Чрез този спътник никога повече няма да сгрешим в прогнозата за времето!Чрез този спътник никога повече няма да сгрешим в прогнозата за времето!

GOES-U ще революционизира както прогнозата за Земята, така и космическия въздух, като завърши състоянието на сателитните съзвездия на NOAA. Ето и подробностите! Новият спътник на NOAA, GOES-U, ще бъде изстрелян на 25 юни с ракета Falcon Heavy на SpaceX, която ще революционизира както земното, така и космическото въздушно прогнозиране, като завърши въздушните съзвездия GOES-R на NOAA.

Това развитие ще отведе метеоролозите и учените до съвсем ново ниво на проследяване на нашата планета и извън нея.goes spatnik

GOES-U: Прогнози за ново поколение и прогноза за времето на Земята

Сателитите GOES предоставят на учените данни и изображения от 1975 г. насам. Въпреки това, през годините напредъкът в технологиите и уроците от всяко изстрелване на сателити се подобриха значително в инструментите и продуктите в новите модели. Последното съзвездие от семейство GOES започна през ноември 2016 г., когато стартира GOES-R.

Интервюта с предиктори, работещи в офиса на Националната метеорологична служба в Лос Анджелис, разкриха как различните изображения и наблюдения, предоставени от тези нови спътници, са били използвани в ролята на всеки от тях.

Метеоролозите споделиха как тези изображения са били използвани в прогнозите и колко ефективни са били при изпращането на предупреждения към обществеността за лошите метеорологични условия.

Джон Чинтинео, изследовател на Националната лаборатория за тежки бури (NSSL) на NOAA, заяви, че серията GOES-R осигурява наблюдения, дори когато радарното покритие е неадекватно и има силни сигнали преди радара, като засилване на бурята или отслабване.

Данните, предоставени от сателитите от серията GOES-R, са подобрили драматичните показатели в много райони, като силни бури, проливни дъждове и предупреждения за наводнения. Кен Греъм, директор на Националната метеорологична служба на NOAA (NWS), заяви, че данните GOES предоставят критични данни на прогнозиращите ураганите, като охлаждане на облачната обиколка, конвективни структури, ураганни очни характеристики, скорости на вятъра от висок клас и ефективност на светкавицата.

Сателитите от серията GOES-R са оборудвани с усъвършенствани инструменти като Advanced Baseline Imager (ABI), предлагащи три пъти повече спектрални канали от предишните спътници GOES, четири пъти по-добро качество на изображението и пет пъти по-бързо гледане.

Геостестар Lightning Mapper (GLM) се откроява като устройство от първи тип, което влиза в контакт със земята и може да вижда светкавици от облака 24/7.

GOES-U ще бъде подобен на другите сателити от тази серия, но ще съдържа подобрения в инструментите си въз основа на това, което учените са научили от трите спътника, които в момента са в орбита. Това обаче ще бъде компактна хорография (CCOR), нов сензор, който ще отдели GOES-U от други, който ще се използва за наблюдение на метеорологичните отвори извън земната атмосфера.

Изстрелването на GOES-U ще направи голям напредък в прогнозите за времето и космическото време. Този нов спътник ще разшири възможностите на метеорологичните спътници на NOAA, което ще ни позволи да наблюдаваме по-точно и бързо земните и космическите въздушни отвори.

Като основна стъпка за бъдещите прогнози и системите за мониторинг на околната среда, GOES-U представлява най-новите технологични иновации в тази област, като предлага безпрецедентно качество на данните и резолюцията на учените и метеоролозите.

Подобни публикации

  1. Космическият телескоп на НАСА откри новата планета
  2. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  3. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  4. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  5. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.