Защо полезното пространство на твърдия диск е по-малко?hard disk svobodno prostranstvo

Защо полезната площ на твърдия диск, който сте изследвали и закупили, е по-малка от написаната в таблицата със спецификации? Ето и любопитните подробности!

Сега да предположим, че сте закупили твърд диск. Купихте 500 GB HDD и се прибрахте вкъщи и го инсталирахте в компютъра си. Изведнъж видяхте, че наличното място за съхранение е 465 GB , а не 500 GB . Но къде отиде цялото това хранилище? За да бъдем по-точни, защо HDD, който сте закупили, е по-малко налично пространство ?

Защо наличното хранилище на твърдия диск е по-малко?

Въпреки че отворихме тази тема за твърдите дискове, това всъщност важи за почти всеки продукт, от външна памет до всички други устройства за съхранение. Но купих 500 GB от пазара, прибрах се вкъщи. Каква е основната причина за този проблем, на който 465 GB езиков  ще изглежда страхотно?

Накратко, основната причина за тази разлика е разликата между начина, по който производителите рекламират своите устройства, и начина, по който Windows използва тези устройства за съхранение. 

Може да сте объркани, но това е доста просто.

За производителя на твърд диск се прилага формулата 1 KB = 1 000 байта, 1 MB = 1 000 KB, 1 GB = 1 000 MB. Казано по-кратко, когато говорим за твърд диск с капацитет 500 GB, говорим за диск с капацитет 500 000 000 000 байта.

От друга страна, формулата 1 KB = 1024 байта, 1 MB = 1024 KB, 1 GB = 1024 MB е валидна за всички стойности, които виждате на вашия компютър. Тоест, изчисленията се правят под формата на сили от 1.024. Правилният термин, който да използвате за мощност 1,024, ще бъде байт, но може би не сте чували за този термин досега.

Когато говорим за 500 GB твърд диск, т.е. 500 000 000 000 байта, ние получаваме изглед с капацитет 465 GB над 1024 системата . Нека ви напомним, че основната вина тук не е на производителя на твърдия диск. В технически жаргон те са законната страна. Така че 500 GB са наистина 500 000 000 000 байта. 

Но както споменахме, всичко е свързано с това как те се въвеждат и как Windows ги използва.

И така, какво мислите за информацията в това ръководство? Информацията, която предоставихме тук, работи ли за вас и намерихте ли отговор на въпроса си? Не забравяйте да споделите мнението си по въпроса с нас от раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Модели и цени на сензорни монитори
  2. Ерата на създаване на съдържание с поддръжка на изкуствен интелект започва в YouTube!
  3. Тайни кодове на Netflix
  4. Honda представи носталгичния и малък Motocompacto!
  5. Изкуственият интелект вече е в света на музиката: AI за стабилност

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.