5-те най-лоши компютърни вируси някога

nai loshi virusi

В това ръководство сме тук с 5-те най-лоши компютърни вируса в историята.И така, какви са тези злонамерени програми, които накараха милиони хора в техните мрежи?5-те най-лоши компютърни вируса изобщо – вирусите, които се разпространяват в интернет, могат да причинят различни проблеми в сценарии, вариращи от досаден софтуер до кошмар. Някои може да изтрият информацията на твърдия ви диск, други да копират тази информация, а някои дори да поставят компютъра ви под контрола на друг човек на хиляди километри.

Ако досега не сте имали работа с вирус, може би се чудите защо цялата тази бъркотия. Според докладите обаче вредите, причинени от зловреден софтуер само през 2008 г., са на стойност около осем и половина милиарда долара.

Всъщност зловредният софтуер е в живота ни от много дълго време. През 1949 г. учен на име Джон фон Нойман открива, че теоретично е възможна програма за самовъзпроизвеждане. По това време компютърната индустрия не беше на десет години, но някой вече беше измислил как да сложи ключове на предавки. И все пак вирусите, разработени от това, което наричаме хакери, отнеха няколко десетилетия, за да се появят.

В старите времена, не толкова много, така че в началото на 1980-те, вирусите са били зависими от хората да се преместят на друг компютър. Хакерът ще запази вируса на дискове и след това ще разпространи дисковете на други. Това не беше голям проблем, докато модемите не станаха нещо обичайно.

Днес, когато казваме вируси, мислим за софтуер, който се разпространява в интернет. В този списък ще разгледаме историята на вирусите и петте най-лоши вируса, които историята е виждала. Ако сте готови, нека започнем.

5-те най-лоши вируса в историята!

В този списък ще разгледаме по-подробно няколко различни компютърни вируса. Нека започнем с някои предварителни условия, за да не се чувствате непознати по темата.

– Компютърен вирус: По принцип компютърният вирус включва софтуер, който често променя начина на работа на компютъра, включително да навреди на компютъра, и може да се възпроизвежда. 

– Червей: Истинският вирус изисква хост програма, за да работи правилно. Червеите, от друга страна, нямат нужда от това. Те се репликират и могат да бъдат изпратени по мрежата.

Троянски кон: Програми, които твърдят, че правят едно нещо, но всъщност правят друго. Някои от тях могат да повредят твърдия диск на жертвата. Други помагат на отдалечен потребител да получи достъп до системата.

5- Сапфир / SQL Slammer

В началото на 2003 г. в интернет се разпространява нов вирус на интернет сървъра. Много мрежи не бяха подготвени за тази атака и в резултат много системи се сринаха.

След тази атака услугата за банкомати на Bank of America се срина, услугата 911 в Сиатъл беше прекъсната и Continental Airlines трябваше да отмени няколко полета след няколко грешки.

Виновникът беше вирусът SQL Slammer, известен също като Sapphire. Според някои оценки това е причинило щети за над милиард долара, докато се получи решение за вируса.

Вирусът удвоява броя на жертвите на всеки няколко секунди след заразяване на първия сървър. Почти половината от сървърите бяха засегнати след първите петнадесет минути от атаката.

Този вирус доведе до важен урок: Наличието на най-актуалните корекции и антивирусен софтуер не е достатъчно само по себе си. Пиратите винаги ще търсят начин да използват всякакви слабости. Също така е важно винаги да сте подготвени за сценария на бедствие.

4- MyDoom

Вирусът на име MyDoom или Novarg създава задната врата в операционната система на жертвия компютър. Имаше няколко варианта на оригиналния вирус. Първият започна атака на DoS на 1 февруари 2004 г. Последният разпореди на 12 февруари 2004 г. да прекрати разпръскването. Много задни врати все още бяха активни, дори след като вирусът спря да се разпространява.

По-късно същата година второто огнище на вируса създаде сериозни проблеми на няколко търсачки. Подобно на други вируси, MyDoom търси списъци с контакти на компютрите жертви като част от процеса на репликация. Изпращаше обаче и заявка за търсене до търсачка.

