Русия блокира достъпа до Facebook и Twitterfc tw ins

Въздействието на войната върху дигиталната страна продължава неотменно. Този път решението дойде от Русия.

Войната за достъп до информация съпътства продължаващата война в Украйна. Русия обяви, че е блокирала достъпа до Facebook и Twitter.

Руските официални лица посочват дискриминация срещу руски медии и източници като причина за това решение. Ходът, обявен от Роскомнадзор (руският комуникационен регулатор) чрез Guardian и други новинарски издания, идва точно след като американските технологични компании започнаха да ограничават достъпа до руските държавни новинарски услуги в опит да контролират потока от дезинформация.

В петък руското правителство одобри законопроект, забраняващ разпространението на „фалшиви новини“. В отговор агенции, включително Би Би Си, спряха операциите си в Русия, за да защитят журналистите си от арест.

Мета ръководителят на глобалните въпроси Ник Клег каза, че забраната означава, че „на милиони руснаци ще бъде отказана достоверна информация“ и „да спрат да говорят“. Клег каза, че работата ще продължи да възстанови достъпа до Facebook в Русия.

Прочети Още: EA спря да продава всички игри и услуги в Русия и Беларус

Текущата ситуация на войната Русия-Украйна от цифрова страна

Ситуацията в Украйна и събитията около нея продължават да се променят от час на час. В отговор на руската инвазия в Украйна редица технологични компании обявиха, че са спрели да продават продуктите си в Русия. Освен това руснаците вече не са в състояние да рекламират пред света. След като беше забранен в страната, Facebook вече не пуска реклами от руски рекламодатели или реклами, насочени към хора в Русия. Google, Snapchat и Twitter също направиха подобни ходове през последните часове.

Изглежда вероятно други платформи като Youtube и TikTok да бъдат забранени в Русия, докато войната продължава. Русия винаги е имала най-строгия интернет контрол в света на правителствено ниво и обществеността почти няма независим източник на новини, към който да се обърне извън контрола на правителството.

Подобни публикации

  1. NVIDIA пусна новия си генератор на кодове
  2. Затваря ли се Gmail с милиони потребители?
  3. Европейският съюз започна официално разследване за TikTok!
  4. YouTube продължава да се бори с TikTok
  5. Защо Илон Мъск ще изключи телефонния си номер?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.