Какво е тъмен режим? Какви са предимствата и недостатъците?

tamen rejim smartfone

Какъв е тъмният режим, който започнахме да виждаме почти навсякъде напоследък и какви са предимствата и недостатъците, които предлага?

Какво е тъмен режим? Какви са предимствата и недостатъците? – Както знаете, тъмният режим е навсякъде в наши дни. Android и iOS са направили различни уговорки за това и приложенията са се адаптирали към това. Много програми и уебсайтове вече предлагат поддръжка на тъмен режим. Но за какво е всичко това?

Какво е тъмен режим?

Казано накратко, тъмният режим превръща ярки бели зони в интерфейс, програма или уебсайт в черни и помага на потребителя да по-малко уморява очите, особено през нощта. Разбира се, това е основната идея, но нещата не са толкова прости, колкото си мислим.

Днес много експерти твърдят, че тъмният режим не е толкова полезен, колкото си мислим. Например, Apple подчертава, че тъмният режим в macOS „не уморява очите“, но това не е точно определение във всяко отношение.

Прочети Още: Какво означава оранжевата/зелената точка на iPhone?

На първо място, когато разгледаме скорошно изследване на четливостта, черните текстове на бял фон изглеждат по-четливи от белите текстове на черен фон. С други думи, тъмният режим леко увеличава усилията, които трябва да похарчим, за да прочетем текст.

За да обобщим, на екран с положителен полярност фокусирането, идентифицирането на букви, писането на букви, разбирането и четенето на текст е значително по-успешно. Това означава по-малко зрителна умора и повишен визуален комфорт.

Това обаче не означава, че тъмният режим е нещо лошо.

Какви са предимствата на тъмния режим?

Тъмният режим е идеален за потребители, особено в среда с ниска осветеност. Ако ще четете нещо преди лягане вечер, тъмната среда означава по-ниска светлина. Това ще направи и вас, и хората около вас по-малко неудобни.

Докато черният текст на бял фон е по-добър за всички, това не е универсално правило. За някои хора може да е точно обратното и тези хора могат да четат бял текст на черен фон по-лесно и по-бързо.

Като вземем всичко това настрана, тъмният режим означава по-ниска консумация на енергия в OLED панелите. Нека подчертаем, че това се отнася само за OLED панелите. Така че, ако имате устройство с OLED панел, тъмният режим означава по-дълъг живот на батерията.

Какви са недостатъците на тъмния режим?

Както споменахме по-горе, четенето на бели текстове на черен фон, особено през деня, ще увеличи напрежението на очите повече. Това е най-основният и единствен недостатък на тъмния режим. Следователно, можете да помислите да го направите активен/пасивен според определени часове от деня.

Подобни публикации

  1. Разкрит е розов цвят на Xiaomi 12 Lite 5G
  2. Нов телефон от среден сегмент Huawei Nova Y90
  3. Първата информация за Airpods Max 2!
  4. Xiaomi прекратява поддръжката за още 10 модела
  5. Представен е новият достъпен телефон на Oppo Oppo A77 5G

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.