Какви са функциите на iOS 16? Кои телефони са налични?Какви са функциите на iOS 16? Кои телефони са налични?

Какви са функциите на iOS 16? Кои телефони имат актуализацията на iOS 16? Подготвили сме ръководство за потребители, които са любопитни за отговорите на тези и подобни въпроси. iOS 16 привлича вниманието със своите функции. С актуализацията, пусната от Apple, мобилните устройства имаха различни иновации. Това значително подобри изживяването. В тази статия ще отговорим на някои въпроси относно въпросната актуализация.

iOS 16 е наличен за изтегляне на 12 септември за 22 различни модела iPhone. С новата операционна система много нови функции очакват потребителите. Те включват функции, които бяха въведени преди години от страна на Android и бяха дългоочаквани от потребителите на iPhone.

Списък с функции на iOS 16

 • Актуализации на заключен екран
 • Функция за фокусиране
 • iCloud семейно споделяне
 • Подобрения в съобщенията
 • Подобрения в пощата
 • Подобрения в Safari
 • Функция за парола
 • Интелигентни функции
 • Подобрения на клавиатурата
 • Подобрения на картата
 • Подобрения в портфейла
 • Актуализация на приложението Apple Home
 • Приложение за здраве и фитнес
 • Семейно споделяне
 • Следващо поколение CarPlay
 • Протоколи за поверителност и сигурност
 • Откриване на врати
 • Общ контрол

ios 16 harakteristika

Заключен екран и режим на винаги включен дисплей

Режимът Always on Display, който срещнахме с iOS 16, гарантира, че екранът е активен дори когато телефонът е изключен. Тази функция, която отдавна срещаме на телефони с Android, засега е налична само за моделите iPhone 14 Pro.

В режим Always on Display, за разлика от телефоните с Android, могат да се видят наскоро добавеното изживяване с приспособления за заключен екран, достъп във фонов режим и подробни известия.

Друга иновация, която дойде с промените в заключения екран, беше възможността за добавяне на джаджи. Благодарение на тази функция, която съществува в Android от почти 10 години, потребителите на iPhone вече ще могат да добавят поддръжка на джаджи за 4 приложения към заключените си екрани.

В допълнение, благодарение на разработената система за уведомяване, припокриващите се известия ще бъдат подредени, за да осигурят по-изчистен външен вид на заключен екран. Вече ще е възможно да следите събития на живо като спортни мачове на заключения екран.

Функция за фокусиране

Функцията за фокусиране, която е сред новите функции на iOS 16, ви позволява да зададете известията, които искате да виждате според текущата си ситуация. Режимите на фокусиране, които могат да се регулират според определени часове и дати, предотвратяват известия от нежелани хора или приложения.

Например известия, които не са подходящи за вас в момента, не се показват на заключения ви екран, за да ви помогнат да се съсредоточите, докато сте на работа.

iCloud семейно споделяне

Дългоочакваната функция за семейно споделяне iCloud за iPhone най-накрая идва с iOS 16. Благодарение на Shared Moments в iOS 16 вече е възможно автоматично споделяне на снимки с хората на снимките.

Потребителите могат да бъдат упълномощени да добавят, редактират и изтриват споделени архиви. Освен това хората в снимките могат да се добавят автоматично благодарение на интелигентното предложение.
ios-16 shared moments

Подобрения на съобщенията

Благодарение на подобренията, направени в приложението Messages, вече е възможно да редактирате изпратеното съобщение и да го извлечете за кратко време. Можете също така да маркирате съобщения, на които не искате да отговаряте, като непрочетени.

В редактираните съобщения ще бъде включена и информация за редакцията и старата версия. Изпратените съобщения могат да бъдат извлечени в рамките на 2 минути. Едно от подобренията в секцията Съобщения се откроява като SharePlay. Споделянето на файлове и създаването на групи в пространствата за съвместна работа стана по-лесно благодарение на SharePlay.

Подобрения в пощата

Подобни промени бяха въведени в приложението Mail, както и в приложението за съобщения. Вече е възможно да извличате, планирате и обогатявате имейли с по-подробни прикачени файлове в приложението iPhone Mail.

