Човешки изпитания на ваксината срещу Алцхаймер, влязла в последния етапalzheimer

Изпитванията при хора на ваксината срещу Алцхаймер, показани като първата по рода си, са във фаза 2. Ваксината срещу Алцхаймер може да предложи нова надежда на милиони хора.

Изпитанията при хора на ваксината срещу Алцхаймер са  достигнали критична точка. Ваксината срещу Алцхаймер, разработена от компанията Axon Neuroscience и посочена като първата по рода си досега, даде успешни резултати при тестове, проведени с 193 пациенти. Експертите смятат, че тестовете ще бъдат завършени през 2022 година.

Ново проучване на учени, предназначени да осигурят защита срещу болестта на Алцхаймер, първият пример за експериментални видове ваксини, които преминали в заключителния етап на изпитания с хора съобщава.

В клинично изпитване във фаза II е доказано , че кандидатът за лекарство AADvac1 , разработен от биотехнологичната компания Axon Neuroscience, се възприема от пациентите без никакви проблеми и дава отговор срещу специфични маркери на заболяването. При тестове с 193 пациенти с лека болест на Алцхаймер 117 получават AADvac1, докато останалите получават плацебо вместо ваксината, действайки като контролна група.

„За първи път тау-насочена имунотерапия демонстрира клиничен ефект при пациенти с профил на биомаркер на болестта на Алцхаймер “, каза Петр Новак , автор на изследването и старши учен по клинични изследвания в Axon Neuroscience .

Докато ефектът, променящ заболяването, е обещаващо развитие, следва да се отбележи, че хората с болестта на Алцхаймер не са били в състояние да устоят на когнитивния спад в резултат на експериментална терапия. „Не са открити значителни ефекти върху когнитивните и функционални тестове в цялата извадка от изследването“, пишат изследователите в своето проучване .

Прочети Още: Информацията може да бъде открадната поради тази плашеща уязвимост на Facebook Messenger

Изпитванията при хора на ваксината срещу Алцхаймер трябва да приключат през 2022 г.

Що се отнася до това дали AADvac1 може да изпълни обещанията си за успешно лечение на когнитивния спад, изследователите казват, че ще е необходимо по-голямо проучване, което да включва повече пациенти, и особено тези с тау патология.

„ С 193 пациенти в пълния набор от анализи, проучването беше допълнено само за откриване на големи ефекти върху клиничните крайни точки “, казаха изследователите . Изследователите предупреждават, че повечето пациенти в проучването не отговарят на определени критерии, свързани с тау за диагностични биомаркери .

С други думи, анализът все още има някои положителни сигнали, когато се фокусира върху пациенти с болестта на Алцхаймер, свързани с биомаркери, които предполагат, че тау е отговорен.

Въпреки че все още има много въпроси относно AADvac1, това е важен напредък за лечението на Алцхаймер. Миналата седмица FDA одобри новото лекарство на Алцхаймер за първи път от почти две десетилетия и все още има много неизвестни за неговата ефективност.

Надяваме се, че бъдещите клинични изпитвания с AADvac1 ще дадат по-ясна индикация за неговата ефективност при намаляване на тежестта на болестта на Алцхаймер.Проучване от фаза II b, фокусирано върху пациенти с тау и амилоидни биомаркери за тази цел, е планирано за края на тази година или началото на 2022 г.

Подобни публикации

  1. YouTube Music заменя Google Podcasts
  2. Дали Microsoft излъга, когато представи Edge Copilot?
  3. Tiktok ще бъде ли забранен в Турция?
  4. Радикално решение от Twitch
  5. WhatsApp тества нова функция за актуализации на състоянието!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.