Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей поставя нов рекорд

nasa mark vande hei

Астронавтът на космическата станция счупи рекорда за най-дълъг космически полет на американец.

Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей счупи рекорда за най-дълъг космически полет на американец тази седмица. Пристигайки на Международната космическа станция (МКС) на 9 април 2021 г., Марк Ванде Хей надмина настоящия рекорд на НАСА от 340 дни, постигнат през 2016 г. от Скот Кели във вторник. Когато Ванде Хей се завърне на Земята по-късно този месец, рекордът му ще достигне 355 дни.

Американският астронавт пристигна на Международната космическа станция с руския космонавт Пьотр Дубров и така дуото ще сподели рекорда за най-дълъг престой на космическата станция, когато се завърнат заедно у дома по-късно този месец. В началото на мисията си Ванде Хей и Дубров очакваха стандартна шестмесечна мисия, но престоят им беше удължен миналата есен поради промени в графиците за ротация на екипажа.

НАСА поздравява Марк Ванде Хей за счупването на рекорда

Прочети Още: Коя и къде е най-високата планина в света?

Настоящият шеф на НАСА Бил Нелсън сподели туит, поздравяващ Ванде Хей за новия му рекорд в космическите полети, заявявайки: „Днес [Марк Ванде Хей] прави история, най-дългото бягане на [Скот Кели] от астронавт на НАСА. чупи рекорда за единичен космически полет! Престоят на Марк ще ни помогне да разберем последиците от по-дългите мисии в космоса. Марк, благодаря ти и поздравления за твоята услуга!“

Във видео, публикувано във вторник (по-долу), американският астронавт по време на втората си космическа мисия каза, че планира „да излезе колкото е възможно повече“, когато се върне на Земята, добавяйки: „Сегашната ми работа е, знаете ли, в напълно затворено пространство. Така че каквото и да е времето е почти целогодишно. Очаквам с нетърпение да бъда навън.“

В допълнение към работата по поредица от експерименти по време на престоя си на Международната космическа станция, Ванде Хей също намери време да отиде до модула Cupola на станцията, за да направи зашеметяващи снимки на Земята, докато МКС обикаля на височина от около 250 мили.

Тъй като той е прекарал по-дълго в космоса от повечето астронавти (макар и не толкова дълго, колкото руският космонавт Валери Поляков, който постави рекордните 437 дни и 18 часа на космическата станция Мир в средата на 90-те), изследователите ще искат да чуят за неговия опит. Тялото на Ванде Хей се адаптира да прекарва продължителни периоди от време в условия на микрогравитация и неговите открития помогнаха на НАСА да проектира по-добре мисии с екипаж до Луната и Марс.

Подобни публикации

  1. Изкуственият интелект открива аномалия в космоса
  2. Учените откриха: Ето го плашещото създание в дълбините на океана
  3. Днес 99% от световното население ще има дневна светлина едновременно
  4. Китайският орбитален апарат завърши сканирането на цялата повърхност на Марс
  5. Астероид, по-мощен от атомна бомба, се приближава към Земята

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.