Нов астероид, следващ Земята може да се е откъснал от Лунатаzemya asteroid luna

Има нещо различно в този космически камък. Астероидът, изваден от Луната, опасен ли е за Земята?

Астероидът или просто лунният фрагмент, откъснат от Луната, се приближава на не по-малко от 9 милиона мили от Земята. Астрономите разбраха, че това не е нормален астероид, но защо е влязъл в орбитата на Земята?

Планетарните учени подозират, че космическа скала, която изглежда следва Земята около слънцето (защото има много подобна орбита), вероятно е част от Луната.

По-важното е, че астероидът с ширина от 150 до 190 фута не е заплаха за Земята , но със сигурност предизвиква любопитство около Слънчевата система.

Прочети Още: Котка Мидас родена с 4 уши е в дневния ред на социалните медии

В ново изследване, публикувано в научното списание Communications Earth and Environment , учените откриха, че астероидът ( наречен Kamo`oalewa ) отразява слънчевата светлина много различно от типичните астероиди.

„ Имахме много съмнения, че може да е астероид “, каза Вишну Реди , доцент по лунни и планетарни науки в Университета на Аризона и съавтор на изследването .

Но след няколко години наблюдения с мощни телескопи и нови наблюдения през 2021 г., фрагментът на Луната се превърна в най-доброто обяснение. 

Опасен ли е астероидът откъснат от луната?

Астрономите откриха Kamo`oalewa през 2016 г. и създадоха визуализация на нейната орбита, която можете да гледате по-долу. Докато обикаля около слънцето, астероидът обикаля около Земята всяка година, поради което се нарича „постоянен спътник на Земята“.

Този наш близък приятел, за щастие, не се приближава на по-малко от 9 милиона мили от Земята . Това означава, че е около 38 пъти по-далеч от Луната.

По-важното е, че близките до Земята обекти с размерите на Kamo`oalewa биха могли потенциално да представляват заплаха за Земята. Преди около 50 000 години астероид с диаметър от 100 до 170 фута остави кратер с дълбочина 600 фута в Аризона.

„ Днес събитие с подобен мащаб може да унищожи град с размерите на Канзас Сити“ , каза Дейвид Кринг , астроном от Лунния и планетарен институт , пред НАСА през 2021 г. казах.

След няколко седмици НАСА ще стартира безпрецедентна мисия до друг астероид, наречен Диморфос, за да тества способността на човечеството да отклони астероид, за който се предполага, че ще удари Земята . Въпреки това, НАСА никога не е издавала предупреждение относно предстоящ астероиден удар.

Какво мислите за новия астероид, обикалящ около Земята? Не забравяйте да споделите мнението си с нас.

Подобни публикации

  1. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  2. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  3. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  4. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  5. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.