Как да почистите вируса който е заразил вашият компютър?zarazen virus kompyutar

Ако компютърът ви има признаци на вируси, може би се чудите как да се отървете от тях. Как да почистим вируса, който заразява компютъра?Как да почистите вируса, заразен с компютър? – Интернет, където днес живеем всички заедно, в даден момент може да се нарече много голям дом за злонамерен софтуер. Този софтуер, който шпионира вашия компютър, поврежда вашите данни, унищожава твърдия ви диск или дава контрол на устройството ви на някой, който е на хиляди километри, причинява различни проблеми по какъвто и да е начин.

Всъщност може да е въпрос на време да станете жертва на атака, тъй като интернет е пълен с мостри от зловреден софтуер. Ако смятате, че компютърът ви е жертва на вирус, първият ни съвет е да запазите спокойствие. 

В такива случаи може да помислите, че трябва да почистите компютъра или да започнете от нулата. Обикновено обаче ще можете да премахнете злонамерен софтуер, като защитите данните си. Може да загубите някои данни в процеса, но вероятно не всичко.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да разберете дали компютърът ви наистина има вирус. Ако компютърът ви е много по-бавен от обикновено, вашият интернет браузър изглежда различно от обикновено или автоматично отваря различни уебсайтове, това показва, че сте в контакт с някакъв зловреден софтуер. Ако производителността на компютъра ви е бавна и често се срива, получавате съобщения, че са повредени, докато се опитвате да получите достъп до различни файлове и размерите им постоянно се променят, може да имате сериозни проблеми.

Как да почистим компютърните вируси?

И така, как да почистим вируса, който заразява компютъра?

1- Премахване на вируси с антивирусен софтуер

Ако подозирате, че имате вирус на компютъра си, първо ще трябва да получите поддръжка от антивирусен софтуер, за да го извлечете. Някои вируси са интелигентни и деактивират антивирусния софтуер. Някои вируси може да ви попречат да изтегляте антивирусен софтуер. В такива случаи инсталирайте софтуера, който сте изтеглили от друго устройство, на вашето устройство с помощта на външен диск.

Основният антивирусен софтуер е практическа необходимост за почти всеки, който използва Windows. Те често ви защитават, когато са подкрепени от безопасни навици, но компютърните вируси продължават да бъдат по-коварни с всеки изминал ден. Така че само това може да не е достатъчно.

Да предположим, че можете да използвате програми, които могат да ви помогнат да се предпазите от антивирусна програма още в първата стъпка. Ако това не е възможно, ще говорим за това какво да правим в следващите сценарии. 

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите антивирусна програма, да я инсталирате и да стартирате сканиране за вируси. След това премахнете намерения злонамерен софтуер. Ако проблемът продължава да съществува, може да има злонамерен софтуер, скрит някъде отзад.

2- Премахване на вируси с безопасен режим

Ако не можете да получите достъп до антивирусен софтуер или ако все още виждате признаци на вируса след сканиране, е полезно да стартирате компютъра си в безопасен режим. Ако не сте сигурни как да направите това, можете да получите помощ от връзката по-долу.

Повечето вируси съхраняват файлове в папката за запис. Тази папка действа като база данни с инструкции и дава на вашата операционна система важна информация за програмите на вашия компютър. Той също така може да каже на вирусите да не се активират веднага след като бъдат инсталирани. Може да е възможно да изтриете част от този софтуер чрез безопасен режим.

3- Премахване на вируси чрез нулиране на компютъра

Ако стигнете до последния елемент, за съжаление ще трябва да изтриете значителна част от данните си. В този момент рестартирането на компютъра обикновено няма да работи самостоятелно. Следователно ще трябва да изтеглите подходящите ISO файлове и да инсталирате софтуера от нулата. Ако не сте сигурни как да направите това, можете да получите достъп до съответната статия, като щракнете върху връзката по-долу.

Ако сте инсталирали операционната система от нулата, ще трябва да обърнете повече внимание на стъпките си от всякога, за да останете в безопасност в следващата ситуация.

Например можете да започнете, като избягвате странни имейли, не щраквате върху връзки в непознати имейли, не посещавате непознати сайтове или не изтегляте файлове от непознати места. Също така, не забравяйте да инсталирате антивирусен софтуер на вашето устройство и да го поддържате актуализиран. Повечето антивирусни програми се актуализират поне веднъж седмично. Стартирайте тези програми поне веднъж седмично.

Това, за което трябва да внимавате, за да избегнете вируса, може да изглежда тежко бреме, но е много по-лесно от поправянето на компютър, който е бил засегнат от вируса. 

Стигнахме до края на това ръководство, което сме подготвили за вас. И така, успяхте ли успешно да премахвате и почиствате вируси, използвайки информацията, съдържаща се в това ръководство? Не забравяйте да споделите мнението си по темата с нас в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Защо и как да почистите Google Pixel Buds?
  2. Как да научим английски? Какво се изисква да се научи?
  3. Как да използвате Shazam на заключен екран на iPhone?
  4. Методи за създаване на GIF файлове от видеоклипове без използване на програми
  5. Как да активирам безплатен бърз интернет от Йеттел?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.