Ако имате тези разширения на Chrome, трябва да ги деинсталирате незабавноchrome razshirenie

Google премахна пет различни разширения, които проследяват дейностите на потребителите от своя магазин в резултат на откриване и докладване от изследователи. Ето подробностите!

Google премахна повече от 1,4 милиона изтеглени разширения на браузъра от уеб магазина на Chrome, след като изследователи от трети страни съобщиха, че някои разширения в магазина на Google тайно проследяват историята на сърфиране на потребителите и добавят проследяващи кодове към определени сайтове за електронна търговия, които са посетили.

Прочети Още: Приложенията за Android вече ще работят на всяко устройство

Петте разширения, които McAfee маркира специално , твърдят, че предлагат разнообразие от услуги, като стрийминг на Netflix видеоклипове към групи хора , правене на екранни снимки, автоматично намиране на кодове на купони и кандидатстване. Зад кулисите разширенията поддържат текущ списък на всеки сайт, посетен от потребителя, и предприемат допълнителни действия, когато потребителите дойдат на определени сайтове , казаха изследователите на компанията.

Разширенията регистрират всяка активност на потребителите

Разширенията изпращат името на всеки посетен сайт до посочения от разработчика сайт d.langhort.com, заедно с уникален идентификатор и държавата, града и пощенския код на устройството, от което е направено посещението. Ако посетеният сайт съответства на списък със сайтове за електронна търговия, домейнът на разработчиците инструктира разширенията да добавят JavaScript към посетената страница. Кодът променя бисквитките на сайта, така че споделянията да могат да се прехвърлят върху закупени продукти.

За да се запази поверителността на дейностите, някои разширения са програмирани след инсталирането да изчакат 15 дни , преди да започнат събирането на данни и вграждането на код , което гарантира, че потребителите дори няма да забележат, ако могат.Разширенията, идентифицирани от McAfee , са:

Име на разширение ID на разширение Брой потребители
Парти на Netflix mmnbenehknklpbendgmgngeaignppnbe 800 000
Парти на Netflix 2 flijfnhifgdcbhglkneplegafminjnhn 300 000
Заснемане на екранна снимка на цяла страница – Екранна снимка pojgkmkfincpdkdgjepkmdekcahmckjp 200 000
FlipShope – Разширение за проследяване на цени adikhbfjdbjkhelbdnffogkobkekkkej 80 000
AutoBuy Flash продажби gbnahglfafmhaehbdmjedfhdmimjcbed 20 000

Говорител на Google каза, че от сряда всичките пет разширения са премахнати от уеб магазина на Chrome. Премахването на разширения от техните сървъри не е същото като премахването на разширения от 1,4 милиона заразени устройства. Хората, които инсталират разширения, трябва ръчно да прегледат своите браузъри и да се уверят, че вече нямат тези разширения.

Подобни публикации

  1. Spotify направи уникална промяна в дизайна си: Как изглежда?
  2. Нова функция за изкуствен интелект, идваща в Windows 11
  3. Нова функция за промяна на цвета на WhatsApp
  4. Как се пише?
  5. Най-популярната функция на Google и Samsung вече може да бъде добавена към iPhone!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.