Наличието на различни ваксини срещу Covid-19 защитава повечеcovid 19 vaksinirane

Безопасно ли е да имате различни ваксини срещу Covid-19? Изследователите тестваха 6 различни ваксини една срещу друга.

Според проучване, проведено в Англия, шест различни ваксини Covid-19 са едновременно безопасни и ефективни, когато се използват като бустер дози. Наличието на различни ваксини срещу Covid-19 все още не е одобрено в нито една страна. 

 Рецензираното проучване фаза 2, публикувано в медицинското списание The Lancet , изследва безопасността и ефикасността на седем ваксини, приложени след две първоначални дози от ваксината Oxford-AstraZeneca или Pfizer-BioNTech .

Ваксините, включени в проучването, са ваксини, произведени от Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Novavax, Johnson & Johnson, Moderna, Valneva и Curevac.

Прочети Още: Илон Мъск обявява датата, на която ще поставят чип в човешкия мозък

Безопасно ли е да имате различни ваксини срещу Covid-19?

Проучването, което включва 2878 възрастни на възраст над 30 години, установи, че нито една от седемте ваксини не представлява опасение за безопасността. Умората, главоболието и болката на мястото на инжектиране са най-честите нежелани реакции и се съобщават предимно при по-млади хора.

Общо 912 участници са имали нежелани събития от бустерни инжекции, от които 24 сериозни събития са съобщени по време на проучването.

Авторите на изследването казват, че участниците са здрави и са участвали от 18 различни места в Обединеното кралство. Около половината са получили две дози от ваксината Oxford-AstraZeneca, а другата половина са ваксинирани с ваксината Pfizer-BioNTech.

Около половината от участниците в проучването са били на възраст над 70 години. Някои индивиди бяха включени в контролната група и им беше дадена менингококова ваксина като плацебо.

Четири седмици след прилагането на бустерите, изследователите измерват нивата на антитела на участниците, насочени към белтъка на коронавируса . ( Шиповият протеин е съществена част от структурата на коронавируса, която му позволява да навлезе в човешки клетки.)

Наблюдава се и Т-клетъчен отговор, който играе основна роля в борбата с вирусните инфекции и може да окаже известно влияние върху тежестта на Covid-19 .

Проучването установи, че всичките седем ваксини повишават имунитета 10 до 12 седмици след две дози от ваксината Oxford-AstraZeneca.

При участници, които са получили две дози от ваксината Oxford-AstraZeneca на изходно ниво, нивата на антитела, атакуващи шиповия протеин, са били между 1,8 и 32,3 пъти 28 дни след третата ваксина, в зависимост от добавката.

При първите две дози Pfizer-BioNTech беше установено, че повишаването на нивата на антителата след бустер варира между 1,3 пъти и 11,5 пъти.

Трябва да се напомни, че все още не е имало смесена схема за ваксиниране в проучванията за ваксинация. Но проучването в Обединеното кралство разкрива как трябва да се прилагат бустери. Смятаме, че Министерството на здравеопазването и Научният комитет ще разгледат това проучване.

Подобни публикации

  1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
  2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  3. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  4. Каква е разликата между PDR и психологията?
  5. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.