Бетонът може да бъде укрепен с 30% с утайка от кафе: но как?beton kafe

Бетонът може да бъде укрепен с 30% с утайка от кафе: но как?

Ново проучване разкрива, че утайката от кафе може да укрепи бетона с 30%. Ето подробностите от изследването! Скоро може да имаме нова употреба на утайката от кафе. Австралийски инженери създадоха нов, по-здрав бетон на базата на използвана утайка от кафе като основен материал в сместа.

Ръководител на изследването д-р от университета RMIT. Rajeev Roychand каза в изявление, че смесването на утайка от кафе в бетон прави бетона с около 30% по-здрав. Въпреки че се изчислява, че до 10 милиарда килограма използвана утайка от кафе се произвеждат годишно, по-голямата част от това количество отива в депата, където се разгражда и освобождава метан и въглероден диоксид в атмосферата.

„Вдъхновението за нашата работа беше намирането на иновативен начин за използване на големи количества отпадъци от кафе в строителни проекти“, каза Ройчанд в прессъобщение от университета RMIT. Целият този план може да помогне за драстично намаляване на органичните отпадъци.

И така, как точно работи тази техника?

Използваната утайка от кафе се смесва в материал, който изследователите наричат ​​биовъглен, който след това може да се използва за конкретни приложения, според инженерите. Тъй като основата се смесва директно в бетона, той създава по-силна връзка и става много по-здрав от обикновения бетон.

За да мащабират правилно, изследователите ще трябва да разработят по-практични стратегии за внедряване. Освен това ще са необходими повече опити, за да се гарантира, че по-здравият бетон може да издържи изпитанието на времето. И накрая, необходимо е да се уверите, че здравината на бетона не намалява с течение на времето, тъй като органичните материали като утайката от кафе се разграждат естествено. Какво мислите по този въпрос? Можете да споделите вашите мисли с нас в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  2. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  3. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?
  4. Батерия, която произвежда енергия, без да изисква презареждане в продължение на 50 години
  5. Учени поканиха извънземни!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.