Най-голямата кибер атака в историята на Apple: 128 милиона потребители са засегнати!

apple kiber ataka

Епидемията от зловреден софтуер през 2015 г. се оказа най-голямата кибератака в историята на Apple. Общо 128 милиона потребители на iOS са засегнати от атаката.

Epic Games и случаят на Apple разкриха най-голямата кибератака в историята на Apple . През 2015 г. неидентифицирани хакери инжектираха зловреден софтуер в хиляди приложения в App Store, без дори да помръднат с косъм.

Прочети Още: Появиха се функциите на Asus Zenfone 8 Mini

По това време изследователите предполагаха, че въпросният зловреден софтуер може да е бил в около 4000 приложения, което прави невъзможно приблизителната оценка на броя на хората, засегнати от атаката.

Като се има предвид броят на приложенията, използвани от хакерите, без да остави нито една следа, тази атака може да се счита за една от най-големите кибератаки на продукти и услуги на Apple досега, но колко потребители на iOS е засегнала атаката, остава въпрос под въпрос досега. Толкова много, че някои хора смятаха, че никога няма да бъде разкрито колко хора атаката е засегнала с използвания злонамерен XCodeGhost.

Най-голямата кибер атака на Apple в историята

Продължаващото съдебно дело за Apple и Epic Games разкри колко потребители бяха засегнати общо от атаката, извършена преди 6 години. Според новините на Vice , общо 128 милиона потребители на iOS, 18 милиона от които са от САЩ, са били засегнати от тази атака.

По това време Дейл Багуел е бил мениджър, отговорен за клиентския опит на услугата iTunes на Apple. В имейл, което той изпраща по това време, Багуел заявява, че 128 милиона потребители са изтеглили повече от 2500 приложения, съдържащи злонамерен софтуер. Според имейла на Bagwell, потребителите на iOS, засегнати от атаката, също са допринесли за 203 милиона изтегляния на повече от 2500 приложения, засегнати от атаката.

В имейлите също се вижда, че получените имейли са, че Apple се опитва да информира потребителите за това колко голямо въздействие има атаката. Мат Фишер, който по това време беше заместник генерален мениджър на App Store, заяви, че въпросните приложения са изтеглени от различни части на света, което може да доведе до известни трудности при задаването на езика на имейлите.

Въпреки че броят на жертвите в тази атака, извършена от киберпрестъпници и известна като най-голямата кибер атака в историята на Apple , беше много голям, зловредният софтуер, поставен в приложенията, не се разглеждаше като много опасен софтуер. Apple заяви, че не разполага с информация, че зловредният софтуер се използва по начин, който прави потребителите жертви.

Как приложенията получават злонамерен софтуер?

Инжектирането на софтуер в приложения стана възможно чрез разпространението на фалшива версия на Xcode . Вместо да изтеглят официалната версия на Xcode, софтуера за разработка на приложения на Apple, разработчиците на приложения изтеглили въпросния зловреден софтуер и техните приложения били инжектирани със зловреден софтуер поради тази причина.

Кои приложения са засегнати от атаката на iOS през 2015 г.?

Apple обяви, че най-популярните приложения от епохата, като WeChat и Angry Birds 2, са засегнати от споменатия зловреден софтуер. Популярността на заразените приложения и игри може да се разглежда като един от основните фактори, които правят неизбежния голям брой хора, засегнати от атаката.

Подобни публикации

  1. Ефективност на батерията на iPhone с инсталиран iOS 16
  2. Мета работи върху изкуствен интелект, който може да разчита мозъчни вълни
  3. Audi разкрива нов електрически автомобил Activesphere
  4. AMD обявява датата на представяне на процесорите от серия Ryzen 7000
  5. Представена е пилотна технология Xiaomi за автономно шофиране

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.