Южният полюс на Луната кацна за първи път в историята!katcna lunata

Южният полюс на Луната кацна за първи път в историята!

За първи път в историята беше извършено меко кацане на безслънчевия южен полюс на Луната. Ето всички подробности за мисията! Индийската мисия Chandrayaan-3 беше завършена, когато руският космически кораб Luna 25 успешно направи меко кацане близо до южния полюс на Луната само дни след като се разби, докато се опитваше да кацне в същата зона.

Индия сега е четвъртата страна, която прави меко кацане на Луната и първата, която успешно каца на южния полюс, слабо проучен район на Луната, за който се смята, че съдържа воден лед.

Останалите три държави, Съединените щати, Китай и бившия Съветски съюз, преди това бяха извършили меко кацане близо до екватора на Луната до по-безопасен регион с благоприятни температури и терен и надеждна слънчева светлина за зареждане на устройства, захранвани от слънчева енергия.

Защо Южният полюс на Луната е толкова важен?

За разлика от това голяма част от южния полюс на Луната е изпълнен с дълбоки кратери и басейни, които са постоянно тъмни и тези региони не са виждали слънчева светлина от милиарди години и са изложени на температури до -334 градуса по Фаренхайт (-203 градуса по Целзий) , според НАСА.

Космическият кораб Chandrayaan-3 отне 22 дни, за да обиколи Луната на 5 август, след като стартира от космическия център Satish Dhawan на 14 юли. На 17 август спускаемият модул Vikram, носещ лунното наземно превозно средство Pragyan, успешно се отдели от тласкащия модул в подготовка за днешното меко кацане.

Следващата фаза на мисията Chandrayaan-3 ще включва разполагането на Pragyan за изучаване на местната среда и извършване на различни научни експерименти в рамките на един лунен ден (приблизително 14 земни дни). Те включват използване на рентгенова спектрометрия за определяне на елементния състав на повърхността на Луната.

Подобни публикации

  1. Ново изследване: Може да има живот на Меркурий, най-близката планета до Слънцето!
  2. Китайски учени разработиха подкожно безжично зарядно!
  3. Устройство за гълтане, което може да измерва сърдечната и дихателната честота!
  4. Плашещи изследвания: Нивото на кислород на Земята може да падне в бъдеще и да задуши всички нас!
  5. Революционно изобретение от учени: Устройство за четене на мисли!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.