Къде е открита динята за първи път, какви са нейните предимства?dinya

Къде беше открита динята за първи път? Противно на общоприетото схващане, съвременната диня не произхожда от Западна Африка, според ново проучване. Ето всички любопитни подробности!

Прочети Още: По-ефективен ли е Sinovac или BionTech срещу смъртни случаи, свързани с коронавирус?

Въпросът къде е открита динята за пръв път е любопитен отдавна от любителите на плодовете. Учените най-накрая изясниха откъде идва динята в своите изследвания върху незаменимите плодове през летните месеци.

Отговорът на въпроса къде е открита динята за първи път е определен

Ново генетично проучване показа, че динята всъщност идва от Източна Африка, а не от Западна Африка. С други думи, динята произхожда от Източна Африка, а не от Западна Африка.

Според новините  археолозите наскоро откриха, че на стената на гробница, датираща преди 4300 години в Египет, има диня, наред с други плодове. Тази рисунка също така изненада учените, които смятаха, че дивите предци на динята произхождат от африканския континент и те започнаха да се чудят как плодовете са достигнали делтата на Нил преди хиляди години.

Една видна теория за освежаващите плодове предполага, че динята egusi, отглеждана заради семената си в Западна Африка, е прародител на динята днес, която се яде обилно през лятото.

Според тази теория динята произхожда от Западна Африка. Проучването, публикувано в понеделник в рецензираното списание PNAS, разкри, че малката, кръгла диня Кордофан, родена в източноафриканската държава Судан, е генетично по-тясно свързана със съвременната диня.

Нови открития разкриват, че произходът на динята всъщност е Източна Африка. Кордофан също демистифицира рисунката, намерена в гробницата, тъй като е недалеч от Египет.

Допринасяйки за новия документ, изследователите секвенираха геномите на всички 7 вида дини. Генетичният анализ разкри, че динята Кордофан е по-съвместима със съвременната диня, отколкото западноафриканската диня egusi или други.

Гийом Чомицки от университета в Шефилд заяви, че са уверени, че това е най-близкият роднина на съвременната диня. Чомицки и колегите си имат за цел да определят къде и кога хората правят дивите дини по-годни за консумация.

Какви са предимствата на динята?

Въпреки че ползите от динята, която е един от най-освежаващите плодове през летните месеци, не могат да бъдат преброени, най-големите й ползи се състоят в следното:

  1. Тъй като голяма част от динята се състои от вода, тя отговаря на значителна част от ежедневните нужди от вода.
  2. Богато е на витамин С.
  3. Благодарение на витамините А и С в него, можете да се уверите, че кожата и косата ви са в по-добро състояние. Благодарение на витамин А кожата ви става по-жизнена и здрава.
  4. Тъй като динята съдържа много вода и е богата на фибри, тя също има положителни ползи за храносмилателната система.
  5. Той предпазва здравето на сърцето, когато се консумира умерено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.