Thunderbolt 3 срещу USB-C: Каква е разликата?

thunderbolt 3 sreshtu usb-c

Какви са разликите между Thunderbolt 3 и USB-C? Кое е по-добро и кое трябва да изберете? Ето всички подробности, които се чудите!Thunderbolt 3 срещу USB-C – Модерните лаптопи днес идват с портове от ново поколение, които позволяват по-бързо зареждане и по-бърз трансфер на данни. Познаваме ги най-вече под имената Thunderbolt 3 и USB 3.1. Но какви са тези две и какви са разликите между тях?

И двата протокола за пренос на данни, които споменахме по-горе, не само използват едни и същи конектори, но също така изпълняват същите функции. Следователно може да изглежда малко трудно да се разберат разликите между двата порта и кой се използва на вашия лаптоп. 

Какви са разликите между Thunderbolt 3 и USB 3.1?

Thunderbolt 3 е собствен протокол за трансфер на данни и видео, разработен от Intel. Ако производителят на вашия компютър иска да използва този протокол, той трябва да получи сертификат от Intel. Поради тази причина не всяка компания иска да направи това и се обръща към алтернативни решения.

Това е лошо, защото Thunderbolt 3 е наистина невероятно бърз.

Най-модерният от USB стандартите, USB 3.1 Gen 2 теоретично има скорост на трансфер на данни от 10 Gbps в секунда , докато Thunderbolt 3 има теоретичен капацитет от 40 Gbps . Това означава, че може да достави четири пъти максималната теоретична скорост, която може да предложи най-добрият USB стандарт .

Преди да преминем към сравнението на Thunderbolt 3 с USB 3.1, нека поговорим за това как изглеждат и двата протокола. Както Thunderbolt 3, така и USB 3.1 използват USB Type-C конектор и порт. Портовете, кабелите и другото оборудване на Thunderbolt 3 често са обозначени с икона на стрелка, подобна на мълния, за да можете да различите.

Ако оставим това настрана, трябва да навлезем в важните подробности.

Портът Thunderbolt 3 може да се използва и като USB порт. USB порт, от друга страна, не може да се използва като Thunderbolt 3 порт. Освен това цялото събитие не преминава през висока скорост на трансфер на данни. Възможно е например да се свържат до два 4K монитора при 60 Hz чрез DisplayPort. 

Кратко обобщение

Thunderbolt 3 е четири пъти по-бърз от USB 3.1.

– Портът Thunderbolt 3 може да се използва и като USB порт.

– USB портът не може да се използва като Thunderbolt 3 порт.

Thunderbolt 3 поддържа до два 4K монитора при 60 Hz.

Thunderbolt 3 поддържа до 100W мощност.

Подобни публикации

  1. Ефективност на батерията на iPhone с инсталиран iOS 16
  2. Мета работи върху изкуствен интелект, който може да разчита мозъчни вълни
  3. Audi разкрива нов електрически автомобил Activesphere
  4. AMD обявява датата на представяне на процесорите от серия Ryzen 7000
  5. Представена е пилотна технология Xiaomi за автономно шофиране

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.