Милиони телефони с Android със зловреден софтуер!Милиони телефони с Android, разпознати фабрично със зловреден софтуер!

Изследователите на киберсигурността са открили, че милиони телефони с Android се доставят фабрично с добавки за зловреден софтуер. Ето подробностите! Изследователи на киберсигурността от Trend Micro са открили тревожна атака по веригата за доставки, при която милиони устройства с Android са заразени със зловреден софтуер за кражба на информация, преди дори да напуснат фабриката.

Въпреки че засегнатите устройства са предимно бюджетни смартфони, атаката се разпространи и към смарт часовници, смарт телевизори и други смарт устройства.

Старшият изследовател на Trend Micro Фьодор Ярочкин и неговият колега Zhengyu Dong говориха за това на конференцията в Сингапур наскоро и заявиха, че коренът на проблема е ожесточената конкуренция между производителите на оригинално оборудване.

Как злонамереният софтуер може да се появи на нулеви телефони с Android?

android s zlovreden softuerКакто е известно, производителите на смартфони не произвеждат сами всички компоненти на своите телефони, но тъй като цената на фърмуера на мобилните телефони продължава да пада, доставчиците не могат да таксуват пари за своите продукти.

Ето защо Ярочкин обясни, че продуктите започват да идват с нежелани малки екстри под формата на „безшумни добавки“. Trend Micro намери „десетки“ изображения на фърмуер и 80 различни плъгина, търсещи зловреден софтуер. Някои плъгини са част от по-широк „бизнес модел“ и се продават във форуми в тъмната мрежа и дори се предлагат на пазара в основните социални медийни платформи и блогове, казаха изследователите.

Тези плъгини могат да откраднат чувствителна информация от устройството, да откраднат SMS съобщения, да поемат контрола върху акаунти в социалните медии, да използват устройства за реклама и измама с кликвания и да злоупотребяват с мрежовия трафик.

Trend Micro казва, че данните показват, че близо девет милиона устройства по целия свят са били засегнати от тази атака на веригата за доставки, повечето от които са разположени в Югоизточна Азия и Източна Европа.

Подобни публикации

  1. Смартфоните Vivo обещават дълготрайна употреба
  2. Характеристики, цена и дата на пускане на Motorola Razr 50 Ultra
  3. Как изглежда Motorola Razr 2024?
  4. Характеристики на Vivo S19 и S19 Pro
  5. Характеристики на Honor 200

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.