Ключ за достъп

Благодарение на Pass Key, който е сред функциите на iOS 16, на потребителите се предлага нова опция за влизане срещу кражба на самоличност и изтичане на данни. Passkey, който работи и на други устройства, които не са на Apple, осигурява криптирано влизане от край до край.

Интелигентни функции

Използваемостта се увеличава благодарение на новите добавени интелигентни функции, при които изкуственият интелект се използва в детайли. С развитието на функцията за текст на живо във видео, вече е възможно да поставите на пауза видеоклипа, който гледате навсякъде, и да копирате, споделяте и превеждате текстовете във видеоклипа.

Освен това интелигентните функции включват автоматично отделяне на обекта, който желаете, от фона, подобрения на живия текст и специфични за Siri преки пътища, които не изискват инсталация.

Подобрения на портфейла

Ключовете в приложението Wallet на Apple вече могат да се споделят чрез съобщения, поща и Whatsapp. Достатъчно е да кликнете върху входящата връзка, за да получите достъп до ключовете.

Актуализация на приложението Apple Home

В преработеното приложение Home потребителите очакват много функции като бързо превключване между интелигентни аксесоари, възможност за добавяне и управление на интелигентни аксесоари като уиджети на заключения екран, категоризиране и лесен достъп до камери.

Подобрения в приложението за здраве и фитнес

В здравното приложение проследяването на лекарства е станало много по-подробно. В допълнение, здравна информация може да се споделя с членове на семейството и лекари с разрешението на потребителя. Приложението за фитнес вече е достъпно на iPhone, дори ако нямате Apple Watch. Сензорите за движение на iPhone ви помагат да анализирате ежедневните си фитнес данни.

Семейно споделяне

Със сложната функция за семейно споделяне родителите могат да контролират какво могат и какво не могат да имат децата им на телефоните си. Филмите и книгите, до които децата имат достъп, включително възрастови ограничения, могат да бъдат ограничени в приложенията. В допълнение, искането за време на екрана за недостъпни приложения може да бъде изпратено като директно съобщение чрез Family Sharing.

Следващо поколение CarPlay

Актуализиран отново в съответствие с развиващата се технология на автомобила, CarPlay идва със специален дизайн в зависимост от характеристиките на екрана на автомобила. CarPlay изживяването на всяко превозно средство изглежда различно едно от друго. Освен това вече е възможно да се правят различни персонализации на новото поколение CarPlay.

Характеристики на актуализацията на iOS 16.0.1

 • Коригирайте проблема с активирането на iMessage и FaceTime
 • Коригиране на проблем, при който снимките не бяха ясни, когато се увеличиха в пейзажен формат на iPhone 14 Pro Max
 • Разрешаване на грешка при неуспешно удостоверяване за корпоративни приложения, използващи единично влизане

Характеристики на актуализацията на iOS 16.0.2

 1. Корекция за камерата на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max може да причини трептене и замъглени изображения при снимане с някои приложения на трети страни
 2. Коригиране на напълно черен екран по време на настройка на устройството
 3. Коригиране на недостъпността на VoiceOver след рестартиране
 4. Коригиране на проблема, при който въвеждането с докосване оставаше без отговор след обслужване на екраните на някои модели iPhone X и iPhone XR

Характеристики на актуализацията на iOS 16.0.3

 • Коригиране на забавени или никакви входящи обаждания и известия за приложения на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max
 • Коригиране на проблем, при който силата на звука на микрофона беше ниска по време на телефонни разговори с CarPlay на iPhone 14
 • Коригиране на проблем, при който камерата беше бавна при стартиране или превключване на режими на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max
 • Коригиране на проблема със срива на пощата при стартиране след получаване на неправилен имейл

Характеристики на актуализацията на iOS 16.1

 1. Функция iCloud Shared Photo Library, която прави много по-лесно поддържането на семейни снимки актуални
 2. Поддръжка на приложения на трети страни в Събития на живо
 3. Споделяне на ключове, възможност за сигурно споделяне на ключове за кола, ключове за хотелска стая и други ключове в Wallet с помощта на приложения за съобщения като Messages и WhatsApp
 4. Supporting Matter, новият стандарт за свързаност на интелигентния дом, който позволява на много аксесоари за интелигентен дом да работят заедно в множество екосистеми
 5. Контролите на четеца се скриват автоматично, когато потребителите започнат да четат.
 6. Коригиране на проблема, при който изтритите публикации се показват в пощенския списък в Съобщения
 7. Коригиране на проблем, при който съдържанието на Dynamic Island не може да се използва с включена Reachability
 8. Разрешаване на проблема с CarPlay, който не може да се свърже, когато VPN софтуерът е активен

