Държави с най-голяма площdarjavi s nai golyama plosht

Какво е класирането на повече от 200 страни в света по площ? Кои страни имат най-голяма площ?

С информацията, получена от данните на Световната банка на Ajans Press, бяха определени страните с най-голяма площ в света. Начело в списъка е Русия, която привлича вниманието, когато гледа картата на света и в момента е на дневен ред с войната с Украйна. Антарктида е точно зад нея, а Канада е на трето място.И така, кои са страните с най-голяма площ в света? 

Прочети Още: Tesla акциите на дъното с придобиването на Илон Мъск в Twitter

Списък на страните с най-голяма площ

 • Русия
 • Антарктида
 • Канада
 • Китайски
 • САЩ
 • Бразилия
 • Австралия
 • Индия
 • Аржентина
 • казахстан
 • Алжир
 • Конго, окръг Колумбия
 • Дания
 • Саудитска Арабия
 • мексикански
 • Индонезия
 • Судан

Русия

Русия, която излезе на преден план с войната си срещу Украйна, е страната с най-голяма площ в света. Русия, официално известна като Руската федерация, е федерална полупрезидентска република. Общата площ на Русия, която е съседна на страната ни от Черно море като нейна морска граница, по последни данни е 17 098 246 km². Площта на Русия достига 17 125 191 km², като се вземат предвид непризнатите региони Севастопол и Крим. От друга страна, Русия е деветата по население страна в света с население от 145,9 милиона към 2021 г.

Антарктида

Антарктида, която е най-южната част на Южното полукълбо и включва Южния полюс, е единственият континент на юг от Африка и Океания, който не съдържа държава. Някои части на Антарктида, известна като най-сухото място в света, валя след 2 милиона години. Общата площ на Антарктида е 14 000 000 km².

Канада

Канада, разположена в Северна Америка, обхваща обща площ от 9,98 милиона km² от Тихия океан до Атлантическия океан и Северния ледовит океан на север. От друга страна, Канада има и най-дългата брегова линия в света с разстояние от повече от 200 000 км. Според данните от 2020 г. общото население на Канада е 38 000 005 милиона, а площта на Канада е 9 984 670 km².

Китайски

Китайската народна република, официално известна като Китайската народна република, е унитарна суверенна държава в Източна Азия, управлявана от Комунистическата партия на Китай в еднопартиен режим. С население от приблизително 1,4 милиарда, тя е най-населената страна в света и третата по големина страна по площ с 9,6 милиона km². Освен това е известна като 3-та или 4-та по големина страна по обща площ. 

САЩ

Съединените американски щати (САЩ), или както неофициално се нарича Америка, са федерална конституционна република от петдесет щата и един федерален окръг, разположен в централна Северна Америка, между Канада и Мексико. С площ от 9,8 милиона km², тя е четвъртата по големина страна по отношение на земна площ и третата или четвъртата по големина страна по отношение на обща площ. Освен това, с население от над 331 милиона, САЩ са третата по население страна в света. 

Бразилия

Бразилия, или официално Федерална република Бразилия, е най-голямата и най-населена държава в Южна Америка. Бразилия, която обхваща 47,7 процента от Латинска Америка; Граничи с всички южноамерикански държави с изключение на Еквадор и Чили. Бразилия, която има граница от 12 хиляди км със своите съседи; Създаден е на площ от 8 515 767 km².   

Бразилия, шестата по население страна в света, има население от 210 147 125 души според данни за 2019 г.

Австралия

Австралия, или официално Британската общност на Австралия, е континентална държава, разположена в Южното полукълбо. Простираща се между Индийския и Тихия океан, Австралия се намира на континента Океания и заема много голяма част от континента. 

Австралия има обща площ от 8 698 850 km², от които 8 617 930 km² са на суша и 80 920 km² са във вода. Австралия, която няма сухоземни граници с никоя държава, е 6-та по големина страна в света с тази площ. 

Индия

Индия е седмата по големина географска област в света и втората по население страна, разположена в Южна Азия. Официалните езици в страната са английски и хинди, но има и 22 признати регионални езика. Индуизмът е доминиращата религия в Индия и страната има най-голямото мюсюлманско население след Индонезия и Пакистан. Докато Индия привлича вниманието с населението си от 1 376 238 018 души според данните от 2021 г., общата й площ е 3 287 590 km².

Аржентина

По-голямата част от територията на Аржентина се намира в Южния конус, който обхваща южната част на южноамериканския континент. С обща площ от 2 791 810 квадратни километра Аржентина е втората по големина страна в Южна Америка и осмата по големина в света. 

Казахстан

Казахстан е независима държава с тюрки в Централна Азия и Източна Европа. Освен че е една от седемте независими турски държави (заедно с Азербайджан, Севернокипърската турска република, Киргизстан, Узбекистан, Турция и Туркменистан), Казахстан е и член на Организацията на турските държави и ТЮРКСОЙ. С площ от 2 724 900 km² (колкото Западна Европа), тя е деветата по големина страна в света. 

Казахстан е най-голямата от мюсюлманските държави и турските държави по площ и най-богатата по отношение на природни ресурси. Към 2020 г. общото му население е достигнало 19 001 000 души.

Алжир

Алжир се намира в Северна Африка и с площ от 2 381 741 квадратни километра е най-голямата страна в Африка по площ. Алжир е десетата страна в света по площ и най-голямата страна в арабския свят и Африканския съюз. Освен това е осмата по население страна в Африка с население от 44 милиона души.

Конго, окръг Колумбия

Демократична република Конго (KDC), или преди Заир, е държава в Централна Африка. По отношение на площ, това е най-голямата страна в Субсахарска Африка, втората по големина в Африка (след Алжир) и 11-ата по големина в света. 

Конго, окръг Колумбия, най-населената франкофонска страна с население от 105 милиона, също е 4-тата по население страна в Африка и 15-ата в света. 

Дания

Кралство Дания е унитарна държава, която конституционно включва Дания и Фарьорските острови и Гренландия, два автономни региона в Северния Атлантически океан. Дания обхваща обща площ от 42 943 квадратни километра към 2020 г. и обща площ от 2 210 579 квадратни километра, включително Гренландия и Фарьорските острови. Населението на Дания е определено на 5,83 милиона към 2020 г.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е най-голямата държава, разположена на Арабския полуостров. Саудитска Арабия се нарича още страната на двете свещени джамии; защото според исляма двата свещени града Мека и Медина се намират в тази страна. Според данни за 2019 г. общото население на Саудитска Арабия е изчислено като 34 218 169 души. Саудитска Арабия е 13-тата по големина страна в света с площ от 2 149 690 km².

Мексикански

С площ от 1 972 550 m² Мексико е шестата по големина независима държава в Америка и 13-ата по големина в света. Мексико, което има население от 112 336 538 според преброяването от 2010 г. и 119 530 753 според оценката от 2015 г., е 11-ата по големина страна в света по отношение на населението. 

Подобни публикации

 1. Издаден отчет за прозрачност на App Store
 2. 30-секундни реклами без възможност за пропускане идват в YouTube!
 3. Любимата функция на Telegram идва в WhatsApp
 4. Какво е Google Bard? Как да използвам?
 5. Tinder актуализира своите насоки на общността

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.