Как трябва да управляваме енергията си, за да бъдем ефективни във всякa минута?

efektivni vinagi

Какви начини можем да следваме, за да бъдем по-продуктивни във всеки аспект от живота си? За да бъде по-забавно, да се храни добре или да заспи, кои от тях са по-ефективни.

„Управлявайте енергията си, а не времето си.“ – Тони Шварц

Това е откъс, който прави Тони Шварц известен и най-добре представя ефективен начин на живот . За мнозина е невероятно трудно да приложат тази дума на практика. Постоянно променяйки значително рутината си, можете да се опитате да живеете с нея, като обърнете живота си с главата надолу или можете да имате по-добро качество на живот, като слушате нашите препоръки.

„Работата по-усилено никога не е решение.“

Хората, които се занимават с копирайтинг , управление на социални медии , реклама , маркетинг на социални медии , графичен дизайн , софтуерна експертиза и така нататък, най-много изпадат в тази грешка; Те увеличават работното си време, мислейки, че не могат да използват времето добре и да се изправят пред неизбежния голям проблем.

Когато сме под огромното натоварване, първото нещо, което трябва да направим, е да измислим по-добър начин да контролираме енергията си, вместо да спираме работата и да увеличаваме работното си време. В своята книга Шварц посочва, че повечето хора се ориентират по грешни източници и тези източници карат хората да работят с часове. Тони Шварц доказва, че можем да направим това без да увеличаваме работното време: Не трябва да се фокусираме върху времето, трябва да се съсредоточим върху енергията си.

Нашата енергия може да бъде категоризирана по 4 различни начина:

 • Физическа енергия
 • Емоционална енергия
 • Умствена енергия
 • Духовна енергия

Това класиране не е случаен ред. За да управляваме правилно енергията си, правилната последователност трябва да е такава и затова физическата енергия е в самото начало, защото трябва да се научим как да контролираме физическата си енергия, за да действаме.

Физическа енергия (колко си здрава?)

Ще бъде много трудно да се опитате да управлявате другите си енергии, преди да погледнете тялото си. Най-интересното е, че физическата енергия е най-намаленият елемент в ежедневието досега . За да увеличите максимално физическата енергия, трябва да бъдете много внимателни за следното.

Хранене

Никой не знае колко важно е храненето, когато става въпрос за ефективност . Храненето е вашият вид гориво. Много хора губят производителността си, защото не се хранят правилно.

За да оптимизирате храненето си и да увеличите максимално ефективността си, можете да прегледате нашите препоръки:

 1. Привличане на храна във вашия хладилник: Брайън Уасинк проведе експеримент, който показа, че когато видяхте храната, която ви привлича за пети път, няма да можете да я понесете и установихте, че я ядете. Можете да преодолеете това, като поставите здравословни храни в гардероба си и се отървете от вредните храни в гардероба си.
 2. Въглехидрати сутрин, мазнини и протеини вечер: Това е метод, който културистите използват отдавна и е идеален за тези, които искат да работят с повече енергия. Един от най-важните начини да се научите да управлявате по-добре енергийното си ниво е да спазвате своите катаболни и анаболни цикли. Получаването на достатъчно въглехидрати в тялото ви сутрин ще ви осигури цялата необходима енергия.
 3. Да не правите нищо друго, докато ядете: Гледането на телевизия, работата, четенето или правенето на нещо друго може да е изкушаващо, но ако има най-доброто нещо, което трябва да направите, просто се съсредоточете върху храната си, без да правите нищо. Фокусирането върху храната ви не само ви помага да усвоите по-добре, но и ви прави по-продуктивен работник за вашата друга работа .

Фитнес

Вторият елемент на физическата енергия е колко форма сте, тоест колко кислород може да носи вашият кръвен поток във всеки даден момент.

Освен всички възможни навици и рутинни практики, трябва да придобиете и навик за фитнес. Ако отидете на фитнес, правите упражнения, увеличавате енергията на тялото си и се чувствате подновени след спорта, избягвате стреса и подобни напрежения.

Сън

Неадекватният и некачествен сън са основните фактори, които пряко карат ефективността . Можете да се възползвате от регенериращите качества на билковите чайове. Хората с проблеми със съня може да не разполагат с телата си достатъчно активни. Както казахме във втория елемент на физическата енергия, спортът идва пред нас във всеки момент от живота ни; имаме нужда от това. Това дори може да е половин час на ден, трябва да го превърнете в навик активно да използвате тялото си.

Подновяване

Тони Шварц казва, че това е един от най-пренебрегваните фактори в живота ни. Ако сте на бърза работа, това вероятно е това, което сте направили последно.

Няма край на това, което можете да направите, за да обновите тялото си . Тези, които не знаят откъде да започнат, могат да се възползват от следните идеи. Трите идеи, които ще допринесат за нашето обновяване са:

 • Поспивайте всеки ден. Сънят е най-благоприятното действие за вашата регенерация. Авторът на NYT Майкъл Хаят пише в статията си за сънливостта: „Всеки ден след обяд лягам на дивана в офиса си, държа дръжките на колата в дясната си ръка и оставям ръката си да виси на пода. Знам, че съм приключил, когато ключовете на колата ми паднат на земята. „
 • Вземете навик за четене. Повечето хора искат да прекарват повече време в четене, но тези хора често не получават достатъчно време. Набирането на минимум 30 минути навици за четене всеки ден значително ще подобри вашата производителност и обновяване.
 • Попаднете в навик за медитация. Хората, които в началото са отдалечени от медитацията, не могат да я напуснат от момента, в който започнат медитацията, защото гигантският ключ на обновяване, улавяне на производителността и продуктивността е медитация. Приложението, наречено HeadSpace, ще ви бъде от голяма полза при създаването на програма за медитация.

Подобни публикации

 1. Какво е AirDroid, какви са неговите характеристики, как да се използва?
 2. Как да намерите песни които за първи път чувате?
 3. Как тайно да гледате и изтегляте истории в Instagram?
 4. Как да изтрия историята на гледане на Netflix?
 5. Как да отворя на живо в Tiktok?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.