Какво е Mbps? Какво означава? Каква е разликата с MB?

mbps mb razlikata

Какво е Mbps? Какво означава? Каква е разликата с MB? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо любопитните подробности за Mbps, които често чуваме.

Какво е Mbps? Какво означава? Каква е разликата с MB? – Ако искате да измерите скоростта на интернет с помощта на някакъв инструмент за тестване, ще видите някои стойности, обикновено изчислени в Mbps. Ако се чудите какво означават всички тези подробности, вие сте на правилното място.

Какво е Mbps?

Mbps или мегабита в секунда е начин за измерване на скоростта на вашата интернет връзка и това означава мегабита в секунда .

За да обясним накратко за тези, които започват от нулата, колкото по-високи са стойностите, толкова по-висока е скоростта на интернет връзка. Освен това в някои случаи може да срещнете термините Kbps или Gbps. И двете имат подобна логика на Mbps.

– Kbps или килобита в секунда означава килобита в секунда .

– Gbps или Gigabit в секунда означава гигабит в секунда .

Тук има подобен ред, точно както говорим за термините KB, MB и GB.

– 1000 Kbps = 1 Mbps

– 1000 Mbps = 1 Gbps

Тук трябва да споменем още една малка подробност. Може да срещнете два различни термина като Mbps и MBps, докато превъртате тук или там , но това са различни неща. Mbps означава мегабит в секунда и измерва скоростта. MBps означава мегабайта в секунда и измерва количеството файлови данни, прехвърлени в секунда. Не забравяйте, че малкото „b“ се отнася до скоростта, а голямото „B“ се отнася до количеството прехвърлени файлове.pharming 2021

Колко Mbps скорост ви трябват за домашен интернет?

Ако ще имате нова интернет връзка в дома си, но не сте сигурни каква скорост ви е необходима, това означава да знаете какво искате да направите.

Скорост: 0 – 4 Mbps

При този диапазон на скоростта можете да изпълнявате основни функции като изпращане на имейли, сърфиране в интернет, четене на неща, изтегляне на текстове като електронни книги. Нещо повече, това ще доведе до време за зареждане, което може да не ви хареса. Поради тази причина не препоръчваме това много.

Скорост: 4 – 18 Mbps

В този диапазон на скоростта можете да гледате и изтегляте видеоклипове с ниска разделителна способност и да изпълнявате повече мултимедийни функции, като например слушане на музика и изтегляне. Също така ще бъде подходящ избор, ако ще свържете едновременно две или три устройства. Не се препоръчва обаче за потоци с висока разделителна способност.

Скорост 25 Mbps и повече

В този диапазон на скоростта можете едновременно да свързвате множество устройства към една и съща мрежа, да изтегляте няколко едновременно, да стриймвате видео с висока разделителна способност и да играете игри онлайн. Ако вашата домашна инфраструктура поддържа тези скорости, нашата препоръка ще бъде да закупите пакет от 25 Mbps и повече.

Колко време отнема изтеглянето на файл?

Ако се чудите колко време ще отнеме изтеглянето на определен файл с различна скорост, можете да получите помощ от таблицата по-долу.tablo

Каква е работната логика на Mbps?

Само определено количество данни може да достигне до устройството, което използвате в рамките на определен период от време, тук за секунди. Сред основните фактори има много различни фактори като устройството, което използвате, модема, към който сте свързани и къде се намирате. Ако само определен брой данни могат да бъдат достъпни до вашето устройство в рамките на определен период от време, това означава, че изтеглянето или качването на съдържание ще отнеме повече или по-малко време.

Колкото по-висока е скоростта на връзката (Kbps, Mbps, Gbps), толкова по-бърз е трансферът на данни (Изтегляне и качване). Можете да мислите за Mbps като за пълнене на резервоара на автомобила с бензин. Размерът на помпата определя колко бързо ще се напълни резервоарът ви. 

Честотна лента и скорост на интернет: Каква е разликата?

В някои случаи ще видите термините Bandwidth и Internet Speed, използвани взаимозаменяемо, но те не са едно и също нещо.

За да разберете честотната лента, ще бъде полезно да дадете пример от автомобили. Например имайте две коли на двулентов път. И двете коли могат да се движат бързо, защото по пътя им няма други автомобили. Сега нека добавим още коли към тази магистрала.

Този път на този двулентов път има четири коли. Тъй като няма място за преминаване, всички те трябва да се забавят.

Говорейки за вашата интернет връзка, това означава, че можете да постигнете по-бързи скорости, докато по-малко данни роумират вашата мрежа . Тези данни могат да бъдат данни, които изпращате или получавате или които някой друг е изпращал или получавал. Така че, ако повече хора или повече устройства започнат да използват една и съща интернет връзка, вашата честотна лента може да не е в състояние да се справи с този трафик. В този случай скоростта на изтегляне и качване ще намалее.

Подобни публикации

  1. Не мога да вляза в Instagram Грешка и решения
  2. Не мога да се свържа с интернет, въпреки че имам интернет
  3. Нови функции, добавени към груповите видео разговори в Whatsapp
  4. Instagram вече ще цензурира снимки с голота в DM
  5. Какво представлява динамичният остров, който познаваме с iPhone 14 Pro?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.