Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!

Учени откриха интересна планета с кипящи океани чрез космическия телескоп Джеймс Уеб. Ето подробностите! Планета, отдалечена само на 70 светлинни години, привлича вниманието на учените от няколко дни. Група астрономи разкриха тази планета, използвайки данни, получени от космическия телескоп Джеймс Уеб. При по-внимателно изследване учените казват, че планетата може да е кипящ океански свят, достатъчно горещ, за да се готви на него.

Документ за откритието беше публикуван в Astronomy & Astrophysics и описва подробности за откриването на новата планета, която изследователите са нарекли TOI-270 d. Въпросната планета е една от трите планети в системата TOI-270 и трите орбитират около звезда червено джудже.

Учените описаха планетата като „по-малък Нептун“ поради газообразната й структура. Засега обаче не е ясно дали прилича на Нептун или не.

Обсъждат се подробности за откритата нова планета TOI-270 d

TOI-270 d

Но това, което отличава този кипящ океански свят от другите екзопланети, които открихме, се крие в химическия състав на неговата атмосфера. Астрономите показват, че съставът на атмосферата е това, което ние наричаме „Hycean свят“, тоест има голям океан и атмосфера, много богата на водород.

Въз основа на други данни, анализирани от Джеймс Уеб, астрономите смятат, че океаните на планетата са достатъчно горещи, за да кипят вода, достигайки температури до 100 градуса, въпреки че статусът на този кипящ океански свят е отворен за известен дебат.

Тъй като някои астрономи смятат, че данните, предоставени от Webb, показват много различен състав. Някои астрономи казват, че вместо гореща, пълна с океан планета, планетата има скалиста повърхност и е покрита с изключително плътна атмосфера от водород и супер гореща пара.

Не е ясно дали можем да намерим истински „победител“ между тези две интерпретации. Може би това ще изисква изпращане на сонда до екзопланетата, което все още не можем да направим. Въпреки това, в която и хипотеза да вярвате, и двете интерпретации доказват, че е открита много интересна планета, която учените да проучват по-нататък.

какво мислите по този въпрос? Можете да споделите вашите мисли с нас в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Космическият телескоп на НАСА откри новата планета
  2. Чрез този спътник никога повече няма да сгрешим в прогнозата за времето!
  3. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  4. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  5. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.