Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? Каква е разликата от Wi-Fi 6?

Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? По какво се различава от Wi-Fi 6? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо всички подробности, които ви интересуват.Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? Каква е разликата от Wi-Fi 6? Въпреки че започнахме да виждаме стандарта Wi-Fi 6 на много устройства от края на миналата година, вече говорим за някои нови неща. Един от тях е Wi-Fi 6E, който има за цел да намали задръстванията на безжичната мрежа.

Какво е Wi-Fi 6E? Какво прави?

Накратко, Wi-Fi 6E е следващото поколение Wi-Fi стандарт, който се планира да излезе през следващите периоди.

Всички използвани в момента стандарти, включително Wi-Fi 6, използват радиочестоти 2,4 GHz и 5 GHz . Wi-Fi 6E е технология, която може да работи в 6 GHz лента.

Спектърът от 6 GHz трябва да работи подобно на Wi-Fi 6 над 5 GHz. Той обаче предлага някои допълнителни канали, които не се припокриват. Както е заявено от Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6E позволява 14 допълнителни 80 MHz канала и 7 допълнителни 160 MHz канала. Тези канали не се припокриват помежду си, което спомага за намаляване на задръстванията в райони и региони, където функционират много мрежи.

С други думи, Wi-Fi 6E е Wi-Fi 6 стандарт, който може да работи на 6 GHz.2020 nai prodavani smartfoni

Защо Wi-Fi 6E все още не е широко разпространен?

Но ако 6 GHz е толкова полезен, защо не всички Wi-Fi стандарти го използват? Краткият отговор е, че не биха могли.

Различни регулаторни агенции в страните не разрешават на Wi-Fi да използва 6 GHz лента. Вместо това те имаха други цели. Въпреки това виждаме, че някои държави са направили различни разпоредби, за да направят това законно. Това обаче все още е незаконно в много страни.

Колко бърза е Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E е основно изграден по същата технология като Wi-Fi 6, но също така поддържа различни ленти.

Като се има предвид, че само едно устройство е свързано към рутер, Wi-Fi 6  е с 40  процента по-бърз. Истинското нещо обаче преминава през претъпкана среда. Wi-Fi 6 има за цел наистина да се открои в претъпкани райони с излъчвани вълни. Intel  заявява, че Wi-Fi 6 ще увеличи средната скорост на всеки потребител поне четири пъти в такива среди  .

Можете да разгледате този сценарий като безжична връзка в собствения си дом в претъпкано кафене или оживен апартамент. Това означава, че сме изправени пред много амбициозна технология.

Wi-Fi 6E може да доведе до по-високи скорости от Wi-Fi 6, тъй като намалява задръстванията.

Каква е разликата между Wi-Fi 6E и Wi-Fi 6?

Както е заявено от Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6E позволява 14 допълнителни 80 MHz канала и 7 допълнителни 160 MHz канала. Тези канали не се припокриват помежду си, което спомага за намаляване на задръстванията в райони и региони, където функционират много мрежи.

С други думи, Wi-Fi 6E е Wi-Fi 6 стандарт, който може да работи на 6 GHz.

С кои устройства са съвместими Wi-Fi 6E модемите?

В резултат на това една по-нова и по-бърза безжична мрежа винаги е страхотна. Както винаги, Wi-Fi 6E модемите и устройствата също са обратно съвместими с Wi-Fi стандартите от предишно поколение. 

Например с Wi-Fi 6E можете да извадите смартфон от кутията и да го свържете с Wi-Fi 6 или Wi-Fi 5 модем. Или можете да си купите Wi-Fi 6E модем и да продължите да го използвате на смартфони, таблети или лаптопи, които поддържат стари стандарти.

Но ако искате да се насладите на истинската мощ на Wi-Fi 6E, както вашият рутер, така и устройството трябва да имат компоненти, съвместими с Wi-Fi 6E. Ако не са, скоростите, които споменахме по-горе, няма да имат значение.

Кои устройства са съвместими с Wi-Fi 6E?

Към този момент броят на устройствата, съвместими с Wi-Fi 6E до началото на 2021 г., е много, много ограничен. Вероятно нито едно от притежаваните от вас устройства няма поддръжка на Wi-Fi 6E. От друга страна, в момента не е ясно в коя държава ще бъде одобрен новият стандарт и дори дали ще бъде одобрен.

Подобни публикации

  1. Идва ограничение на историите в Instagram
  2. Методи за кражба на акаунт в Instagram: Внимавайте!
  3. Новото видео на НАСА показва как черна дупка е погълнала звезда
  4. Първи поглед към функцията за редактиране на туит в Twitter
  5. Какво е YouTube Premium? Характеристики и цена

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.