11 жени формиращи световния пазар за играВъзприемането на мъжете като господстващо над видеоигрите е причинило сериозни щети на игралната индустрия. Но от първите дни на видеоигрите жените споделят еднаква роля с мъжете във всички области, от проектирането до програмирането, от изкуството до маркетинга. Когато погледнем назад в историята, можем да видим, че идеите, които внасят технология в напреднали измерения, идват от игрите, които ни накараха да бъдем заключени към екрана.

В тази статия ще се върнем назад във времето, за да отворим отново жените, които са допринесли много за превръщането на игрите в живот.

Джойс Вайсбекър
joyce,weisbecker,game
Първите дни на видео игрите бяха диви. За щастие, разработчиците, които се приближиха към бъдещето с голяма надежда, разбраха защо видеоигрите не привличат толкова много внимание и това, което е останало. Един от пионерите на този пазар е Джо Уайсбекър, който донесе на домашния компютър, FRED (Гъвкаво Рекреационно Образователно Устройство), да работи през работното време. Когато дъщерята на Джойсес беше заета с този компютър, баща й я помоли да напише кода за RCA oks Studio II, докато дъщеря й беше в колежа, а Джойс стана първият женски програмист в историята.

Carol Shaw
carol,shaw,game
През 1978 г., след като започва кариерата си в Atari, Shaw придобива известност като талантлив програмист. В началото на 80-те години, новият Activision беше помолен да създаде космическа игра за следващото поколение игрална конзола. През 1982 г. тази игра беше най-играната на времето.

Roberta Williams
roberta,williams,game
Роберта Уилямс, съосновател на Sierra On Line, разработи Mystery House от 80-те години на миналия век, първата приключенска игра, която отговаря на текстовите описания с графичен художник. Тази игра доведе до началото на един популярен жанр, който ще продължи десетилетие на игралния пазар.

Danielle Bunten Berry
danielle,bunten,berry,game
В ранните години на видеоигрите все още не бяха открити много опит, но независимият разработчик Даниел Бунтен, основател на Ozark Softscape, искаше да внесе игри в социалното измерение. 1983 strategjis M.U.L.E, издаден от Electronic Arts, е стратегическа игра с няколко играчи, която поставя играчите както в сътрудничество, така и в конкуренция, никога досега. Макар и да не беше комерсиално успешна, играта имаше дълбоко въздействие върху разработчиците на игри от следващо поколение, включително Уил Райт, който го посвети на The Sims.

Brenda Romero
brenda,romero,game

През 1981 г. Бренда Ромеро започва работа в Sir-Tech Software, за да тества новите игри на Wizardry на компанията. Той беше повишен в линията за помощ, за да отговори на въпроси от играчи за игри. Освен това, водачите започнаха да пишат диалози по време на игра и накрая станаха главен дизайнер в Wizardry 8. В допълнение към лични проекти като Том Clancyleris Ghost Recon, той преподава дизайн на игри в колежите.

Michiru Yamane
michiru,yamane,game
Мичиру Ямане, тридесетгодишна кариера, е един от най-уважаваните музикални композитори. Известен с ролята си в Кралската долина II през 1998 г., Ямане започва да вижда знаменитостта и репутацията си чрез игри като Castlevania: Symphony Of The Night. Богатата оркестрация и песимистичните мелодии на Ямане позволиха емоциите в игрите да се увеличат и емоционалната атмосфера на актьорите.

Emily Short
emily,short
Интерактивната художествена литература е в основата на видеоигрите още от първите дни, но някои производители все още се стремят да придвижат този тип напред. Emily Short бе призната за един от най-влиятелните и прогресивни дизайнери в света и допринесе за развитието на платформи за текстови игри, като Inform, както и създаването на много наградени игри. През 2000 г. играта Галатея излезе на преден план със 70 различни окончания и все още се смята за една от най-добре отразяващите игри.

Kim Swift
kim,swift,game
Ким Суифт, студент в DigiPen, и някои от неговите съученици започнаха работа по идея, която ще позволи на играчите да се преместват от една повърхност към друга. Ако тази идея ви изглежда позната на едно място, това е така, защото Valve държи Swift и неговия екип да превърнат идеята в портал.

Jennifer Hale
jennifer,hale
Докато видео игрите продължават да бъдат популярни, усилията да ги приведат в същото качество като холивудските филми излезе на преден план. Вокализацията е едно от основните изисквания за видеоигрите да се конкурират с холивудските филми. Дженифър Хейл, родена в Канада, наречена Guinness World Records, е най-плодотворният женски гласов актьор от всички времена.

Anita Sarkeesian
anita,sarkeesian,game
Анита Саркезиан, за разлика от други имена в списъка, твърди, че играта на света се приближава към жените с изключителна полова дискриминация. Той отрича, че мнозинството от хората, които се класифицират като актьори, са мъже, и твърди, че за разлика от предполагаемите, половината от групата са жени. Анита Саркесиан спечели гнева на някои от тях, а други спечелиха любовта си.

Amy Robinson Sterling
amy,robinson,sterling,game
Игрите могат да бъдат използвани за различни цели, отколкото за убиване на време, а дори някои могат да спасят човешки животи. Съоснователят на EyeWire Ейми Робинсън Стерлинг знае по-добре от повечето. Проектът на Стерлинг беше да се опита да картографира структурата на невроните в три измерения. За да направи това, той набира играчи от цял свят, дава им всяка мотивация да успеят и придобиват способността да регулират невронните карти на другите, когато достигнат по-високи нива.

Подобни публикации

  1. Кога ще бъде пусната Assassin’s Creed Hexe?
  2. Трейлър на GTA 6, адаптиран към реалния живот!
  3. Добри новини за тези, които изпитват проблеми с производителността в Cyberpunk 2077
  4. Ново видео с геймплей дойде от Bodycam, което ви кара да се съмнявате!
  5. Нови опции за абонамент идват в Ubisoft+!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.