Какво е числото Пи и как да го намерите?kakvo e pi

Какво е числото Пи и как да го намерите? Какво е числото пи? Тези въпроси са начело на въпросите, задавани от много хора, които се интересуват от областта на математиката.

Какво е числото пи и как да го намерите е много любопитно за повечето хора, които се интересуват от математика. В тази статия ще отговорим на някои въпроси относно числото пи, което е от голямо значение в областта на математиката. Можете да прегледате статията, която подготвихме, и да имате информация за pi.

Прочети Още: Microsoft може да купи Netflix

Пи, математическата константа, е особено необходима в училище. Следователно е много вероятно да сте чували името пи в определени моменти от живота си. Един от най-често задаваните въпроси относно въпросния математически термин е какво е числото пи?

Какво е числото Пи и как да го намерите?

Преди да преминем към въпроси като как е намерено числото пи, нека обясним какво означава въпросният термин и какво представлява. И така, какво означава пи, което е от голямо значение в областта на математиката, и какво прави?

Какво е числото Пи?

Числото pi е представено със символа π. За да обясним накратко този математически термин, pi е отношението на обиколката на всеки кръг към диаметъра на този кръг. Независимо от размера на кръга, това отношение винаги ще бъде равно на числото пи. Така че няма значение колко голям или малък е кръгът. Пи винаги остава същото.

Символът за въпросната математическа константа идва от първата буква на гръцката дума περίμετρον. περίμετρον означава среда. Математическият термин пи също е шестнадесетата буква от гръцката азбука.

Пи е ирационално число. Тоест цифрите след десетичната запетая нямат край. С други думи, това е безкрайна стойност.

Как беше намерено числото Пи?

Древните цивилизации са знаели, че има постоянно съотношение на обиколката към диаметъра, приблизително равно на три. Открито от вавилонците, пи е известно от около 4000 години. Според Exploratorium в Сан Франциско числото пи има стойност 3,125 във вавилонска плоча, написана около 1900 г. пр. н. е. до 1680 г. пр. н. е.

Папирусът на Райнд, написан около 1650 г. пр.н.е., ни разказва за математиката, използвана в древен Египет. Съответно египтяните изчисляват площта на кръга с формула, която дава стойността на π приблизително 3,1605.

Архимед от Сиракуза, един от най-великите математици на древния свят, разработи метод за числото пи между 287 г. пр. н. е. и 212 г. пр. н. е. Благодарение на този метод Архимед намира константата пи като число между 3 точно 1/7 и 3 точно 10/71.

Подобен подход е използван от китайския математик и астроном Zu Chongzhi (429-501). Малко се знае за работата на Chongzhi, тъй като книгата му е изгубена. Китайският математик изчислил съотношението на обиколката на кръг към неговия диаметър като 355/113.

Ламбърт доказва, че константата пи е ирационална в резултат на изследване, проведено от него през 1761 г. Линдеман, от друга страна, успява да докаже през 1882 г., че въпросният член е трансцендентно число, тоест не е корен на полином с рационални коефициенти.pi

Какво е числото Пи?

Числото пи е приблизително равно на 3,14159. Въпросната математическа константа обикновено се приема като 3,14 или 3 по време на учебния период, за да се правят лесни операции по време на решаването на задачи. Това предоставя на учениците голямо удобство по време на изчисления. Стойността на този член в дроб е 22/7.

Пи е привличало голям интерес от страна на математиците през цялата история. Толкова много, че някои математици прекараха живота си в изчисляване на цифрите на въпросния термин, но само по-малко от 1000 цифри можеха да бъдат изчислени, докато не бяха изобретени компютрите.

Компютър измисли числото 2000 в термина през 1949 г. През годините са изчислени милиони цифри. Суперкомпютър в Токийския университет изчисли 206 158 430 000 цифри през септември 1999 г.

Можете да разгледате първите 100 цифри от математическия термин, който е бил във фокуса на вниманието на много хора през цялата история, по-долу.

3.14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 7067

Как да намерим числото Пи?

Има формула за намиране на числото пи. Благодарение на тази формула можете да се справите с проблемите, които срещате по много лесен и практичен начин. Формулата, която ви позволява да намерите обиколката на окръжността по много практичен начин, е π = (периметър/диаметър).

Нека обясним тази формула с пример. По този начин ще разберете много по-добре как се използва формулата. Нашият въпрос е „Тийнейджър обикаля кръг с диаметър 100 метра. Колко общо е извървял тийнейджърът?“ бъди във форма.

В този въпрос трябва да използвате формулата по-горе, за да намерите обиколката на кръга. В този случай трябва да напишете формулата като Обиколка на окръжността = π x Диаметър на окръжността. Константата Pi обикновено се приема като 3. Така че напишете стойностите във формулата. Ще намерите резултата Обиколка на кръга = 3 x 100 = 300.

В тази статия отговорихме на някои въпроси относно математическата константа, която очарова толкова много хора по света, включително как да намерите числото пи. Не забравяйте да споделите вашите мисли по темата с нас в секцията за коментари по-долу. Можете също така да разгледате нашата статия, където отговаряме на вашите въпроси за това какво е квантова физика и за какво е добра.

Подобни публикации

  1. Spotify направи уникална промяна в дизайна си: Как изглежда?
  2. Нова функция за изкуствен интелект, идваща в Windows 11
  3. Нова функция за промяна на цвета на WhatsApp
  4. Как се пише?
  5. Най-популярната функция на Google и Samsung вече може да бъде добавена към iPhone!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.