Ваксини Странични ефекти: Трябва ли да се страхувате от ваксинация?vaksina

Напоследък виждаме, че много хора се отдалечават от ваксините. Но какви са страничните ефекти на ваксините и трябва ли да се страхувате от тях?

Ваксини Странични ефекти: Трябва ли да се страхувате от ваксинация? – Както знаете, ваксините имат животоспасяваща и успешна история в борбата с болестите. От друга страна, все повече хора смятат, че ваксините застрашават здравето ни, вместо да го защитават.

Прочети Още: Най-добрите GTA модове за San Andreas

Може би сте прави за това, защото интернет е пълен с новини за алергични реакции, физически увреждания и дори смъртни случаи след ваксинации. Да, ваксините могат да имат странични ефекти. Преди да влезем в някакво пристрастие, нека разгледаме по-отблизо как действат ваксините и колко опасни могат да бъдат или да не са в реалния живот.vaksina

Какви са страничните ефекти на ваксините?

Честите нежелани реакции на ваксините, които в момента се разработват и дори се прилагат, са както следва:

  • Болка на мястото на инжектиране
  • Умора
  • Главоболие
  • Болка в мускулите

Освен тези нежелани реакции, вероятността от развитие на сериозни нежелани реакции е само 0,5% . Така че имате само едно на всеки двеста лечения и повечето от тях са лесно предотвратими странични ефекти.

Рискове във ваксините

За да разберете тази ситуация, първо трябва да направите малко сравнение. Тъй като говорим за SARS-CoV-2, тук можем да започнем с някои основни статистически данни.

Както знаете, смъртността от SARS-CoV-2 може да се увеличи до 16% в зависимост от основните допълнителни заболявания, условията на околната среда и настоящото състояние на здравната система . Също така знаем, че хората, които оцеляват и преживяват болести, могат да получат сериозни усложнения като хронични белодробни проблеми, сърдечна недостатъчност, слепота и парализа.

Не завършва и по този начин. Имунната система на тези, които преодоляват болестта с умерени до тежки симптоми, е увредена по такъв начин, че отнема много време за регенериране. Времето, необходимо на други заболявания да повлияят на тялото.

Трябва също така да се отбележи, че няма да имате много приятно време за седмица или две поради висока температура, кашлица и болки в гърлото. 

Добре, ами ваксинациите?

Съществуващите ваксини са само 0,5% вероятност да развият сериозни нежелани реакции . Повечето от тези реакции се лекуват лесно от здравната система и не водят до смърт. С други думи, ваксините причиняват много, много по-малко щети от вируса, който предотвратяват.vaksina 2021

Трябва ли да се страхувате от ваксинациите?

Преди да разгледаме този проблем, нека да разгледаме как работи нашата имунна система.

Имунната система, която е най-важният стълб в нашата борба срещу болестите, е малка, но същевременно огромна армия, която съдържа милиарди клетки. Всъщност всеки ден сме атакувани от безброй вируси и бактерии, но повечето от тях са предотвратени от имунната ви система, без дори да сте осъзнали.

Ако инфекцията стане сериозна, интелигентните клетки събират информация за източника на тази инфекция и активират антитела. Антителата по принцип могат да се сравняват с управляеми ракети, защото са специално произведени за справяне с вируса или бактериите, които са източникът на инфекцията.

От друга страна, този процес обикновено отнема няколко дни. Това осигурява достатъчно време на вируса или бактериите да навредят на нашето тяло.

Както можете да си представите, тялото ни не иска да се сблъсква с опасни инфекции отново и отново. Ето защо нашата имунна система има защитен метод, разработен, за да я направи по-силна. Ако попаднем на вирус или бактерия, които са достатъчно силни, за да уморят наистина телата ни, имунната ни система автоматично създава клетки на паметта.

Тези клетки навлизат в дълбок сън някъде в тялото ни. Следващият път, когато същият враг атакува, спящите клетки на паметта се събуждат и нареждат производството на антитела за координирана атака. Този отговор се случва толкова бързо, че следващия път, когато срещнете същия вирус или бактерия, той не може да ви разболее. (Като бърза бележка, мутациите променят нещата, разбира се.)

Това е основната причина малките деца да са постоянно болни. Все още няма достатъчно клетки с памет.

Какво прави ваксината? Как работи?

Ваксините поддържат този прекрасен механизъм на нашата имунна система.

Да, клетките на паметта работят много добре, но получаването на тези клетки чрез инфекция означава, че трябва да се изправите срещу болестта. Това може да причини дискомфорт и дори дълбоки щети до степен да загубите живота си.

Ваксините са метод, прилаган за производство на клетки с памет и придаване на имунитет на тялото ни. С ваксините в тялото ни се инжектира безопасна част от вируса или бактерията, което позволява на клетките на паметта да разпознаят този враг.

Учените могат да ги убият или да ги разглобят, за да направят това. Нашата имунна система може лесно да се справи с такива инфекции. От друга страна, в някои случаи, за да може тялото ни да произведе клетка памет, трябва да я уморяваме повече.

Живите ваксини могат да бъдат по-опасни. Враг, способен на контраатака, ще изисква по-голямо предизвикателство за нашата имунна система. Това може да звучи като лоша идея: 

Ами ако микробите победят? 

Разбира се, всичко се обмисля. За да се избегне такава възможност, в лабораторна среда се произвежда слаба версия на истинския микроб.

Е, това бяха основните принципи на ваксината: Те помагат на телата ни да се имунизират срещу много мощни заболявания. Някои, като грипния вирус, мутират толкова често, че всяка година е необходима нова ваксина. Повечето ваксини обаче могат да ни защитят с години и може би дори цял живот.

Подобни публикации

  1. Автоматично проследяване на съня с WatchOS 11!
  2. Научете как водата може да ремонтира вашия екран мигновено!
  3. Как да знаете часа, дори ако батерията ви е изтощена в iOS 18?
  4. Представена е VisionOS 2! Ето функциите
  5. Представен iOS 18: Вълнуващи функции!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.