Как да решим проблема с неработещия вентилатор на лаптоп?kak da reshim problema s neraboteshtia laptop

Как да решим проблема с неработещия вентилатор на лаптоп?

„Вентилаторът на лаптопа не работи, какво да правя?“ Ако мислите, ето отговора! В тази статия обсъдихме проблема с неработещия вентилатор на лаптопа и неговото решение! Вашият лаптоп работи безпроблемно, но изведнъж започна да се изключва сам? Срещате ли проблеми като замръзване или затваряне при стартиране на програми? Компютърът ви става ли по-горещ от обикновено? Източникът на всички тези проблеми може да е вентилаторът на лаптопа.

Ако вентилаторът на вашия лаптоп не работи правилно, трябва да знаете, че има няколко различни причини и решения. Нека да разгледаме заедно решението на проблема с неработещия вентилатор на лаптопа.

Как да разберем дали вентилаторът на лаптопа не работи?

Проблеми като замръзване, нулиране и прегряване в компютрите не винаги могат да бъдат причинени от вентилатора. В този момент първо трябва да разберем дали коренът на проблема е неработещият вентилатор или друга причина. Можете да разберете дали вентилаторът на лаптопа работи или не, като спазвате следните условия.

 • Ако вашият лаптоп издава повече шум от обикновено,
 • Ако не премине в режим на заспиване, когато е оставен неактивен за дълго време и остане включен през цялото време,
 • Ако работата на вашия компютър се забави и производителността му намалее
 • Ако компютърът ви изведнъж се изключи, когато най-малко очаквате

Има голяма вероятност вентилаторът на лаптопа да не работи правилно.nerabotesht ventilator na laptop

Защо вентилаторът на лаптопа се поврежда?

Има някои основни причини, поради които вентилаторът за лаптоп може да се повреди. Понякога вентилаторната система на вашия компютър може да работи неизправно без видима причина. Като цяло причините, поради които вентилаторът не работи, са следните:

 1. Повреда на моторната част на вентилатора
 2. Устройството е изпуснато или е получило силен физически удар.
 3. Пренебрегване на редовното почистване на вентилатора
 4. Термичната паста не се подновява на редовни интервали
 5. Някои BIOS или софтуерни причини

Какво да направите, когато вентилатор на лаптоп се счупи?

Ето проверките, които трябва да извършите, когато вентилаторът на лаптопа не работи:

Проверете двигателя на вентилатора. Когато доближите ръката си до частта за изхода на въздуха на устройството, проверете дали има въздушен поток. Ако вашият компютър се нагрява, но няма обмен на въздух, можете да разберете, че има проблем с двигателя на вентилатора.

Ако смятате, че вентилаторът не работи след падане или удар, може да се сблъскате с проблеми като повреда на връзката или скъсване на кабела.

Има термопаста, която осигурява топлообмен между вентилатора, процесора и графичната карта. Благодарение на тази паста видеокартата и процесора не достигат високи температури. Изсъхването на пастата след известно време води до загуба на функцията ѝ. Ако не подновите тази паста, повишаването на температурата във вентилатора може да причини повреда.

Ако срещнете такива ситуации, можете да преодолеете проблема, като следвате стъпките по-долу:

 • Изключете лаптопа си и изчакайте известно време вентилаторът да изстине. Когато стартирате компютъра си отново след приблизително 10-15 минути, работата на вентилатора може да се подобри.
 • Аксесоарите за охлаждане могат да предотвратят прегряване на вентилатора. Използването на паста също е важно в този момент.
 • Ако има софтуерен проблем, можете да прегледате актуализациите и да пренесете софтуера до най-новата версия.
 • Прахът и мръсотията, натрупани във вентилаторите, могат да попречат на работата на устройството. Можете често да използвате прахосмукачка, за да почистите праха, натрупан върху устройството.
 • Избягването на използването на уморителни приложения за вашия компютър, които причиняват прегряване на устройството, също може да бъде решение.

Въпреки всичко това, ако вентилаторът на вашето устройство не работи правилно, можете да получите поддръжка от техническата служба.

Подобни публикации

 1. Как да излезете от Google акаунт на Android?
 2. Как да се откажа от Телеграм Премиум?
 3. Как да нулирате Instagram Explore?
 4. Какво е Android Studio и как да го използвате?
 5. Как да нулирате PS4 и PS5 до фабричните настройки?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.