Kак се прави backup на windows xp

Kак се прави backup на windows xp

На всеки от нас се е случвало да си прецака компютъра с вируси и след това Windows XP да не работи на 100 % така а друг е въпроса да се счупи и системата(операционната). Ще ви изброя няколко неща за този въпрос как се прави backup на windows xp следвайте следните няколко стъпки :

1). Като за начало, сложете си диска на windows xp в CD-то или Flash където има записан windows xp и рестартирайте компютъра. След рестарт влезте в BIOS настройките най-често това става с Del или F1, там открийте опцията за Boot Device и сложете като първо устройство да е CD-то или Flash.Най-често това е в Advanced BIOS Features, Boot Options . Запазете настройката с F10 и натискате save и компютъра ви ще се рестартира. Когато видите „Press any key to boot from CD…“ цъкнете произволен клавиш за да потвърдите, че желаете да Boot-нете през диска или през Flash.

2). След като зареди менюто на диска, отворете Recovery Console, като натиснете „R“. После изберете дистрибуцията, която желаете да редактирате, най-вероятно трябва да напишете „1“ и натискате Enter.

3). Ако до тук всичко е наред сте готови за действие! Напишете „map“ в конзолата за да се запознаете с настоящата конфигурация на устройствата ви, целта е да разберете коя е буквичката на CD устройството, в което сте в момента.

– Запомнете я или запишете някаде това ще ви е от полза!

4). Тъй като горе споменах, че важни за нас са root директорията на системата (C:WINDOWS) и системната C:WINDOWSsystem32, че поправяме само тях. С Командата „dir“ можете да разглеждате съдържанието да директориите, което и ще направите. Вземете до вас с лист и химикал и запишете имената на всички файлове променени през последните дни когато е получило . След това един по един ги изтрийте безпощадно с „del <файл>„. Когато приключите с триенето отделете от листа имената на файловете с по-смислени или по-сериозни имена най-вероятно са били истински системни файлове, но просто заразени и си ги препишете отделно.

5). Когато вече сте готови с триенето и отделянето на потенциално важните файлове, имате за задача да ги възстановите, за да не осакатите нацяло нещастния Windows. Това става с командата „expand „. Като file_string нарекох пътя и името на първопроизходния файл, който се намира на диска на Windows. Спомнете си буквичката, която открихме по-горе с „map“, след това добавете i386, където се намира цялата операционна система под вид на инсталационни файлове за архитектура i386, която имат общо взето модерните компютри.

6). Имената на файловете в i386 са малко по-различни, ако файла ти е .dll, в тази директория той ще е .dl_, ако е .exe, там ще е .ex_. би трябвало да сте разбрали оловката? Просто последния символ е заменен с „_“ (долно тире). Ако например искате да възстановите файла lz32.dll, командата ви ще изглежда горе-долу така „expand F:i386lz32.dl_“. По този начин възстановете всички файлове, които сте преценили, че са важни, ако изскочат още, ще си проличи след първото пускане на системата.Това е шанс да си спасите важните файлове, които се намират на същия диск, на който е Windows-а. Бъдете по-смели ако сте с този проблем няма още какво повече да губите така , че напред.

Дано да съм ви бил полезен… 🙂 Успех!

Подобни публикации

  1. Списък с клавишни комбинации в Windows 10
  2. Как можем да запишем имидж файл под Windows 7
  3. Преход до желана от нас времева позиция с KMPlayer
  4. Как да настроим компютърът ни да бутва от CDROM
  5. Как да решим проблема при инсталиране на Windows от USB

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.