TN срещу IPS срещу VA Benchmark: Кое е по-добро?

tn vs ips

Ако ще купувате нов игрален монитор, може би се чудите кой панел е подходящ за вас. Ето сравнение между TN и IPS срещу VA!

TN срещу IPS срещу VA Benchmark – Ако търсите компютърен монитор, ще трябва да избирате между различни панели. Да разберете кой е най-подходящ за вас зависи от това да знаете за какво да го използвате. Освен това, ако сте геймър, трябва да се подчертае, че някои панелни технологии се открояват дори за определени жанрове на игрите.

Типове панели в монитори

Както току-що споменахме, ако ще закупите монитор, една подробност, която трябва да вземете, е типът панел. 

– TN  или Twisted Nematic е най-старият тип LCD панел.

– IPS  или In-Plane Switching е относително нова технология.

– VA или Vertical Alignment е друга технология на панела, която ще срещнете.

Номенклатурата в тези панелни технологии се отнася до подравняването на молекулите и как те се променят, когато се прилага напрежение. Всички LCD монитори променят подравняването на молекулите, но начинът, по който правят това, може значително да повлияе на дисплея и времето за реакция.

Разбира се, всички те идват с различни предимства и недостатъци сами по себе си и най-лесният начин да изберете между тях е да знаете кой е най-подходящ за вас.

Това до голяма степен зависи от това за какво ще използвате компютъра и колко пари можете да похарчите.

TN (усукани нематични) панели

Тези панели бяха първите панели с плосък екран, които влязоха в масово производство за монитори. Те помогнаха на обемистите катодни тръби да останат в миналото и все още се произвеждат в голям брой днес.

Основният недостатък на тези панели е, че те предлагат ограничен ъгъл на гледане по вертикалната ос. Когато погледнете устройство с този панел от екстремните ваксини, ще видите, че цветовете са напълно обърнати. Следователно те са подходящи само за ярки погледи.

Освен това възпроизвеждането на цветовете не е толкова силно. Повечето TN панели нямат 24-битова възможност за истински цветен дисплей и разчитат на интерполация, за да симулират точно нюансите. В крайна сметка говорим за по-ниска точност на цветовете и по-ниски коефициенти на контраст.

Цветовата гама, гамата от цветове, които мониторът може да покаже, е друга област, където TN панелите падат. Само TN панели от висок клас се считат за широка гама. Така че повечето от тях не могат да покажат sRGB спектър. Това ги прави неподходящи за хора, които ще използват различни приложения като редактиране на снимки и корекция на цветовете.

Но, говорейки за толкова много негативи, защо хората все още предпочитат тези панели?

Накратко, те са евтини. Техните производствени разходи са ниски и поради това те се нареждат сред най-бюджетните монитори. Ако не ви е грижа за точността на цветовете или не се нуждаете от перфектни ъгли на видимост, TN панелът може да бъде добър спътник за вас.

Освен това TN панелите имат най-ниска латентност. Обикновено около 1ms. Те могат да се справят и с висока честота на опресняване до 240 Hz. Това ги прави чудесна възможност за конкурентни мултиплейър игри.

Предимства

– Достъпни

– Ниско време на латентност

– Поддръжка на висока честота на опресняване на екрана

Недостатъци

– Загуба на цвят в крайните ъгли

– Лошо възпроизвеждане на цветовете

– Ниска цветова гама

Кой / Какво е подходящо?

– Използване в офиса

– Състезателни играчи онлайн

IPS (In-Plane Transition) панели

Строго погледнато, IPS технологията е разработена, за да подобри ограниченията на TN панелите. Най-важното е лошото възпроизвеждане на цветовете и ограничените ъгли на гледане.

В резултат на това IPS са много по-добри от TN в тези две области.

Това означава, че точността на цветовете се поддържа дори когато гледате IPS панелите от екстремни ъгли. Познаваме тези панели и заради относително доброто им възпроизвеждане в черно, което помага да се премахне избледнелият вид, който виждаме на TN панелите. 

Доскоро TN панелите предлагаха по-ниска латентност в сравнение с другите панели, но IPS успяваше да навакса TN.

Въпреки разликата, закупуването на IPS монитор с подобни функции ще струва повече от TN монитор. Ако бюджетът ви е ограничен, можете да изберете IPS панел със закъснение от 4 ms.

Предимства

– Без загуба на цвят в крайните ъгли

– По-точно възпроизвеждане на цветовете

– По-добро възпроизвеждане на черно

Недостатъци

– Времето на закъснение все още е „относително“ високо

– Цените по-високи

Кой / Какво е подходящо?

– Широкоъгълна употреба

– Редактиране на снимки / видео

Панели VA (вертикално подравняване)

VA Panels е компромис между TN и IPS.

Тези панели предлагат най-доброто съотношение на контраста и поради това са силно предпочитани от производителите на телевизори. Ако говорим за гледната точка, VA все още не са толкова успешни, колкото IPS. По-специално, яркостта на екрана може да варира значително в зависимост от ъгъла на гледане.

Можете да намерите високи честоти на опресняване на VA панелите, но латентността не е много ниска, за разлика от TN. Те не са подходящи за състезателни онлайн игри, тъй като забавянето може да причини прекомерно одухотворяване или дори замъгляване.

Те предлагат много по-добро възпроизвеждане на цветовете в сравнение с TNs и обикновено достигат sRGB спектър дори при най-ниските модели. 

С всички тези аспекти VA панелите наистина могат да изглеждат като компромис. Те са идеални за общо ползване, но освен съотношения на контраст, те предлагат или равни характеристики, или по-ниски. Те също могат да бъдат добър избор за тези, които се радват на единични и непринудени преживявания.

Предимства

– Високи контрастни съотношения

Недостатъци

– Относително високо време на латентност

Кой / Какво е подходящо?

– Ежедневна употреба

– Игри за един играч

В това ръководство разгледахме по-подробно три различни панелни технологии, използвани днес. И така, какво е вашето предпочитание сред тези три технологии? Не забравяйте да споделите с нас вашите мнения по темата в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Ефективност на батерията на iPhone с инсталиран iOS 16
  2. Мета работи върху изкуствен интелект, който може да разчита мозъчни вълни
  3. Audi разкрива нов електрически автомобил Activesphere
  4. AMD обявява датата на представяне на процесорите от серия Ryzen 7000
  5. Представена е пилотна технология Xiaomi за автономно шофиране

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.