Характеристики на актуализацията на iOS 16.1.1

 • Някои корекции на грешки и корекция за сигурност
 • Характеристики на актуализацията на iOS 16.1.2
 • Подобрена съвместимост с безжични оператори
 • Подобрено откриване на пътнотранспортни произшествия на iPhone 14 и iPhone 14 Pro

Характеристики на актуализацията на iOS 16.2

 • Приложение Freeform, което предоставя пространство на потребителите да обмислят и да приложат мислите си в действие
 • Добавяне на Apple Music Sing
 • Възможност за скриване на тапет или известия, когато Always On Display е активен на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max
 • Уиджетът за сън позволява на потребителите да преглеждат най-новите данни за съня.
 • Инструментариумът за лекарства ви дава достъп до напомняния за лекарства и дори удобен достъп до вашия план за лечение.
 • Добавяне на поддръжка на SharePlay за мултиплейър игри в Game Center, за да можете да играете с потребители, с които сте говорили в търсенето на FacEtiem
 • Activity Toolkit ви позволява да видите какво играят вашите приятели и техните постижения в игрите направо на вашия начален екран.
 • Повишаване на надеждността и ефективността на комуникацията между аксесоарите за интелигентен дом и устройството на Apple
 • Подобреното търсене в Messages ви позволява да намирате снимки по съдържание.
 • Опцията за презареждане и показване на IP адрес позволява на потребителите на iCloud Private Pass временно да деактивират услугата за определен уебсайт в браузъра Safari.
 • Курсорите на участниците в бележките ви позволяват да виждате индикатори на живо, ако други потребители актуализират бележка.
 • AirDrop вече автоматично се връща към Contacts Only след 10 минути, за да блокира заявки за получаване на нежелано съдържание.
 • Подобрено откриване на пътнотранспортни произшествия на iPhone 14 и iPhone 14 Pro
 • Коригиране на проблем, при който някои бележки не се синхронизираха с iCloud след актуализиране

Характеристики на актуализацията на iOS 16.3

 1. Нов тапет на Unity
 2. Функция за ключове за сигурност за Apple ID
 3. Поддръжка на HomePod от второ поколение
 4. Спешните SOS повиквания вече изискват натискане и отпускане на бутона за увеличаване или намаляване на звука заедно със страничния бутон, за да се предотвратят случайни спешни повиквания.
 5. Решава проблем, при който някои рисунки, създадени от потребителите в Freeform с Apple Pencil или с пръстите им, не се показват в споделени клипбордове
 6. Разрешаване на проблем, който накара тапета да изглежда черен на заключения екран
 7. Коригиране на грешка, която временно причиняваше появата на хоризонтални линии при събуждане на iPhone 14 Pro Max
 8. Коригиране на проблем, при който приспособлението за заключване на началния екран не можеше да показва правилно състоянието на приложението Home
 9. Разрешаване на проблем, при който Siri не може да отговори правилно на музикални заявки
 10. Коригиране на проблем, при който заявките на Siri не могат да бъдат разбрани правилно в CarPlay

Характеристики на актуализацията на iOS 16.3.1

 • Коригирайте настройките на iCloud, които не отговарят или се показват правилно, когато приложенията използват iCloud
 • Коригиране на заявките на Siri за функцията Find не работи
 • Подобрете откриването на пътнотранспортни произшествия на iPhone 14 и iPhone 14 Pro

Характеристики на актуализацията на iOS 16.4

 1. Добавени са 21 нови емотикони.
 2. Изолирането на шума за клетъчни разговори подчертава гласовете на потребителите и блокира околния шум около тях.
 3. Поддръжката на дублирани албуми в Photos може да открие дублирани изображения и видеоклипове в iCloud Shared Photo Library.
 4. Добавена е поддръжка на VoiceOver за карти в услугата за времето.
 5. Опция за достъпност, която автоматично затъмнява видеото, когато се засекат стробоскопи или мигащи светлини
 6. Коригиране на проблем, при който исканията за разрешение на деца за покупка не се показват на устройството на родителите
 7. Разрешаване на проблем, при който съвместимите с Matter термостати спират да реагират, когато се сдвоят с Apple Home
 8. Подобрение в откриването на пътнотранспортни произшествия на iPhone 14 и iPhone 14 Pro

