Държави с най-голяма площ

darjavi s nai golyama plosht

Какво е класирането на повече от 200 страни в света по площ? Кои страни имат най-голяма площ?

С информацията, получена от данните на Световната банка на Ajans Press, бяха определени страните с най-голяма площ в света. Начело в списъка е Русия, която привлича вниманието, когато гледа картата на света и в момента е на дневен ред с войната с Украйна. Антарктида е точно зад нея, а Канада е на трето място.И така, кои са страните с най-голяма площ в света? 

Прочети Още: Tesla акциите на дъното с придобиването на Илон Мъск в Twitter

Списък на страните с най-голяма площ

 • Русия
 • Антарктида
 • Канада
 • Китайски
 • САЩ
 • Бразилия
 • Австралия
 • Индия
 • Аржентина
 • казахстан
 • Алжир
 • Конго, окръг Колумбия
 • Дания
 • Саудитска Арабия
 • мексикански
 • Индонезия
 • Судан

Русия

Русия, която излезе на преден план с войната си срещу Украйна, е страната с най-голяма площ в света. Русия, официално известна като Руската федерация, е федерална полупрезидентска република. Общата площ на Русия, която е съседна на страната ни от Черно море като нейна морска граница, по последни данни е 17 098 246 km². Площта на Русия достига 17 125 191 km², като се вземат предвид непризнатите региони Севастопол и Крим. От друга страна, Русия е деветата по население страна в света с население от 145,9 милиона към 2021 г.

Антарктида

Антарктида, която е най-южната част на Южното полукълбо и включва Южния полюс, е единственият континент на юг от Африка и Океания, който не съдържа държава. Някои части на Антарктида, известна като най-сухото място в света, валя след 2 милиона години. Общата площ на Антарктида е 14 000 000 km².

Канада

Канада, разположена в Северна Америка, обхваща обща площ от 9,98 милиона km² от Тихия океан до Атлантическия океан и Северния ледовит океан на север. От друга страна, Канада има и най-дългата брегова линия в света с разстояние от повече от 200 000 км. Според данните от 2020 г. общото население на Канада е 38 000 005 милиона, а площта на Канада е 9 984 670 km².

Китайски

Китайската народна република, официално известна като Китайската народна република, е унитарна суверенна държава в Източна Азия, управлявана от Комунистическата партия на Китай в еднопартиен режим. С население от приблизително 1,4 милиарда, тя е най-населената страна в света и третата по големина страна по площ с 9,6 милиона km². Освен това е известна като 3-та или 4-та по големина страна по обща площ. 

САЩ

Съединените американски щати (САЩ), или както неофициално се нарича Америка, са федерална конституционна република от петдесет щата и един федерален окръг, разположен в централна Северна Америка, между Канада и Мексико. С площ от 9,8 милиона km², тя е четвъртата по големина страна по отношение на земна площ и третата или четвъртата по големина страна по отношение на обща площ. Освен това, с население от над 331 милиона, САЩ са третата по население страна в света. 

Бразилия

Бразилия, или официално Федерална република Бразилия, е най-голямата и най-населена държава в Южна Америка. Бразилия, която обхваща 47,7 процента от Латинска Америка; Граничи с всички южноамерикански държави с изключение на Еквадор и Чили. Бразилия, която има граница от 12 хиляди км със своите съседи; Създаден е на площ от 8 515 767 km².   

Бразилия, шестата по население страна в света, има население от 210 147 125 души според данни за 2019 г.

Австралия

Австралия, или официално Британската общност на Австралия, е континентална държава, разположена в Южното полукълбо. Простираща се между Индийския и Тихия океан, Австралия се намира на континента Океания и заема много голяма част от континента. 

Австралия има обща площ от 8 698 850 km², от които 8 617 930 km² са на суша и 80 920 km² са във вода. Австралия, която няма сухоземни граници с никоя държава, е 6-та по големина страна в света с тази площ. 

Индия

Индия е седмата по големина географска област в света и втората по население страна, разположена в Южна Азия. Официалните езици в страната са английски и хинди, но има и 22 признати регионални езика. Индуизмът е доминиращата религия в Индия и страната има най-голямото мюсюлманско население след Индонезия и Пакистан. Докато Индия привлича вниманието с населението си от 1 376 238 018 души според данните от 2021 г., общата й площ е 3 287 590 km².

Аржентина

По-голямата част от територията на Аржентина се намира в Южния конус, който обхваща южната част на южноамериканския континент. С обща площ от 2 791 810 квадратни километра Аржентина е втората по големина страна в Южна Америка и осмата по големина в света. 

Казахстан

Казахстан е независима държава с тюрки в Централна Азия и Източна Европа. Освен че е една от седемте независими турски държави (заедно с Азербайджан, Севернокипърската турска република, Киргизстан, Узбекистан, Турция и Туркменистан), Казахстан е и член на Организацията на турските държави и ТЮРКСОЙ. С площ от 2 724 900 km² (колкото Западна Европа), тя е деветата по големина страна в света. 

Казахстан е най-голямата от мюсюлманските държави и турските държави по площ и най-богатата по отношение на природни ресурси. Към 2020 г. общото му население е достигнало 19 001 000 души.

Алжир

Алжир се намира в Северна Африка и с площ от 2 381 741 квадратни километра е най-голямата страна в Африка по площ. Алжир е десетата страна в света по площ и най-голямата страна в арабския свят и Африканския съюз. Освен това е осмата по население страна в Африка с население от 44 милиона души.

Конго, окръг Колумбия

Демократична република Конго (KDC), или преди Заир, е държава в Централна Африка. По отношение на площ, това е най-голямата страна в Субсахарска Африка, втората по големина в Африка (след Алжир) и 11-ата по големина в света. 

Конго, окръг Колумбия, най-населената франкофонска страна с население от 105 милиона, също е 4-тата по население страна в Африка и 15-ата в света. 

Дания

Кралство Дания е унитарна държава, която конституционно включва Дания и Фарьорските острови и Гренландия, два автономни региона в Северния Атлантически океан. Дания обхваща обща площ от 42 943 квадратни километра към 2020 г. и обща площ от 2 210 579 квадратни километра, включително Гренландия и Фарьорските острови. Населението на Дания е определено на 5,83 милиона към 2020 г.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е най-голямата държава, разположена на Арабския полуостров. Саудитска Арабия се нарича още страната на двете свещени джамии; защото според исляма двата свещени града Мека и Медина се намират в тази страна. Според данни за 2019 г. общото население на Саудитска Арабия е изчислено като 34 218 169 души. Саудитска Арабия е 13-тата по големина страна в света с площ от 2 149 690 km².

Мексикански

С площ от 1 972 550 m² Мексико е шестата по големина независима държава в Америка и 13-ата по големина в света. Мексико, което има население от 112 336 538 според преброяването от 2010 г. и 119 530 753 според оценката от 2015 г., е 11-ата по големина страна в света по отношение на населението. 

Подобни публикации

 1. Instagram вече ще цензурира снимки с голота в DM
 2. Какво представлява динамичният остров, който познаваме с iPhone 14 Pro?
 3. YouTube с нов дизайн за мобилни устройства и мрежа
 4. 9 неизвестни функции на Twitter
 5. TikTok имитира някои функции на BeReal!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.