Thunderbolt 3 срещу USB-C: Каква е разликата?

thunderbolt 3 sreshtu usb-c

Какви са разликите между Thunderbolt 3 и USB-C? Кое е по-добро и кое трябва да изберете? Ето всички подробности, които се чудите!Thunderbolt 3 срещу USB-C – Модерните лаптопи днес идват с портове от ново поколение, които позволяват по-бързо зареждане и по-бърз трансфер на данни. Познаваме ги най-вече под имената Thunderbolt 3 и USB 3.1. Но какви са тези две и какви са разликите между тях?

И двата протокола за пренос на данни, които споменахме по-горе, не само използват едни и същи конектори, но също така изпълняват същите функции. Следователно може да изглежда малко трудно да се разберат разликите между двата порта и кой се използва на вашия лаптоп. 

Какви са разликите между Thunderbolt 3 и USB 3.1?

Thunderbolt 3 е собствен протокол за трансфер на данни и видео, разработен от Intel. Ако производителят на вашия компютър иска да използва този протокол, той трябва да получи сертификат от Intel. Поради тази причина не всяка компания иска да направи това и се обръща към алтернативни решения.

Това е лошо, защото Thunderbolt 3 е наистина невероятно бърз.

Най-модерният от USB стандартите, USB 3.1 Gen 2 теоретично има скорост на трансфер на данни от 10 Gbps в секунда , докато Thunderbolt 3 има теоретичен капацитет от 40 Gbps . Това означава, че може да достави четири пъти максималната теоретична скорост, която може да предложи най-добрият USB стандарт .

Преди да преминем към сравнението на Thunderbolt 3 с USB 3.1, нека поговорим за това как изглеждат и двата протокола. Както Thunderbolt 3, така и USB 3.1 използват USB Type-C конектор и порт. Портовете, кабелите и другото оборудване на Thunderbolt 3 често са обозначени с икона на стрелка, подобна на мълния, за да можете да различите.

Ако оставим това настрана, трябва да навлезем в важните подробности.

Портът Thunderbolt 3 може да се използва и като USB порт. USB порт, от друга страна, не може да се използва като Thunderbolt 3 порт. Освен това цялото събитие не преминава през висока скорост на трансфер на данни. Възможно е например да се свържат до два 4K монитора при 60 Hz чрез DisplayPort. 

Кратко обобщение

Thunderbolt 3 е четири пъти по-бърз от USB 3.1.

– Портът Thunderbolt 3 може да се използва и като USB порт.

– USB портът не може да се използва като Thunderbolt 3 порт.

Thunderbolt 3 поддържа до два 4K монитора при 60 Hz.

Thunderbolt 3 поддържа до 100W мощност.

Подобни публикации

  1. Apple се съгласи с LG за предна камера на iPhone 14
  2. Qualcomm обявява процесор Snapdragon 8 Plus Gen 1
  3. Как да регистрираш Kaufland Card
  4. Най-добрите препоръки за Bluetooth слушалки – 2022 г
  5. Как да изтрия историята на търсенето в Instagram?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.