Какво е BCAA, какво прави?bcaa fitness

Какво е BCAA и какво прави? Кога се използват BCAA? Тези въпроси са начело на въпросите, задавани от повечето хора. Ето отговорите на любопитните въпроси!

Повечето от хората, които си задават въпросите какво е BCAA и за какво служат, се чудят кога да използват BCAA. В тази статия ще отговорим на някои въпроси, зададени от хора, които искат да имат по-добра телесна структура и затова спортуват редовно.

Хората, които започват да се занимават с фитнес, вероятно са срещали израза BCAA. Хората, които се сблъскват с тази концепция, се чудят какво означава предпочитаният от спортистите BCAA и какво означава той.

Прочети Още: Какво е числото Пи и как да го намерите?

BCAA, аминокиселини, които съставляват приблизително 35 процента от мускулния протеин на човешкото тяло, са от голямо значение, тъй като тялото не може да произведе всички аминокиселини само. Можете да разгледате статията, която подготвихме и да научите за BCAA, които са сред градивните елементи на протеина.

Какво е BCAA?

BCAA, която е особено предпочитана от хората, които спортуват, е аминокиселина с разклонена верига. Има 20 аминокиселини, които изграждат хиляди различни протеини в човешкото тяло. 9 от 20 аминокиселини се наричат ​​есенциални аминокиселини. Те не могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Поради тази причина те трябва да се приемат чрез диетата.

Три от деветте незаменими аминокиселини са аминокиселини с разклонена верига. Имената им са левцин, изолевцин и валин. Тъй като молекулярната структура на тези три аминокиселини включва разклонения, те се наричат ​​аминокиселини с разклонена верига.bcaa
BCAA е общ термин за незаменими аминокиселини, които се метаболизират от тялото и се използват като източник на мускулна енергия. Установено е, че те са много важни за мускулите, тъй като се намират в големи количества в мускулния протеин.

Аминокиселините с разклонена верига играят важна роля в изграждането и възстановяването на мускулите. Повечето аминокиселини се метаболизират в черния дроб. Този процес протича в мускулната тъкан, докато в BCAA. Това прави добавките с BCAA привлекателни за спортисти и бодибилдъри.

BCAA са открити от учени в средата на 1800 г. Оттогава аминокиселините с разклонена верига са интензивно изследвани в рамките на проведените изследвания. Учените знаят, че BCAA са важни за много телесни функции.

Какво прави BCAA?

 • Може да намали мускулната болка.
 • Може да намали умората при упражнения.
 • Може да увеличи мускулния растеж.
 • Може да помогне за изгарянето на повече мазнини.
 • Може да предотврати загубата на мускули.

По-горе са посочени ползите от аминокиселините с разклонена верига за човешкото тяло. Можете да разгледате подробностите за предимствата в списъка по-долу.bcaa fitness

Може да намали мускулната болка

Някои изследвания показват, че аминокиселините с разклонена верига могат да помогнат за намаляване на мускулната болка след тренировка. Особено ако сте започнали да тренирате, има вероятност да почувствате болка ден-два след тренировка.

Въпросната болка се нарича DOMS, тоест забавена мускулна болка. Въпреки че точната причина за забавената мускулна болка не е напълно изяснена, изследователите смятат, че това е резултат от малки разкъсвания на мускулите след тренировка.

BCAA могат да намалят мускулните увреждания, което може да помогне за намаляване на продължителността и тежестта на забавената мускулна болка. Някои проучвания показват, че аминокиселините с разклонена верига намаляват разграждането на протеини по време на тренировка.

В едно проучване хората, които са приемали BCAA добавка преди клякане, са имали по-малко DOMS и мускулна умора в сравнение с плацебо групата.

Може да намали умората от упражнения

BCAA могат да помогнат за намаляване на умората, предизвикана от тренировка, както и за намаляване на мускулната болка от тренировка. Много хора, които спортуват, могат да изпитат умора и изтощение след тренировка. Колко бързо хората се уморяват зависи от фактори като условия на околната среда, хранене, интензивност и продължителност на упражненията.

В две проучвания се наблюдава, че хората, които приемат добавки с BCAA, имат ефект на намаляване на умората от аминокиселините с разклонена верига по време на тренировка. Намаляването на умората обаче ще доведе до увеличаване на производителността при упражнения.

Може да увеличи мускулния растеж

Най-големият фактор, който прави употребата на BCAA добавки толкова популярна е, че аминокиселините с разклонена верига спомагат за увеличаване на мускулния растеж. Левцинът активира определени ензими, които стимулират синтеза на мускулен протеин, процеса на изграждане на мускулите в тялото.

В едно проучване хората, които са консумирали напитка, съдържаща 5,6 грама BCAA след тренировка за устойчивост, са имали 22% увеличение на синтеза на мускулен протеин в сравнение с тези, които са консумирали плацебо напитка.

Може да помогне за изгарянето на повече мазнини

Според изследвания аминокиселините с разклонена верига могат да ви помогнат да изгаряте повече мазнини. Едно проучване заключава, че добавките с глутамин и BCAA левцин помагат на пациенти с наднормено тегло на хипокалорична диета.

36 спортисти, които са правили упражнения за съпротива в продължение на поне 2 години, са участвали в проучване, проведено през 2009 г. Всеки от участниците взе спортна напитка, съдържаща 14 грама BCAA, 28 грама суроватъчен протеин и 28 грама въглехидрати.

Изследователите отбелязват, че участниците, които са приемали BCAA, са имали значително намаляване на телесните мазнини и увеличение на чистата маса в сравнение с другите групи.

Може да предотврати загубата на мускули

Аминокиселините с разклонена верига могат да помогнат за предотвратяване на загуба на мускулна маса. Мускулните протеини непрекъснато се разграждат и възстановяват, тоест синтезират. Балансът между разграждането и синтеза на мускулния протеин определя количеството протеин в мускула.

Мускулната загуба настъпва, когато разграждането на протеина надвишава синтеза на мускулен протеин. Мускулната загуба е признак на недохранване. Някои проучвания подкрепят използването на добавки с BCAA за инхибиране на разграждането на мускулния протеин.

Кога да използвате BCAA

Добавките с BCAA могат да се приемат преди, по време или след тренировка. Въпреки това е по-добре да не използвате BCAA без консултация със специалист. Със съветите на експерт можете да научите как и по какъв начин можете да използвате BCAA.

Какви са вредите от BCAA?

 • загуба на координация
 • гадене
 • Главоболие
 • диабет тип 2

Добавките с BCAA имат някои странични ефекти. Здравословни проблеми като загуба на координация, гадене, главоболие и диабет тип 2 могат да възникнат след прекомерна употреба на BCAA. Когато срещнете такъв страничен ефект, трябва да се консултирате със специалист.

В тази статия отговорихме на много често задавани въпроси, включително кога да използвате BCAA. Не забравяйте да споделите вашите мисли по темата с нас в секцията за коментари по-долу. Можете също да разгледате нашата статия.

Подобни публикации

 1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
 2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
 3. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
 4. Каква е разликата между PDR и психологията?
 5. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.