Астрономите са разделени: Плутон и Луната дали са планета?Според астрономите Плутон може да се счита за планета и да се присъедини към други небесни тела.

Плутон и Луната планети ли са? Редица астрономи са изследвали как определението за планета се е променило от времето на Галилей през 17-ти век, до решението на Международния астрономически съюз (IAU) да създаде ново определение.

Учените твърдят, че Плутон и Луната трябва да бъдат класифицирани като планети, на фона на опасенията, че сегашното определение за планета днес се корени във фолклора и астрологията .

Ново проучване от Космическия институт на Флорида към Университета на Централна Флорида (UCF) претърси стотици години планетарна литература и установи, че решението, което е довело до депланетизацията на Плутон, произтича от изключително древни идеи, които смесват астрономията с астрологията и дори фолклора.

Прочети Още: Появиха се снимки на Oppo Find N

Всичко се връща към Галилей, разбира се.

Според проучването на UCF, представата на Галилей за основното нещо, образуващо планета, е доказателство за геоложка активност и неговата дефиниция се задържа от времето, когато теоретизира през 1600-те до началото на 1900-те.

Противоречивото определение на IAU за планета изисква тя да бъде най-голямата гравитационна сила в своята орбита. 

Това означаваше, че Плутон загуби планетарен статут , тъй като Нептун гравитационно засягаше съседа си Плутон и споделяше орбитата си със замразени газове и обекти в пояса на Кайпер .

Авторите на новото проучване обаче твърдят, че настоящата дефиниция на IAU е била прибързана и сега трябва да бъде оттеглена. spacex

Плутон и Луната планети ли са?

По-добро определение за това каква трябва да бъде планетата, според UCF, е дали е геоложки активна. Но те са съгласни, че това определение трябва да включва Луната и дори астероидите.

Това означава, че потенциално ще има няколкостотин обекта, класифицирани като планети в нашата Слънчева система. 

Авторът на изследването Чарлийн Е. Детелич, геолог и изследовател в лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс, каза:

„Можете ли да си представите колко по-голяма перспектива бихме имали, ако те напълно разберат разнообразието на Вселената и нашето място в нея? Ние не сме една от осем планети, ние сме една от повече от 200 планети .“

Въпреки това изследователите казват, че когато IAU реши да гласува дефиницията през 2006 г., луните и много други планетарни обекти трябва да бъдат изключени от определението на основание, че са по-малко от планетите.

И какво мислите за този дебат за Плутон сред астрономите ? Не забравяйте да споделите вашите мнения с нас в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  2. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  3. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  4. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  5. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.