Разговорите с непознати могат да имат изненадващи резултатиrazgovor s nepoznati

Според последните изследвания в САЩ ние сме по-щастливи в разговорите с непознати. Ако хората искат да водят по-задълбочен разговор с хора, които не познават, защо не?

Според последните изследвания в САЩ  ние сме по-щастливи в разговорите с непознати. Ако хората искат да водят по-задълбочен разговор с хора, които не познават, защо не?

Когато наистина искаме да се свържем с другите, често се ограничаваме до семейството и близките приятели. Докато отварянето към непознат може да изглежда плашеща перспектива за повечето от нас, нашите очаквания може да не винаги съвпадат с фактите.Нови изследвания показват, че очакванията на хората относно взаимодействието им с непознати не съвпадат с последствията от тези взаимодействия.

Изследователите искаха да видят дали участниците могат да разберат погрешно последствията от дълбоките разговори с непознати, дали относително по-дълбоките разговори с непознати могат да изградят по-силни връзки и дали очакванията на хората за внимание и грижа ще създадат психологически бариери пред провеждането на по-смислени разговори с непознати.

Повече от 1800 участници взеха участие в експеримента, който измерва очакванията и резултатите на хората от поредица от „дълбоки“ и „плитки“ разговори с непознати и познати довереници.

Прочети Още: WhatsApp прави нова стъпка в криптирането от край до край

По-щастливи сме в разговорите с непознати

В първия набор от експерименти участниците съобщават как са очаквали да се чувстват след дълбок разговор с непознат. След разговора тя също така обясни как се чувстват в действителност. Изследователите попитаха: „Можете ли да опишете момент, в който сте плакали пред някой друг?“ Той задаваше въпроси, които насърчаваха чувствителни теми като напр

Въпреки това очакваната студенина към хора, които не познавате, не се случи толкова много, колкото предполагаха участниците. Те дори се чувстваха по-свързани и щастливи от очакваното. Други групи експерименти сравняваха повърхностни разговори с по-дълбоки разговори (чрез манипулиране на искреността на разговорите с молби), като същевременно сравняваха разговорите между познато семейство и приятели с непознати.

„Нашите експерименти проверяват дали хората систематично подценяват тревожността на другите в контекста на дълбоки разговори “, обясняват авторите на статията.

Участниците също така избраха по-дълбоки въпроси, когато очакваха грижовен партньор, подкрепяйки хипотезата, че погрешно калибрираните очаквания могат да действат като психологическа бариера за по-задълбочени разговори с непознати. Общото благополучие на хората изглежда е дълбоко свързано с качеството на техните социални взаимоотношения. Не е изненадващо, че имаме желания да изграждаме и поддържаме силни взаимоотношения.

Често постигаме този тип взаимоотношения чрез откровени и чувствителни разговори. Участниците в проучването дори съобщават, че искат да изпитат по-дълбоки взаимодействия в ежедневния си живот, отколкото в момента. Въпреки че тези разговори са се провеждали в лаборатория и под наблюдение, изследователите вярват, че тези открития могат да бъдат обобщени в контексти, по-познати за ежедневието ни.

Подобни публикации

  1. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?
  2. Батерия, която произвежда енергия, без да изисква презареждане в продължение на 50 години
  3. Учени поканиха извънземни!
  4. Нова разработка в екипажа, който НАСА ще изпрати на Луната
  5. Ново изследване: Може да има живот на Меркурий, най-близката планета до Слънцето!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.