Потребители на Mac, пазете се от този вирус!mac virus vnimanie

Потребители на Mac, пазете се от този вирус!

Известен с това, че заразява устройства с операционна система Windows, LockBit наскоро се появи и на Mac устройства. Apple многократно се хвали, че нейните операционни системи са много по-сигурни от Windows. От страна на MacOS обаче нещата не са толкова добри, колкото изглежда. Беше открито, че вирусът LockBit, който създава проблеми на потребителите на Windows, наскоро е бил актуализиран, за да засегне и MacOS устройства.

Вече никой не е в безопасност

Открит от MalwareHunterTeam, вирусът се разглежда като първия рансъмуер за macOS. LockBit, който криптира всички файлове на устройството, в което влиза и изисква определено плащане за отключване на паролата, е адаптиран за MacOS с името „locker_Apple_M2_64“.

LockBit, известен в индустрията като RaaS (комерсиален ransomware), се предлага на хора в нужда с определени условия. Като се има предвид, че рансъмуерът е създаден през ноември 2022 г., може да е било твърде късно да се открие вирусът.

Екипът на MalwareHunterTeam вярва, че със създаването на различни версии на софтуера LockBit може да бъде извършена мощна ransomware атака, насочена към Mac устройства.

Като се има предвид, че използването на Mac устройства в професионалното пространство е доста често срещано от съображения за сигурност, евентуален кошмар с ransomware може да струва на компаниите милиони долари. Както може би си спомняте, през последните месеци много компании за игри трябваше да платят значителни финансови санкции и откупи поради ransomware.

За да бъдете защитени от възможни вируси или ransomware, силно препоръчваме да инсталирате антивирусна програма на компютъра си и да не изтегляте файлове от хора или уебсайтове, които не познавате.

Подобни публикации

  1. Голяма уязвимост в TikTok Внимавайте
  2. Методи за кражба на акаунт в WhatsApp: Пазете се от тях!
  3. Потребителите на Microsoft Пазете се от това офис приложение
  4. Безопасен ли е изкуственият интелект?
  5. Открит е нов зловреден софтуер в социалните медии 2023

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.