Как се прави тест за антитела?kak se pravi test za antitela

Как се прави тест за антитела?

Тестът за антитела се използва за измерване на наличието на антитела в кръвта. Антителата са протеини, произведени от имунната система на организма за борба с инфекциите. Тези антитела също се появяват, когато тялото получи ваксинация или имунизация.

Тест за антитела

Тестовете за антитела могат да бъдат полезни за тези с автоимунно заболяване, тези, които са имуносупресирани, или тези във високорискова индустрия. CDC обаче не препоръчва на хората да използват тези тестове за определяне на имунитета. Освен това Комисията за равни възможности за заетост на наскоро изясни, че практиката за използване на тестове за антитела върху служители не е разрешена съгласно Закона за американците с увреждания.

След колко време се прави тест за антитела

CDC съветва хората, които се интересуват от тестване на антитела, да се свържат със своя доставчик на здравни услуги. Някои тестове се предлагат без застраховка, но повечето изискват кръвна проба. Тестовете могат да бъдат получени от лекар, център за спешна помощ или онлайн услуга. Лекарят също ще ви предостави резултатите и ще ви обясни последиците от теста.

Серологичните тестове за антитела са предназначени да покажат нивата на антитела на дадено лице към специфичен патоген. Тази информация може да помогне на Вашия лекар да определи дали ваксинацията е била ефективна или дали лицето се нуждае от друга бустерна инжекция. Ако резултатите са отрицателни, това означава, че имунната система не е успяла да осигури ефективен отговор. От друга страна, ако тестът се окаже положителен, това показва, че лицето е било изложено на болестта.

Има два вида антитела. Тип I (имуноглобулин G) и тип II (имуноглобулин D). Всяко антитяло се произвежда от имунната система на организма, за да го предпази от инфекция. В зависимост от това колко време е минало, откакто лицето е било заразено, човек ще развие различни видове антитела.

По време на пандемията от коронавирус много държави обмисляха използването на тестове за антитела за създаване на „паспорт за имунитет“. Но както при всички други форми на имунитет, степента на защита варира в зависимост от излагането на определен вирус или заболяване.

Кога се прави тест за антитела

Въпреки че серологичните тестове за антитела могат да дадат известна представа за състоянието на пациента, те не могат да кажат дали дадено лице има вируса COVID-19 в деня на извършване на теста. Може да отнеме три седмици, докато тялото произведе антитела. Дори след като човек се възстанови от инфекцията, той или тя все още ще има антитела срещу COVID-19. Тъй като Центровете за контрол и превенция на заболяванията не могат да потвърдят, че тези антитела предотвратяват бъдещи инфекции, те не препоръчват на хората да използват тези тестове за определяне на имунитета.

Въпреки че има много въпроси относно това как да се използват тестове за антитела по време на пандемията от COVID-19, CDC съветва, че тестването за антитела може да бъде полезно в някои случаи. Например, това може да позволи на изследователите да проучат популацията като цяло, да определят каква част от вируса се носи наоколо и да определят кога да започнат да дават бустерни инжекции.

Както при всички други медицински процедури, точността на всеки тест зависи от неговата чувствителност и специфичност. Обикновено тест за антитела с над 90% чувствителност ще покаже поне десет истински положителни резултати. Обратно, тест с по-малко от 95% чувствителност ще има поне 50 фалшиви положителни резултати. Поради това е важно да се проучи точността на даден тест, преди да се използва.

Подобни публикации

  1. Научете как водата може да ремонтира вашия екран мигновено!
  2. Как да знаете часа, дори ако батерията ви е изтощена в iOS 18?
  3. Представена е VisionOS 2! Ето функциите
  4. Представен iOS 18: Вълнуващи функции!
  5. Забравете MacBook, iPhone и iPad! Бъдещето на Apple ще бъде това устройство

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.