Коя и къде е най-високата планина в света?koya e nai visokata planina v sveta

Може да има известно объркване относно най-високата или най-високата планина в света. И така, коя е най-високата планина в света? Еверест или Мануа Кеа?

Връх Еверест, който познаваме още от началното училище и е много популярен, е известен като най-високата (най-висока) планина в света. Когато се гледа от морското равнище, най-високата планина в света е връх Еверест, докато когато се гледа от нивото на океана, най-високата планина в света е Мануа Кеа в Хавай. И така, кой е правилният? Коя е най-високата планина в света? Да видим заедно.

Коя е най-високата планина в света?

Връх Еверест , който е известен като най-високата планина в света от много години със своята височина от 8848 метра , има отличието, че е най-високата планина в света. Височината на връх Еверест, разположен на границата между Китай и Непал в Хималаите, на приблизително 28 градуса северна ширина и 87 градуса източна дължина, е изчислена на 8848 метра над морското равнище.

Връх Еверест е напълно видим от Тибетското плато на североизток. Еверест, който е едно от най-интересните места в света, не може да се види от Непал заради върховете като Чангце, Кхумбуце, Нупце и Лхотце, издигащи се от подножието му.

Прочети Още: Google въвежда възможността да се говори по време на телефонно обаждане

Въпреки това, когато се гледа от нивото на океана, а не от морското равнище, най-високата планина е Мауна Кеа на Хаваите . Еверест е най-високата планина в света над морското равнище. Въпреки това, най-високата планина в света на нивото на океана е Мауна Кеа. Височината на Мауна Кеа започва от пода на Тихия океан и е висока 10 100 метра.

От друга страна, Мауна Кеа е вулканична планина. На 1 милион години Мауна Кеа е била за последно активна преди 4600 години.

Еверест е по-популярен от Мауна Кеа. Причината за това е, че повърхността на Еверест е по-дълга и често е предпочитана от алпинистите. Всяка година стотици планинари изкачват Еверест , който има най-високата дължина за изкачване.

Мауна Кеа е на 1 милион години, докато Еверест е на 60 милиона години. 

Къде е най-високата планина в света?

Най-високата планина в света, с надморска височина от 8848 метра, гледана от морското равнище, е връх Еверест, разположен на границата между Китай и Непал. 

Когато се гледа от нивото на океана, Мауна Кеа на Хаваите може да се разглежда като най-високата планина в света. Въпреки че Мауна Кеа има обща дължина от 10 100 метра, тя е висока само 4207 метра, гледана от морското равнище.

Другите най-високи планини в света са както следва:

  • Монтаж К2
  • Планината Лхотце
  • Планината Канченчунга

Монтаж К2

Тази планина с височина 8611 метра се намира между Пакистан и Китай. Тази планина, която алпинистите наричат ​​свещен връх, е една от най-трудните за изкачване планини.

Планината Лхотце

Най-високата точка на планината, разположена в Хималаите, е 8516 метра. Южната част на тази планина е много трудна за изкачване, защото тази страна на планината е доста стръмна. Ето защо алпинистите по принцип предпочитат другата писта в своето катерене.

Планината Канченчунга

Канченчунга, една от петте най-високи планини в света, се намира между Индия и Непал. Много ветровитите планински склонове затрудняват изкачването на тази планина.

Подобни публикации

  1. Рестартирането вече не е необходимо за актуализации на Windows 11
  2. Нови стилове за форматиране на текст пристигнаха в WhatsApp
  3. Функция за деактивиране на реакции, идващи към каналите на WhatsApp
  4. Гласовите и видео разговори на X вече са достъпни за всички потребители!
  5. Влизане в фейсбук без парола от телефона

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.