Коя и къде е най-високата планина в света?

koya e nai visokata planina v sveta

Може да има известно объркване относно най-високата или най-високата планина в света. И така, коя е най-високата планина в света? Еверест или Мануа Кеа?

Връх Еверест, който познаваме още от началното училище и е много популярен, е известен като най-високата (най-висока) планина в света. Когато се гледа от морското равнище, най-високата планина в света е връх Еверест, докато когато се гледа от нивото на океана, най-високата планина в света е Мануа Кеа в Хавай. И така, кой е правилният? Коя е най-високата планина в света? Да видим заедно.

Коя е най-високата планина в света?

Връх Еверест , който е известен като най-високата планина в света от много години със своята височина от 8848 метра , има отличието, че е най-високата планина в света. Височината на връх Еверест, разположен на границата между Китай и Непал в Хималаите, на приблизително 28 градуса северна ширина и 87 градуса източна дължина, е изчислена на 8848 метра над морското равнище.

Връх Еверест е напълно видим от Тибетското плато на североизток. Еверест, който е едно от най-интересните места в света, не може да се види от Непал заради върховете като Чангце, Кхумбуце, Нупце и Лхотце, издигащи се от подножието му.

Прочети Още: Google въвежда възможността да се говори по време на телефонно обаждане

Въпреки това, когато се гледа от нивото на океана, а не от морското равнище, най-високата планина е Мауна Кеа на Хаваите . Еверест е най-високата планина в света над морското равнище. Въпреки това, най-високата планина в света на нивото на океана е Мауна Кеа. Височината на Мауна Кеа започва от пода на Тихия океан и е висока 10 100 метра.

От друга страна, Мауна Кеа е вулканична планина. На 1 милион години Мауна Кеа е била за последно активна преди 4600 години.

Еверест е по-популярен от Мауна Кеа. Причината за това е, че повърхността на Еверест е по-дълга и често е предпочитана от алпинистите. Всяка година стотици планинари изкачват Еверест , който има най-високата дължина за изкачване.

Мауна Кеа е на 1 милион години, докато Еверест е на 60 милиона години. 

Къде е най-високата планина в света?

Най-високата планина в света, с надморска височина от 8848 метра, гледана от морското равнище, е връх Еверест, разположен на границата между Китай и Непал. 

Когато се гледа от нивото на океана, Мауна Кеа на Хаваите може да се разглежда като най-високата планина в света. Въпреки че Мауна Кеа има обща дължина от 10 100 метра, тя е висока само 4207 метра, гледана от морското равнище.

Другите най-високи планини в света са както следва:

  • Монтаж К2
  • Планината Лхотце
  • Планината Канченчунга

Монтаж К2

Тази планина с височина 8611 метра се намира между Пакистан и Китай. Тази планина, която алпинистите наричат ​​свещен връх, е една от най-трудните за изкачване планини.

Планината Лхотце

Най-високата точка на планината, разположена в Хималаите, е 8516 метра. Южната част на тази планина е много трудна за изкачване, защото тази страна на планината е доста стръмна. Ето защо алпинистите по принцип предпочитат другата писта в своето катерене.

Планината Канченчунга

Канченчунга, една от петте най-високи планини в света, се намира между Индия и Непал. Много ветровитите планински склонове затрудняват изкачването на тази планина.

Подобни публикации

  1. Премахнато изискване за самолетен режим при полети!
  2. Актуализацията на Android 13 пристигна за смарт телевизори
  3. Кога ще бъде пуснат iOS 16.2?
  4. Нови емотикони идват в WhatsApp 2022
  5. Discord не се отваря, какви са методите за решение?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.