Как да разбера дали компютърът е заразен с вирус?

virus pc kak

Ако наскоро се чувствате бавно на компютъра си, но не можете да намерите причината, как да разберете, че компютърът ви е заразен?

Как да разбера дали компютърът е заразен? Всички знаем, че компютърните вируси и други видове зловреден софтуер могат да доведат до различни резултати, от досадни до катастрофални.

Някои се репликират, докато цялото налично място за съхранение на твърдия ви диск се запълни и може да превърне компютъра ви в тухла. Някои от тях могат да направят данните ви неработоспособни и да дестабилизират компютъра ви. А някои дори могат да се опитат да се разпространят на други компютри, като използват списъка с контакти на вашия компютър. Разбира се, можем също да кажем, че софтуерът може да създаде инфраструктура за отдалечен достъп.

 

Като нормална ситуация никой не иска да има заразен компютър. Поради тази причина е важно да възприемете надеждни навици и да използвате познат антивирусен софтуер. Можете да избегнете почти всеки зловреден софтуер с малко внимание и малко знания. Ако вашият антивирусен софтуер е актуален, можем да кажем, че сте в много добро състояние.

В различни случаи обаче този зловреден софтуер може да заобиколи нашата защита. Може би вашият антивирусен софтуер е остарял или е бил заобиколен от хитър код. Може би неточностите, които сте кликнали върху връзка. Или някой друг може да е използвал вашия компютър и да е изтеглил злонамерен софтуер. Каквото и да е, откъде знаеш това? 

Обикновено, в случай на вирус, вашият антивирусен софтуер ще влезе в аларма и ще ви уведоми, но пропускането може да се случи в различни ситуации. И така, има ли знак, който ви казва дали имате вирус на компютъра си? Всъщност има няколко признака, които могат да показват наличието на злонамерен софтуер на вашия компютър.

Как да разбера дали компютърът е заразен?

Ако приемем, че антивирусният софтуер не ви предупреждава за наличие на вирус, можем да изброим някои индикатори, които показват наличието на зловреден софтуер на вашия компютър.

1- Сривове и замръзване

На първо място, влошаването на производителността в компютъра е най-очевидният индикатор за това. Някои злонамерени програми се занимават с важни файлове, които поддържат компютъра ви да работи правилно. Това може да доведе до забавяне на компютъра или дори до срив. Ако изпитвате този проблем, особено когато се опитвате да отворите определено приложение или файл, може да подозирате злонамерен софтуер.

Освен сривовете, това е още един показател, че компютърът ви работи много по-бавно от преди. Вирусите може да са започнали да консумират ресурсите за обработка на вашия компютър и в резултат на това може да претърпите сериозна загуба на производителност. Ако не използвате сериозни ресурси за редактиране на видео или приложения за 3D дизайн, естествено е да подозирате вирус.

2- Отказ за достъп на водача

Странните съобщения, които ви казват, че не можете да направите това, докато осъществявате достъп до определени устройства на вашия компютър, са друг знак, че нещо не е наред. По същия начин файловете, които не се отварят или програмите, които не работят, също са в същата категория. Те не показват директно вирус, но показват, че нещо не е наред с машината. Ако забележите, че размерите на файловете варират значително, дори ако нямате достъп до тези файлове, това също е сериозна причина за съмнение. 

3- Загубени файлове

Междувременно рансъмуерът, който стана популярен напоследък, кара вашите файлове да бъдат загубени. Това е добра причина да се подозира вирус. Този тип софтуер обикновено криптира вашите файлове и ограничава достъпа ви до тях. Разбира се, единственият начин да отворите това е да платите откупа.

Ако нямате изключително важни данни, ще бъде полезно да инсталирате операционна система на компютъра си от нулата и да почистите вируси, вместо да плащате откуп.

4- Програми, които не са инсталирани по ваше мнение

И накрая, различен софтуер и програми, които не сте инсталирали, също могат да бъдат признак на вируси. На този етап си струва да се спомене фино разграничение, защото някои приложения могат да предлагат спонсорирана инсталация на други приложения на вашето устройство по време на инсталацията. Ако продължите, като кажете следващо, следващо, може би не сте забелязали това. Така че това не винаги означава вирус.

Ако трябва да дадем кратко резюме, вирус или злонамерен софтуер на вашия компютър може да причини проблеми, подобни на това, което виждате в този списък, но наличието на тези проблеми не означава непременно, че това е вирус. И така, какво мислите за информацията в това ръководство? Информацията в нашето ръководство беше ли полезна за вас? Не забравяйте да споделите с нас вашите мнения по темата в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Как да отмените абонамента за Netflix?
  2. Как мога да сменя потребителското си име в Twitch?
  3. Какво е ERP? Какво прави?
  4. Как да прехвърля WhatsApp от Android на iPhone 14?
  5. Как да зададете местоположение? Споделяне на местоположение в WhatsApp и Messenger

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.