Какво означава изскачащ прозорец (Pop Up)?Какво означава изскачащ прозорец? Как да блокирам?

Изскачащите прозорци, използвани в интернет рекламата, могат да се появят на много сайтове, които посещаваме. И така, какво представлява понякога досадният изскачащ прозорец, как да го предотвратим?

С широкото използване на интернет днес в живота ни навлязоха много нови концепции. Един от тях е Pop-Ups, който често се използва в интернет рекламата. Когато влезете в сайт, може да срещнете различни изскачащи прозорци, макар и неволно. И така, какво означава понякога досадният изскачащ прозорец? Как да блокирам изскачащи прозорци?

Какво означава изскачащ прозорец?

Pop-Up е първоначално английски термин и има различни значения, като например да се появи внезапно, да се появи от нищото. Когато оценяваме тази концепция от гледна точка на нейната употреба в дигиталния свят, можем да кажем, че Pop-Up са прозорците, които се появяват на сайтовете против нашата воля. Pop-Up обикновено е механизъм с различни настройки, направени за предотвратяването му, тъй като показването му е извън контрола на потребителя.

Първото Pop-Up приложение се появи на уебсайта Tripod.com в края на 90-те години. От техническа гледна точка може да се види, че тези прозорци са създадени от JavaScript, като за целта от време на време се използва програмата Adobe Flash. Тези прозорци могат да се появят в средата или в краищата на страницата, която разглеждате в Интернет, и могат да бъдат намерени в различни размери.

Pop-Up е приложение, което има рекламни цели в основата си. Това, което се има предвид под реклама тук, не е просто продажба на продукти или услуги. С това е свързана и появата на онлайн продажбите и електронната търговия в зародиш. Изскачащите прозорци се използват и за рекламиране на други сайтове или страници и за генериране на кликвания и трафик към тях. Въпреки това, към точката, достигната днес, злонамерените хора също могат да изберат този начин за инсталиране на злонамерен софтуер на компютъра.

Изскачащите прозорци, които на пръв поглед се открояват с негативните си черти, могат да се превърнат в ефективни рекламни инструменти, когато се използват за правилните цели. За целта на първо място трябва да се определи добре целта на използване и да не се прилагат стратегии, които ще се отразят негативно на потребителското изживяване.

Защо се използва Pop-Up?

Изскачащ прозорец; Това е приложение, което често се използва в сайтове за реклама и електронна търговия. Потребителите може да не са склонни да пазаруват, когато за първи път влязат в даден сайт. Например; Според данните на Sleeknote.com, потребителят взема решение за покупка, след като разглежда средно 32 страници на този сайт, преди да пазарува за хранителни стоки и дрехи. Ето защо е много важно в този момент да се гарантира, че неговите потребители продължават да разглеждат този уебсайт.

Изскачащите прозорци са един от начините да задържите потребителя на сайта по различни начини. Отново статистиката на същия сайт показва, че изскачащ прозорец, използван за събиране на имейл адреси, гарантира, че 5 процента от посетителите се абонират за техните бюлетини. На пръв поглед това може да изглежда като ниска ставка. Въпреки това, особено в периоди, когато броят на посетителите се увеличава, тази практика може да даде изключително положителни резултати.

Има различни видове изскачащи реклами или известия.pop up

Какви са типовете изскачащи прозорци?

 • Може да се кликне
 • Геймифицирани
 • Превъртете
 • Въпросник
 • Информативен
 • Цял екран
 • Повишение
 • Пренасочване към страница
 • Може да се кликне

Те са прозорци, с които потребителят може да взаимодейства и следователно имат висок процент на реализация. Щракванията върху тези прозорци могат да бъдат подобрени, за да помогнат на потребителите да предоставят подходящи атрактивни подробности за продукти или кампании.

Геймифицирани

Такива изскачащи прозорци привличат посетители със своя дизайн и съдържание. По този начин хората, които имат по-топла връзка със сайта, марката или продуктите, са склонни да купуват повече.

Превъртете

Не всеки изскачащ прозорец трябва да има директен изглед към прозореца. Може също да се появи пред потребителите чрез плъзгане от всяка част на страницата. Такива дизайни привличат вниманието с оригиналните си структури.

Въпросник

Може да се използва, за да получите мнението на потребителя по определен въпрос. Може да има проста структура като „Да – Не“, както и по-изчерпателни проучвания могат да бъдат подредени по този начин.

Информативен

Има за цел да информира посетителите за състоянието на компанията, сайта или продуктите или за направена промяна. Приложенията, които имат за цел да предприемат действия, също могат да бъдат оценени в тази категория.

Цял екран

Това е един от най-често срещаните видове изскачащи прозорци. Показва се, за да запълни целия прозорец на браузъра. Днес това е приложение, към което потребителите обикновено подхождат с дистанция.

Повишение

Направените промоции могат да се обявяват през такива прозорци. Посетителят, който се сблъска с такава новина, когато влезе в сайта, ще реагира положително на ситуацията и ще иска да се възползва от тази възможност. В допълнение към промоционалните съобщения по този начин могат да се споделят и кодове на купони, които предоставят отстъпки.

Пренасочване към страница

Те са изскачащи прозорци, които позволяват конкретна страница да бъде отворена с едно кликване. Особено полезно е за страници, където сайтовете за пазаруване включват продукти, които са включени в отстъпката.

Как да блокирам изскачащи прозорци?

Google Chrome

 • Кликнете върху трите точки горе вдясно и отворете раздела „Настройки“.
 • Кликнете върху раздела „Поверителност и сигурност“ и отворете менюто „Настройки на сайта“.
 • Превъртете надолу до Съдържание и натиснете „Изскачащи прозорци и пренасочвания“.
 • Активирайте бутона „Блокиране на изскачащи прозорци“ от тук.

Опера

 • Кликнете върху иконата „Лесна настройка“ в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра.
 • Кликнете върху бутона „Отидете до пълните настройки на браузъра“ в долната част.
 • Превъртете през страницата и изберете подзаглавието „Поверителност и сигурност“.
 • Тук щракнете върху раздела „Настройки на сайта“ и отидете в секцията със съдържание.
 • Отворете менюто „Изскачащи прозорци и пренасочвания“ от секцията със съдържание.
 • Изключете бутона до „Разрешено“.

Mozilla Firefox

 1. Щракнете върху бутона „Отвори меню“ в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра.
 2. Отидете на „Опции“ от падащото меню.
 3. Влезте в менюто „Поверителност и сигурност“ от левия раздел.
 4. Превъртете надолу до подзаглавието „Разрешения“, което можете да видите, когато превъртите страницата надолу.
 5. Поставете отметка до „Блокиране на изскачащи прозорци“.

Safari

 • Кликнете върху раздела „Предпочитания“ в лентата с менюта на вашия браузър.
 • Кликнете върху „Уебсайтове“ във вашия изскачащ прозорец и след това върху „Изскачащи прозорци“ от лявото меню. Ако не виждате изскачащи прозорци, не забравяйте да превъртите до края на списъка.
 • Поставете отметка на „Блокиране“ в полето до „При отиване на други уебсайтове“ в долния десен ъгъл.

Още по-темата можете да откриете Какво е Push Notification? Как да използвам?

Подобни публикации

 1. YouTube с нова функция Супер чат
 2. Instagram се срина ли? Потребителите имат проблеми с достъпа!
 3. Spotify направи уникална промяна в дизайна си: Как изглежда?
 4. Нова функция за изкуствен интелект, идваща в Windows 11
 5. Нова функция за промяна на цвета на WhatsApp

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.