Числото пиchisloto pi

Какво означава числото пи pi (π)?

Числото pi (π) е отношението, което получаваме, когато разделим обиколката (2πr) на кръг на неговия диаметър (2r). Числото π, което не променя дали кръгът е голям или малък, е константа за всеки кръг. Истинската стойност на ирационалното число π, което приемаме за приблизително равно на 3,14, всъщност се състои от безкрайно дълги числа.

Какво е числото Пи и как да го намерите?

Кой е открил числото пи? Кой измисли числото пи? Кой е изобретил числото пи, кога и как е открито?

Пи е математически термин, който изразява отношението на обиколката на окръжност към нейния диаметър. Кой е измислил древното число пи, което има трилиони цифри? Кой е изобретил числото пи? Къде за първи път е открито числото пи, наречено на тринадесетата буква от гръцката азбука пи? Как е намерено числото пи, което се описва от много математици като магическа константа на математиката и се празнува на 14-ия ден на всеки март под името Денят на Пи? Подробностите са в останалата част от нашето съдържание.

Къде за първи път беше намерено Пи?

Въпреки че не е известно точно къде числото пи е използвано за първи път, е известно, че вавилонците и египтяните са разбрали за такава математическа константа в резултат на изследванията. Според най-старите исторически текстове, с които разполагаме, вавилонското число пи е 3,125; Египтяните го определят като приблизително 3,16.

Числото пи в древността – История на числото Пи, Интересни факти за числото пи

Числото пи, което има история от приблизително 4000 години; Използван е за първи път в историята от вавилонците. Осъзнавайки, че съотношението на обиколката към диаметъра на всички кръгове е еднакво, вавилонците изчисляват числото пи като 3,125.

пр.н.е. На папирус от 1650 г. има информация, че египтяните са изчислили числото пи като 3,1605.

Архимед е първият човек, изчислил числото Пи. пр.н.е. Архимед, гръцки математик, живял между 287 и 212 г.; Той успя да изчисли площта на два многоъгълника, използвайки Питагоровата теорема. Тези многоъгълници, изчислени от Архимед, дават горната и долната граница на площта на кръга и Архимед изчислява, че числото pi има стойност между 3,1408 и 3,14285. В резултат на тези изчисления, направени от Архимед, числото пи е наречено още „Архиметична константа“.

В годините след тези изчисления на Архимед бяха направени много изчисления на пи. В резултат на тези изследвания числото пи е изчислено като 3,14166 от Клаудиос Птолемей (Птолемей), италианецът Лазарини като 3,1415926 и Фибоначи като 3,141818.

20-те десетични цифри на pi са изчислени от холандския математик Лудолф Ван Кьолен през 1596 г. Поради този успех числото пи е известно още като „Числото на Лудолф“.

Символът пи, който се използва и днес, е въведен за първи път от Уилям Джоунс през 1706 г., но става популярен през 1737 г., когато е използван от Леонхард Ойлер. Пи, което е първата буква от гръцката дума perimetier, което означава среда; Това е тринадесетата буква от гръцката азбука.

Числото Пи е заело своето място в историята като предмет не само на математиката, но и на много области от изкуството до литературата. Съществува и метод за писане на поезия и писане, наречен Pilish Technique на английски. Тази техника, която се изразява като съпоставяне на броя на буквите в последователни думи в поезия или писане, с числата в числото пи, се използва от 1900 г.

Книгата Not A Wake, която е написана с помощта на техниката Pilish и използва първите десет хиляди цифри от числото пи, е публикувана през 2010 г.

Тайната на числото пи

Преди бяхме написали статия за златното сечение в природата. Всъщност във Вселената и математиката съществува не само златното сечение, но и числото Пи.

Знаем, че Архимед е открил числото пи. Той видя, че обиколката на кръг с 1 единица в диаметър е равна на Пи.

Числото pi се получава, като се раздели обиколката на кръга на неговия диаметър. Той е от голямо значение при всички видове математически операции. Известен е накратко като 3.14.

Тази стойност на Пи обаче е противоречива. Защото изчисленията с модерни компютри показват, че стойността на Пи може да стигне до безкрайност. Засега се вижда първата 2,7 трилионна цифра след 3,14.

Числото пи се появява не само в изчисленията на окръжност, дъга, махало, но и в теориите на вероятностите. Повечето функции на вероятностното разпределение дават Pi. Но това не е всичко, той се проявява и в извити образувания. Вземете криволичеща река. Ако сравним дължината на реката от нейния извор до точката, в която свършва, и дължината, която получаваме, като комбинираме тези две точки с права линия, ще видим, че тя съответства на Пи.

Разбира се, не само кривите, но и светлинните и звуковите вълни показват Пи. Всъщност числото Пи ни казва какви цветове ще има в дъгата или в какъв звук ще се превърнат нотите на пианото.

Pi има важно място във взаимосвързаните системи. Не можем обаче да обясним как точно може да се случи това. Точно както последователността на златното сечение се появява като форма, числото Пи, чиято мистерия все още не е разгадана, сочи към фонов ред.

Физикът и космолог Макс Тегмарк от Масачузетския технологичен институт смята, че е намерил обяснение за това: „Колкото по-отблизо се вглеждам в обекти, които първоначално не означават нищо математически, толкова повече имам шанса да открия математиката зад тях.“

Числото пи в природата

В природата няма. Тъй като числото на пи е 3,141592653589… това е число, което продължава и продължава (безкрайно) в радиацията.

Подобни публикации

  1. Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?
  2. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  3. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  4. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  5. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.