Характеристики на актуализацията на iOS 16.4.1

 • Коригиране на проблема, при който различни цветове на кожата не се показват в емотикони с плъзгане на дясната или лявата ръка
 • Разрешаване на това, че Siri не отговаря в някои ситуации

Характеристики на актуализацията на iOS 16.5

 1. Добавяне на нов тапет на Pride Celebration за заключен екран
 2. Коригиране на проблем, при който Spotlight спря да отговаря
 3. Коригиране на проблем, при който приложението Podcasts в CarPlay не зареждаше съдържание
 4. Коригиране на проблем, при който настройките за екранно време се нулират или не се синхронизират на всички устройства

Характеристики на актуализацията на iOS 16.5.1

 • Важни корекции на сигурността
 • Коригиране на проблема, който предотвратява зареждането с адаптера за камера Lightning към USB 3

7 функции, които iOS 16 взема от Android

 • Приспособления за заключен екран
 • Добавяне на спирки към приложението за карта
 • Подобрения в пощата
 • Надписи на живо
 • Вибрация на клавиатурата
 • Функция за откриване на инциденти
 • Винаги в режим на показване

Приспособления за заключен екран

Добавянето на Widgets към заключения екран е на устройства в екосистемата от години като една от най-емблематичните функции на Android. Версии на уиджети на много приложения като карти, календар, прогноза за времето и бележки могат да се добавят към заключения екран. Често критикуван за липсата на персонализиране, Apple обяви подробен дизайн на джаджи за заключен екран с iOS 16.

С iOS 16 вече е възможно да добавяте уиджети към заключения екран. Желаната джаджа може да се добави към 4 празни области на заключения екран. Размерите на джаджи могат да се променят на 1×1 и 2×1.

Добавяне на спирки към приложението за карта

Добавянето на спирки към приложението Map, което е сред функциите на iOS 16, съществува на устройства с Android от дълго време. Тази функция, която беше добавена към приложението Google Maps през 2017 г., дойде на iPhone с iOS 16.

Подобрения в пощата

Подобренията в Mail бяха въведени през 2018 г. за приложението Gmail, което често се използва на телефони с Android. Сега, с iOS 16, стана възможно използването на функции като отмяна на имейли, планиране на имейли и напомняния.

Надписи на живо

Функцията Live Captions, създадена за екосистемата на Android през 2019 г., помогна за транскрибиране на текстове на медии като видеоклипове или снимки. Тази функция, която беше актуализирана и разработена за iOS 16, направи функции като копиране, превод и споделяне на текстове в медиите достъпни на iPhone телефони.

Вибрация на клавиатурата

Вибрацията на клавиатурата беше една от дългогодишните функции в екосистемата на Android. Тази функция, поискана от потребителите на iPhone, беше въведена от Apple с iOS 16. Вече може да се осигури по-добро качество на клавиатурата на iPhone.

Функция за откриване на инциденти

Функцията за откриване на инциденти, която беше добавена към устройства с Android през 2019 г., позволи създаването на преки пътища за спешни повиквания при възможни инциденти. Аварийните ситуации, открити с данни от сензори на iPhone телефони, са добавени към аварийните сценарии с iOS 16.

Винаги в режим на показване

Always on Display, който е достъпен за телефони с Android от почти 10 години, стана достъпен и за iPhone. Благодарение на този режим функции като часовник, известия и уиджети могат да се видят дори когато екранът е изключен. За разлика от екосистемата на Android, iOS 16 също има подобрения в режим Always on Display, специфични за iPhone телефони.

Кои телефони имат iOS 16?

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 мини
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 мини
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone SE (2-ро поколение или по-късно)

Подобни публикации

 1. Xiaomi Redmi Pad Pro с 10 000 mAh батерия
 2. Телефонът с 7.000 mAh батерия идва!
 3. Нов стандарт в сензорите за пръстови отпечатъци
 4. Опасности от използването на неправилен калъф за смартфон
 5. Характеристики на OPPO Reno 12 Series

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.