1,1 милиона души започнаха да използват биткойн в Ел Салвадор

1 milyon dolara bitcoin

Потребителите на биткойни в Ел Салвадор се увеличават ден след ден. Президентът на Ел Салвадор обръща внимание на своя подарък от 30 долара в биткойн.

Броят на потребителите на биткойни в Салвадор надхвърли 1,1 милиона. 17 процента от населението на Ел Салвадор са изтеглили местния си портфейл за биткойни само за десет дни.

В публикация в профила си в Twitter президентът на Ел Салвадор сподели някои положителни новини за нарастващото приемане на биткойн в страната си .

Според туита на президента Nayib Bukele, само за десет дни близо 1,1 милиона El Salvadorans са започнали да използват Bitcoin като законно платежно средство в страната и са изтеглили портфейла Chivo Bitcoin, създаден от местни разработчици .

Това означава, че 17 процента от населението на страната е преминало към биткойн. Високата честота на изтегляне на местни портфейли е забележителна, въпреки че 65 процента от моделите смартфони в страната тепърва ще позволят на Chivo да работи. Не бива обаче да се забравя, че всеки гражданин получава подарък в размер на 30 долара в биткойн, след като изтегли портфейла.

Прочети Още: Софтуерната актуализация на Sony PS5 повишава производителността на игрите

Потребителите на биткойни в Ел Салвадор се увеличават ден след ден

70 процента от жителите на Салвадор нямат банкова сметка или кредитна карта. По -голямата част от страната използва пари в брой за пазаруване. Преводите и парите, изпратени от имигранти, представляват повече от 20 процента от брутния вътрешен продукт на Салвадор. Международните трансфери, които понякога отнемат дни, за да пристигнат, а понякога изискват физическо посрещане, могат да бъдат таксувани 10% или повече.

Според туита на президента, биткойнът ще помогне да се ангажират повече хора във финансово участие, отколкото е било възможно с четиридесет години национализация и приватизация на традиционните банки в Ел Салвадор.

MoneyGram , Western Union и подобни доставчици на плащания печелят около 400 милиона долара годишно – 1,5 % от националния БВП – от такси за преводи в Ел Салвадор. Парични преводи в Ел Салвадор се получават от повече от 70 процента от населението. Само през 2020 г. местните хора са прехвърлили общо 6 милиарда долара от чужбина.

Но президентът Найбиб Букеле казва, че биткойнът ще помогне на салвадорците да избегнат тези огромни такси за парични преводи.

Един от компютърните експерти, Едуард Сноудън , наскоро написа в туитър, че съперничещите държави ще започнат да купуват биткойн, дори ако го купуват само като резервен актив. “ Правителствата, които осъзнават това твърде късно, може да съжаляват за колебанието си“ , каза Сноудън в изявлението си.

Какво мислите за това, че Биткойн е официалното платежно средство в Ел Салвадор? Не забравяйте да споделите мислите си по темата с нас в секцията за коментари по – долу.

Подобни публикации

  1. Instagram вече ще цензурира снимки с голота в DM
  2. Какво представлява динамичният остров, който познаваме с iPhone 14 Pro?
  3. YouTube с нов дизайн за мобилни устройства и мрежа
  4. 9 неизвестни функции на Twitter
  5. TikTok имитира някои функции на BeReal!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.