Какво е VPN и какво прави?vpn 2023

Какво е VPN и какво прави?

Какво представлява VPN, който много хора използват, но не знаят точно какво представлява, нека да разгледаме какво прави.

VPN е едно от първите неща, които идват на ум, когато става въпрос за поверителност в интернет света. VPN мрежите, които се използват от всеки почти всеки ден, се използват често в страни като Китай и Русия.

В днешния свят достъпът до някои уебсайтове е забранен с политическите решения, взети от държавите, и хората предпочитат да използват VPN като решение на този проблем. И така, какво е често използван VPN, какво прави, наистина ли е безопасен? Какво можете да изберете вместо VPN, нека разгледаме подробно тези въпроси.

Какво е VPN?

Английско съкращение: Virtual private Network VPN означава виртуална частна мрежа. Основната цел на VPN е да запази поверителността на потребителите във виртуалния свят, много от интернет потребителите са използвали VPN в някакъв момент от живота си.

Въпреки това, тъй като повечето от VPN са платени, потребителите започнаха да търсят безплатни VPN и предпочетоха най-добрите безплатни VPN програми пред платените VPN, но повечето от тях не знаят как работят VPN.

Разгледай Още: Проблеми с достъпа до Twitter: Илон Мъск направи изявление!

Как работи VPN?

Днес милиарди хора използват интернет и също така използват VPN в даден момент от живота си. Те обаче не знаят много за това как работят VPN мрежите . VPN мрежите работят, като използват интернет мрежата на държавата, в която се намират потребителите, и се свързват с интернет мрежата на друга държава.

С други думи, това се случва чрез свързване на IP адреса на потребителя с различен IP адрес и предприемане на действие. Разбира се, ако искате да разберете напълно тази ситуация , какво е интернет и как работи? И как работят компютрите? Препоръчваме ви да разгледате нашата статия. Тъй като работната логика на VPN минава през работната логика на компютъра и интернет.

За да направим примерите малко по-конкретни, IP адресите могат да бъдат описани и като TR идентификационен номер на потребители , т.е. IP адресът, който използвате, принадлежи само на вас. Всички транзакции, които правите, минават през този адрес, така че по някакъв начин вашият TC идентификационен номер в интернет е IP. Би било по-конкретно да обясним логиката на работа на VPN с пример.

Например: Потребител в Китай има IP адрес „77.865.101.1“ и когато този потребител се опита да осъществи достъп до уебсайт през неговата страна, неговата/нейната държава може да не получи разрешение да посети уебсайта поради правила. Интернет потребителят в Китай се свързва с Германия чрез промяна на IP адреса чрез VPN и по този начин може да влезе в уебсайта, който иска да влезе.

Всъщност потребителят ще е влязъл в уебсайта от Германия, но може да го контролира от Китай, разбира се, VPN ще работи много по- бавно от нормалния интернет. Тъй като потребителят първо ще се свърже от Китай към Германия и след това към сървъра на желания уебсайт, тоест към друга държава. Може да се опише като вид VPN тунел. Какво е VPN и как работи VPN може да се обобщи накратко по следния начин.

Как да използвате VPN

 1. Първо инсталирайте предпочитаната от вас VPN програма на вашето устройство.
 2. След това изберете към коя държава искате да се свържете.
 3. Щракнете върху Свързване.
 4. Почакай малко.
 5. Ако браузърът ви е отворен, затворете го и го отворете отново.
 6. След като видите знака Свързан, процесът ще приключи.
 7. Някои потребители не знаят как да използват VPN и не се доверяват на VPN програмите. Използването на VPN обаче е доста лесно, след като интерфейсът на приложението е прост.

Надежден ли е VPN?
Милиарди хора използват интернет и също толкова хора използват VPN. Много потребители смятат, че VPN е 100% надежден , противно на общоприетото схващане, VPN не може да бъде 100% надежден. Тъй като, както в примера, който дадохме по-горе, дори ако потребителят промени своя IP адрес, може да се определи дали този потребител използва VPN.

Например: Свързахте се с друга държава с VPN, който използвате, и извършихте желаното действие. Въпреки това, въпреки че повечето VPN приложения не събират кои сайтове посещавате, те събират данни за това колко дълго оставате, кои дати и часове влизате.

Ако някой иска да ви идентифицира, може да ви намери, след като използва науката за данните, за да определи кога и датата сте влезли и колко време сте останали. И така, какво да използвам вместо VPN?

Какво да използвате вместо VPN?

Въпреки че научихме за какво служи VPN , ние също научихме, че VPN не са толкова надеждни. Е, ако попитаме кое е по-надеждно от VPN, това ще бъде Tor Browser. Браузърът Tor всъщност може да се опише като VPN браузър. Браузърът Tor изпълнява задачата си, като посещава множество сървъри. По този начин сигурността във виртуалния свят се повишава до много високи нива.

Можете да видите логиката на работа на браузъра Tor в примера по-долу.

Потребителят в Китай се свързва с държава X с помощта на браузъра Tor, точно както VPN работната логика , но когато се свързва с държава X, той преминава през сървъри в много държави.

Например: Свързва се първо с Индия, след това с Русия, след това с Америка и накрая със страната X. По този начин сигурността във виртуалния свят се издига на следващото ниво. Дори хакерите използват Tor Browser, DuckDuckGo и виртуални машини заедно за защита.

Надежден ли е браузърът Tor?

Колкото и важен да е браузърът Tor за поверителността, в момента не е възможно да бъде 100% надежден. Въпреки че потребителите използват DuckDuckGo, виртуална машина и Tor Browser за поверителност, те не могат да осигурят 100% поверителност. И накрая, браузърът Tor работи по-бавно от VPN, тъй като свързването с интернет отнема дълъг път.

Защитава ли VPN от вируси?

Хората, които използват VPN също правят грешката да бъдат защитени от вируси в интернет. Използването на VPN променя само вашата интернет идентичност. Въпреки това, вирус все още може да проникне в устройството ви. Ето защо, ако искате вашето устройство да не бъде заразено, докато използвате VPN, ви препоръчваме да разгледате нашата статия за най-добрите антивирусни програми.

В това съдържание отговорихме на много подробни въпроси като какво е VPN, за какво е VPN и т.н. Използвате ли VPN, кои според вас са най-добрите VPN, какво мислите за Tor Browser? Нека се срещнем в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

 1. Spotify направи уникална промяна в дизайна си: Как изглежда?
 2. Нова функция за изкуствен интелект, идваща в Windows 11
 3. Нова функция за промяна на цвета на WhatsApp
 4. Как се пише?
 5. Най-популярната функция на Google и Samsung вече може да бъде добавена към iPhone!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.