Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? Каква е разликата от Wi-Fi 6?

Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? По какво се различава от Wi-Fi 6? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо всички подробности, които ви интересуват.Какво е Wi-Fi 6E? Колко бързо? Каква е разликата от Wi-Fi 6? Въпреки че започнахме да виждаме стандарта Wi-Fi 6 на много устройства от края на миналата година, вече говорим за някои нови неща. Един от тях е Wi-Fi 6E, който има за цел да намали задръстванията на безжичната мрежа.

Какво е Wi-Fi 6E? Какво прави?

Накратко, Wi-Fi 6E е следващото поколение Wi-Fi стандарт, който се планира да излезе през следващите периоди.

Всички използвани в момента стандарти, включително Wi-Fi 6, използват радиочестоти 2,4 GHz и 5 GHz . Wi-Fi 6E е технология, която може да работи в 6 GHz лента.

Спектърът от 6 GHz трябва да работи подобно на Wi-Fi 6 над 5 GHz. Той обаче предлага някои допълнителни канали, които не се припокриват. Както е заявено от Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6E позволява 14 допълнителни 80 MHz канала и 7 допълнителни 160 MHz канала. Тези канали не се припокриват помежду си, което спомага за намаляване на задръстванията в райони и региони, където функционират много мрежи.

С други думи, Wi-Fi 6E е Wi-Fi 6 стандарт, който може да работи на 6 GHz.2020 nai prodavani smartfoni

Защо Wi-Fi 6E все още не е широко разпространен?

Но ако 6 GHz е толкова полезен, защо не всички Wi-Fi стандарти го използват? Краткият отговор е, че не биха могли.

Различни регулаторни агенции в страните не разрешават на Wi-Fi да използва 6 GHz лента. Вместо това те имаха други цели. Въпреки това виждаме, че някои държави са направили различни разпоредби, за да направят това законно. Това обаче все още е незаконно в много страни.

Колко бърза е Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E е основно изграден по същата технология като Wi-Fi 6, но също така поддържа различни ленти.

Като се има предвид, че само едно устройство е свързано към рутер, Wi-Fi 6  е с 40  процента по-бърз. Истинското нещо обаче преминава през претъпкана среда. Wi-Fi 6 има за цел наистина да се открои в претъпкани райони с излъчвани вълни. Intel  заявява, че Wi-Fi 6 ще увеличи средната скорост на всеки потребител поне четири пъти в такива среди  .

Можете да разгледате този сценарий като безжична връзка в собствения си дом в претъпкано кафене или оживен апартамент. Това означава, че сме изправени пред много амбициозна технология.

Wi-Fi 6E може да доведе до по-високи скорости от Wi-Fi 6, тъй като намалява задръстванията.

Каква е разликата между Wi-Fi 6E и Wi-Fi 6?

Както е заявено от Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6E позволява 14 допълнителни 80 MHz канала и 7 допълнителни 160 MHz канала. Тези канали не се припокриват помежду си, което спомага за намаляване на задръстванията в райони и региони, където функционират много мрежи.

С други думи, Wi-Fi 6E е Wi-Fi 6 стандарт, който може да работи на 6 GHz.

С кои устройства са съвместими Wi-Fi 6E модемите?

В резултат на това една по-нова и по-бърза безжична мрежа винаги е страхотна. Както винаги, Wi-Fi 6E модемите и устройствата също са обратно съвместими с Wi-Fi стандартите от предишно поколение. 

Например с Wi-Fi 6E можете да извадите смартфон от кутията и да го свържете с Wi-Fi 6 или Wi-Fi 5 модем. Или можете да си купите Wi-Fi 6E модем и да продължите да го използвате на смартфони, таблети или лаптопи, които поддържат стари стандарти.

Но ако искате да се насладите на истинската мощ на Wi-Fi 6E, както вашият рутер, така и устройството трябва да имат компоненти, съвместими с Wi-Fi 6E. Ако не са, скоростите, които споменахме по-горе, няма да имат значение.

Кои устройства са съвместими с Wi-Fi 6E?

Към този момент броят на устройствата, съвместими с Wi-Fi 6E до началото на 2021 г., е много, много ограничен. Вероятно нито едно от притежаваните от вас устройства няма поддръжка на Wi-Fi 6E. От друга страна, в момента не е ясно в коя държава ще бъде одобрен новият стандарт и дори дали ще бъде одобрен.

Подобни публикации

  1. Не мога да вляза в Instagram Грешка и решения
  2. Не мога да се свържа с интернет, въпреки че имам интернет
  3. Нови функции, добавени към груповите видео разговори в Whatsapp
  4. Instagram вече ще цензурира снимки с голота в DM
  5. Какво представлява динамичният остров, който познаваме с iPhone 14 Pro?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.