изтеглите файл, може да носи маска, за да спечели доверието ви.
 5. Ако изтегляте от ненадежден източник, може да мислите, че използвате оригинално приложение, но всъщност може да използвате приложение, което съдържа злонамерени кодове и може да не сте наясно с това.

Това са само няколко от безбройните примери. Докато сте в цифровата среда, трябва да вземете всички необходими предпазни мерки, за да гарантирате сигурност.

Начини да останете в безопасност в дигиталната ера

 • Уверете се, че интернет връзката е защитена.
 • Не кликвайте върху всяка връзка и не изтегляйте всеки файл.
 • Използвайте антивирусна програма.

Това са основните изисквания за живот в дигиталната ера. Докато следвате тези стъпки добре, можете да сте в безопасност. В противен случай лесно можете да станете открита мишена за заплахите, които ви очакват отвън.

Нека обсъдим подробно всички стъпки за сигурност, изброени по-горе, за да разберем по-добре тяхното значение.

Уверете се, че вашата интернет връзка е защитена

Днес е по-лесно от всякога да намирате обществени Wi-Fi мрежи и вероятно се възползвате от тази възможност. Е, знаете ли, че злонамерени хора могат да се свържат с вас чрез обществената мрежа, към която сте свързани?

Независимо дали сте в библиотека, кафене или в автобус, ако се свързвате към обществена Wi-Fi мрежа и извършвате транзакции, които включват много чувствителна информация, очите и ръцете, които не можете да видите, може да са върху вашите данни.

Това не само води до събиране на информация за вас, но също така може да доведе до загуба на парите ви, като позволи достъп до информацията за вашата банка и кредитна карта. Най-лошото е, че тези негативни сценарии нямат край. Ето защо трябва да помислите два пъти, преди да се свържете с обществена мрежа.

Внимателен подход към връзките и файловете

Нека напишем сценарий, който, въпреки че може да е сценарий на бедствие за някои, изобщо не е страшен за тези, които вземат адекватни предпазни мерки. Например, Али, който отваря приложението за електронна поща, за да провери имейлите, които получава, попада на имейл с интересно заглавие, докато разглежда входящата си кутия.

Съдържанието на този имейл съдържа логото на социална медийна платформа, която той използва много често. Името на платформата е включено в имейл адреса.

Имейлът съдържа информация, че в акаунта му са засечени подозрителни дейности и затова той е временно спрян, а ако смята, че това се дължи на некоректна транзакция, трябва да кликне върху връзката, за да попълни формата за възражение.

Али кликва върху директната връзка въз основа на надеждността на подготвеното съдържание на имейла. Това обаче го отвежда до фалшив уебсайт, който имитира платформата на социалните медии.

Тъй като името на уебсайта използва числото 0 вместо буквата o, Али не може да разбере, че това не е истинският уебсайт и предоставя цялата информация за вход, необходима за попълване на формуляра за възражение. Докато той смята, че попълването на този формуляр ще спаси акаунта му в социалните медии, хакери превземат акаунта на Али на заден план.

Това беше малък пример за това как акаунт в социални медии може да бъде откраднат от хакери. Има и много злонамерени хора, които се опитват да ви накарат да изтеглите злонамерен софтуер и файлове, използвайки подобни методи. Те също възприемат подход, подобен на горния пример и карат потребителите да инсталират зловреден софтуер.

Освен това няма правило, че такива злонамерени имейли, които получавате, винаги ще се представят за институция или организация. Електронната поща на някого, когото познавате добре, също може да бъде компрометирана. Хакерите може да ви изпратят имейл с молба да щракнете върху връзка чрез имейл адреса на това лице.

Тъй като познавате този човек, може да не поставяте под въпрос надеждността на връзката или файла, идващ от него, но този човек може всъщност да не е човекът, за когото мислите.

За да сте в безопасност, внимавайте с връзките и файловете:

Правописни грешки : Например числото 0 може да се използва вместо буквата O или буквата I може да се използва вместо буквата L.
Сигурна връзка : Уверете се, че уебсайтовете, до които влизате, имат защитена връзка. Внимавайте да не използвате http вместо https.
Сканиране на файлове : Вместо да отваряте всеки файл директно, първо ги сканирайте за вируси с надеждна антивирусна програма.

Използване на антивирусна програма

Не всеки софтуер или файл, който инсталирате на вашето устройство, може да е безопасен. Дори ако сте изтеглили някои от тях, защото идват от хора, които наистина познавате и на които имате доверие, трябва също да вземете под внимание възможността техните акаунти да бъдат компрометирани или устройството им да бъде заразено със злонамерен софтуер.В края на деня трябва да сканирате всички софтуер и файлове, които изтегляте за вируси, за всеки случай.

Използването на антивирусен софтуер не само ви помага да разберете дали файловете и софтуерът, които току-що сте изтеглили, са безопасни и елиминира заплахите в случай на неблагоприятни събития, но също така ви помага да сте в безопасност срещу възможни уязвимости в съществуващия софтуер.

В това отношение можете да изберете Avast Free Antivirus, който счупи значителен рекорд, като блокира 10 милиарда кибератаки през 2023 г., което е увеличение от 50 процента в сравнение с предходната година.

Подобни публикации

 1. Lockly Smart Lock: Характеристики и цена на заключване на врати със сканиране на лица
 2. Ограничаване на Социалните Медии за Младежи в Англия: Нови Регулации на Хоризонта
 3. Най-използваните пароли в света
 4. Google вече ще ви предупреждава, ако данните ви се откраднат! Как?
 5. WhatsApp ще предлага високо ниво на поверителност и сигурност с нова функция!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.