НАСА се подготвя за изграждане на WiFi мрежа на Лунатаlunasar wifi nasa luna

Каква е WiFi мрежата на НАСА на Луната, LunaNet?

LunaNet, WiFi мрежата на НАСА на Луната, беше официално обявена. Луната скоро ще има собствен интернет.

През декември 2017 г. бившият президент на САЩ Доналд Дж. Тръмп подписа Директива за космическата политика, призовавайки Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) да изпрати астронавти на Луната с търговски и международни партньори.

През септември 2020 г. НАСА стана публична с програмата си Артемида, обещавайки нова ера на изследване на Луната . Докато Артемида 1 понастоящем е планирана за стартиране през ноември 2021 г., тя има за цел да кацне първата жена и първият чернокож човек на Южния полюс на Луната до 2024 г., за да изследва повече от повърхността на Луната от всякога, използвайки иновативни технологии.

Но когато тези астронавти стъпят на повърхността на Луната, те ще се нуждаят от подобна на интернет архитектура за работа в мрежа, навигация, зондиране и радио/оптични научни услуги в космоса. Тук LunaNet влиза в игра.

Прочети Още: Японският милиардер иска да играе бадминтон на космическата станция

Каква е WiFi мрежата на НАСА на Луната, LunaNet?

Разработена от програмата за космически комуникации и навигация на НАСА ( SCaN ), LunaNet е първата стъпка в създаването на „лунен интернет“, който да помогне на изследователите да останат свързани със Земята. В случай на космически мисии, комуникацията с нашата планета често зависи от предварително планирани връзки с наземна антена.

Но предвид този завиден ръст на лунната активност, разчитането на такива връзки може да ограничи възможностите за комуникация и ефективността. Този последен подход може да предложи мрежа, в която потребителите могат да поддържат връзки, като същевременно елиминират необходимостта от предварително планиране на трансфер на данни.

Подобно на използването на LunaNet, WiFi и мобилни мрежи по целия свят, потребителите ще имат достъп до мрежата чрез множество точки, свързани с други на и около Луната. DTN рамката гарантира, че данните протичат гладко по мрежата и достигат до крайната си цел, въпреки възможните прекъсвания на сигнала.

Въпреки това, в случай на прекъсване, DTN може да съхранява данни, докато пътят не бъде ясен. LunaNet също така ще позволи на индустрията, академичните среди и международните партньори да имат достъп и да управляват мрежата, където и да се намират.

Изминаха 49 години от последното стъпване на човечеството на Луната. С целта на НАСА да установи устойчиво и дългосрочно присъствие на повърхността на Луната до 2028 г., LunaNet представлява вълнуваща възможност за управление на космоса и научно-изследователската общност като цяло.

Както Дейв Израел , комуникационен архитект в Годард, обобщи в прессъобщението, „в момента се разработва авангарден подход, който да отговори на нуждите на лунните мисии през следващите десетилетия“.

Подобни публикации

  1. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  2. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  3. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  4. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  5. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.