Кога е великден 2022?

velikdenski yaytsa

Какво е великден?

Великден е денят на християните които честват Възкресението на Божия Син (Иисус Христос). В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Isus Hristos. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, които са посетили гроба.

Дата: неделя, 17 април 2022 г.
Обичаи: Молитва
Значение: Чества се възкресението на Иисус Христос
Празнува се от: Християни

Кога се боядисват яйцата за Великден?

В наши дни великденските яйца се боядисват само два дни – във Велики четвъртък или във Велика събота.Това са дните които с нетърпение нашите деца с радост и желание боядисват своите яйца.

Как се определя Великден?

Великден е празник и се изчислява според лунния календар. След първото пролетно пълнолуние, от понеделник до неделя е страстната седмица в неделя се пада Великден. Ако първото пълнолуние се пада на 16 април, следващата седмица в неделя е Великден.

Прочети Още: Производствените фабрики на Apple се затварят един по един заради Covid 19

Официални празници през 2022 в България

  • Великден на 24 април 2022 (почива се от 22 до 25 април вкл.)

Великден през 2022 година е на 24 април 2022 година.

По повод Великден почиваме 4 дни (от петък до понеделник) от 22 април до 25 април включително.  Празникът бележи края на Великденските пости, които започват от 7 март – понеделника след Сирни Заговезни.

Кога е Великден през 2022 година + обичаи и традиции

Великден е най-светлият и важен празник за вярващите, да видим на коя дата се пада Възнесение Христово през 2022 година и ще разгледаме по какъв интересен начин празнуват в различните краища на света и какви любопитни и интересни традиции спазват те.

Ако се чудите защо Великден понякога се пада през април, а понякога през май, сега ще обясня. Великден се определя според фазите на луната, избира ce дeнят нa пъpвoтo пpoлeтнo пълнoлyниe след пролетното разноденствие. Освен това, както е известно, се избира първата неделя след 21 март. Ако пълнолунието е в неделя обаче, Великден се празнува на следващата неделя

Подобни публикации

  1. Почивни дни през 2021 г. – кога почиваме и отработваме
  2. Защо не трябва да се споделят датите за раждане онлайн?
  3. Кога ще въртим часовника с час назад?
  4. Забрана за камиони – Bans For Trucks
  5. Технологии, които ще направят вашите почивки по-забавни

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.