В крайна сметка търсачки като Google започнаха да получават милиони заявки за търсене. Това накара услугата на търсачката да се забави значително, а някои дори да се сринат. Основната логика за разпространение на MyDoom беше електронната поща и други устройства в същата мрежа. Според докладите, един от всеки дванадесет имейла, изпратени по това време, е носил вирус.

3- Сасер и Нецки

Обикновено всички вирусни програмисти избягват откриването, но в някои случаи властите могат да намерят начин да проследят вируса до неговия източник. Такъв беше случаят с вируса Sasser и Netsky.

Вирусът е създаден от седемнадесетгодишен програмист на име Свен Яшан. Въпреки че и двата червея се държат по различен начин, приликите в кодовите структури накараха експертите по сигурността да смятат, че са произведени от един и същ човек.

Sasser използва уязвимостта и атакува компютри, но за разлика от други червеи, тя не се разпространява по имейл. Вместо това, когато зарази компютър, той сканира и се свързва с други уязвими системи. Така че вирусът правеше случайни IP сканирания, за да намери потенциални жертви.

Netsky, от друга страна, се движеше чрез имейли и мрежи. Този вирус, имитиращ имейл адреси, се разпространява с прикачен файл от 22 016 байта. Докато се разпространяваше, причиняваше DoS атака, защото се опитваше да обработи целия интернет трафик. Този 17-годишен авантюрист е осъден на около една година и девет месеца.

2- Leap-A / Oompa-A

Вирусите, които изследвахме досега, са насочени към устройства с Windows. Macintoshes обаче не бяха много имунизирани срещу вирусни атаки.

Фактът, че Mac обикновено са по-сигурни, може да се счита за частично правилен поради концепция, наречена сигурност чрез несигурност. Apple има репутацията, че поддържа операционната система и хардуера затворени. 

Както хардуерът, така и софтуерът се произвеждат от Apple, което поддържа операционната система несигурна. Както знаете, делът на Mac на общия пазар е нисък, така че хакерите могат да се насочат към по-малко потенциални жертви, отколкото при Windows. И все пак това не е достатъчно, за да спре хакер.

През 2006 г. се появи вирусът Leap-a, известен също като Oompa-a. Този вирус използва приложението за незабавни съобщения iChat за разпространение между устройства. След като вирусът зарази Mac, той сканира списъка iChat и изпраща съобщение до всеки човек в списъка. Съобщението съдържа друг файл, който прилича на невинно JPEG изображение.

На техническо ниво Leap-a virus обикновено няма сериозни последици, но ни показа, че дори Mac може да бъде жертва на зловреден софтуер. Тъй като моделите на Mac стават все по-популярни, вероятно ще видим повече зловреден софтуер, насочен към тези устройства.

1- Буря червей

Последният вирус в нашия списък се откроява като Storm Worm, който също можем да наречем Storm Worm. За първи път идентифициран в края на 2006 г., този вирус носи името си от съдържанието си.

Защото темата на един от имейлите с вируса беше „ 230 смъртни случая, когато бурята удари Европа “. И все пак други компании познават този вирус под други имена. Symantec го нарича Peacomm и предпочита McAfee Nuwar.

Storm Worm е основен троянски кон. Някои версии превръщаха компютъра в зомбита или ботове. Когато вирусът се зарази, всяко устройство стана достъпно за отдалечен достъп.

Много версии убеждават жертвата да изтегли чрез фалшиви новини или видеоклипове. Хората зад атаката често сменяха темата на имейла, за да отразяват текущите събития. Различни заглавия като „ Най-смъртоносното земетресение в Китай “ също са включени в докладите.

Подобни публикации

  1. Най-накрая чакана функция! Deezer вече може да разпознава песен от вашето мрънкане
  2. Китай преминава към базирана на Linux операционна система
  3. Най-популярните музикални ботове на Discord
  4. Безплатен екранен рекордер за Windows
  5. Новата актуализация на Windows 11 внася значителни промени в OneDrive

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.