Революционно изобретение от учени: Устройство за четене на мисли!chetene na misli

Революционно изобретение от учени: Устройство за четене на мисли!

Учените работят върху устройство за четене на мисли, което позволява комуникация само чрез мисли. Ето подробностите! Учените са изобретили мозъчен имплант, който позволява на потребителите да общуват само с помощта на мислите си. Невролозите от университета Дюк в САЩ могат да преведат мозъчните сигнали в думи с говорната протеза, разработена от неврохирурзи и инженери. Изследователите твърдят, че е по-бързо и по-евтино от други технологии за интерфейс мозък-компютър и четене на мисли и може да даде на хората, страдащи от неврологични разстройства, изцяло нов живот.

„Има много пациенти, страдащи от инвалидизиращи двигателни разстройства, като АЛС или блокиран синдром, които могат да нарушат способността им да говорят, но настоящите инструменти, които им позволяват да общуват, често са твърде бавни и тромави“, каза Грегъри Коган, професор по неврология в Медицинския факултет на университета Дюк.

Тестовете за четене на мисли на мозъчни импланти започнаха

Екипът успя да вгради 256 специално проектирани микроскопични мозъчни сензора в парче медицинска пластмаса с размера на пощенска марка и тези сензори преди това са били тествани за тумори и т.н. Тестван е върху пациенти, подложени на мозъчна операция.

Участниците бяха помолени да слушат поредица от безсмислени думи като „куг“ и „вип“ и след това да ги произнесат на глас. Само с 90 секунди вербални данни, алгоритъм с изкуствен интелект беше използван за преобразуване на невронната активност в думи.

Сега изследователите планират да подобрят технологията, за да я направят по-бърза и безжична, и са получили безвъзмездна помощ от 2,4 милиона долара от Националния институт по здравеопазване, за да продължат. „Ще можете да се движите и няма да се налага да бъдете вързани към електрически контакт, което е наистина вълнуващо“, каза професор Коган. И така, какво мислите за това ново развитие? Можете да споделите вашите мисли с нас в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  2. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  3. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  4. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  5. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.