Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо?

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо всички подробности, които ви интересуват.

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо? Wi-Fi 6, който беше включен в живота ни от края на миналата година, сега започна да се осъществява в много модеми, смартфони и лаптопи. Но какво ще предложи тази нова технология на потребителите?

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави?

Накратко, Wi-Fi 6 е най-новото поколение технология на Wi-Fi стандарта.

Докато сърфирате в интернет, можете да видите, че Wi-Fi 4 се нарича 802.11n, а Wi-Fi 5 се нарича 802.11ac. На този етап Wi-Fi 6 е известен още като 802.11ax . По-добре би било обаче да използвате номерата на версиите, тъй като улеснява разбирането коя е по-нова.wifi 6

Колко бърз е Wi-Fi 6?

Като се има предвид, че само едно устройство е свързано към рутер, Wi-Fi 6 е с 40 процента по-бърз. Истинското нещо обаче преминава през претъпкана среда. Wi-Fi 6 има за цел наистина да се открои в претъпкани райони с излъчвани вълни. Intel заявява, че Wi-Fi 6 ще увеличи средната скорост на всеки потребител поне четири пъти в такива среди .

Можете да разгледате този сценарий като безжична връзка в собствения си дом в претъпкано кафене или оживен апартамент. Това означава, че сме изправени пред много амбициозна технология.

С кои устройства са съвместими Wi-Fi 6 модемите?

В резултат на това една по-нова и по-бърза безжична мрежа винаги е страхотна. Както винаги, Wi-Fi 6 модемите и устройствата са обратно съвместими с Wi-Fi стандартите от предишно поколение. 

Например можете да извадите смартфон от кутията с Wi-Fi 6 и да го свържете с Wi-Fi 5 или Wi-Fi 4 модем. Или можете да си купите Wi-Fi 6 модем и да продължите да го използвате на смартфони, таблети или лаптопи, които поддържат стари стандарти.

Но ако искате да се насладите на истинската мощ на Wi-Fi 6, както вашият рутер, така и устройството трябва да имат компоненти, съвместими с Wi-Fi 6. Ако не са, скоростите, които споменахме по-горе, няма да имат значение.

Кои устройства са съвместими с Wi-Fi 6?

За да бъде ясно, много устройства на пазара все още не поддържат Wi-Fi 6. Ако притежавате смартфон или компютър, пуснати в продажба преди 2019 г., вероятно нямате устройство, захранвано от Wi-Fi 6. Можете да посетите страницата с технически подробности, за да разберете дали устройството, което използвате, е съвместимо с Wi-Fi 6.

В този момент трябва да видите определение като Wi-Fi 6 или 802.11ax под информацията за безжичната мрежа. Ако не, вашето устройство вероятно не е съвместимо със стандарта от следващото поколение.

Заслужава ли надстройка на Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 добър ли е? Разбира се!

Wi-Fi 6 е технология, която ще стане стандартна за всички устройства през следващите години, точно както 802.11ac и 802.11n. Но заслужава ли си да се надгради днес, точно сега? Очевидно не е необходимо.

Ако вече купувате нов модем, можете да потърсите поддържани Wi-Fi 6 модеми или рутери, но ако сте доволни от съществуващия си рутер, не е нужно да бързате. Ако обаче вече имате поддържани Wi-Fi 6 устройства и искате да се възползвате от най-новите технологии, можете.

Какво е Wi-Fi 6E?

Опитвайки се да направи нещата още по-сложни, Wi-Fi 6E е на път. 

Честотните ленти от 2,4 GHz и 5 GHz, използвани в момента от Wi-Fi 6, ще бъдат актуализирани до 6 GHz с Wi-Fi 6E. С други думи, ще бъде възможно излъчването в три различни ленти.

Тази нова технология е добра за предотвратяване на задръстванията, но за да се възползвате от нея, ще трябва да имате устройства, които поддържат Wi-Fi 6E, точно както обяснихме по-горе. В резултат технологията напредва с бързи темпове и винаги има нещо ново на хоризонта. Когато Wi-Fi 6E пристигне, вероятно всички ще говорим за Wi-Fi 7.

Подобни публикации

  1. Не мога да вляза в Instagram Грешка и решения
  2. Не мога да се свържа с интернет, въпреки че имам интернет
  3. Нови функции, добавени към груповите видео разговори в Whatsapp
  4. Instagram вече ще цензурира снимки с голота в DM
  5. Какво представлява динамичният остров, който познаваме с iPhone 14 Pro?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.