Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо?

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо всички подробности, които ви интересуват.

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави? Колко бързо? Wi-Fi 6, който беше включен в живота ни от края на миналата година, сега започна да се осъществява в много модеми, смартфони и лаптопи. Но какво ще предложи тази нова технология на потребителите?

Какво е Wi-Fi 6? Какво прави?

Накратко, Wi-Fi 6 е най-новото поколение технология на Wi-Fi стандарта.

Докато сърфирате в интернет, можете да видите, че Wi-Fi 4 се нарича 802.11n, а Wi-Fi 5 се нарича 802.11ac. На този етап Wi-Fi 6 е известен още като 802.11ax . По-добре би било обаче да използвате номерата на версиите, тъй като улеснява разбирането коя е по-нова.wifi 6

Колко бърз е Wi-Fi 6?

Като се има предвид, че само едно устройство е свързано към рутер, Wi-Fi 6 е с 40 процента по-бърз. Истинското нещо обаче преминава през претъпкана среда. Wi-Fi 6 има за цел наистина да се открои в претъпкани райони с излъчвани вълни. Intel заявява, че Wi-Fi 6 ще увеличи средната скорост на всеки потребител поне четири пъти в такива среди .

Можете да разгледате този сценарий като безжична връзка в собствения си дом в претъпкано кафене или оживен апартамент. Това означава, че сме изправени пред много амбициозна технология.

С кои устройства са съвместими Wi-Fi 6 модемите?

В резултат на това една по-нова и по-бърза безжична мрежа винаги е страхотна. Както винаги, Wi-Fi 6 модемите и устройствата са обратно съвместими с Wi-Fi стандартите от предишно поколение. 

Например можете да извадите смартфон от кутията с Wi-Fi 6 и да го свържете с Wi-Fi 5 или Wi-Fi 4 модем. Или можете да си купите Wi-Fi 6 модем и да продължите да го използвате на смартфони, таблети или лаптопи, които поддържат стари стандарти.

Но ако искате да се насладите на истинската мощ на Wi-Fi 6, както вашият рутер, така и устройството трябва да имат компоненти, съвместими с Wi-Fi 6. Ако не са, скоростите, които споменахме по-горе, няма да имат значение.

Кои устройства са съвместими с Wi-Fi 6?

За да бъде ясно, много устройства на пазара все още не поддържат Wi-Fi 6. Ако притежавате смартфон или компютър, пуснати в продажба преди 2019 г., вероятно нямате устройство, захранвано от Wi-Fi 6. Можете да посетите страницата с технически подробности, за да разберете дали устройството, което използвате, е съвместимо с Wi-Fi 6.

В този момент трябва да видите определение като Wi-Fi 6 или 802.11ax под информацията за безжичната мрежа. Ако не, вашето устройство вероятно не е съвместимо със стандарта от следващото поколение.

Заслужава ли надстройка на Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 добър ли е? Разбира се!

Wi-Fi 6 е технология, която ще стане стандартна за всички устройства през следващите години, точно както 802.11ac и 802.11n. Но заслужава ли си да се надгради днес, точно сега? Очевидно не е необходимо.

Ако вече купувате нов модем, можете да потърсите поддържани Wi-Fi 6 модеми или рутери, но ако сте доволни от съществуващия си рутер, не е нужно да бързате. Ако обаче вече имате поддържани Wi-Fi 6 устройства и искате да се възползвате от най-новите технологии, можете.

Какво е Wi-Fi 6E?

Опитвайки се да направи нещата още по-сложни, Wi-Fi 6E е на път. 

Честотните ленти от 2,4 GHz и 5 GHz, използвани в момента от Wi-Fi 6, ще бъдат актуализирани до 6 GHz с Wi-Fi 6E. С други думи, ще бъде възможно излъчването в три различни ленти.

Тази нова технология е добра за предотвратяване на задръстванията, но за да се възползвате от нея, ще трябва да имате устройства, които поддържат Wi-Fi 6E, точно както обяснихме по-горе. В резултат технологията напредва с бързи темпове и винаги има нещо ново на хоризонта. Когато Wi-Fi 6E пристигне, вероятно всички ще говорим за Wi-Fi 7.

Подобни публикации

  1. Идва ограничение на историите в Instagram
  2. Методи за кражба на акаунт в Instagram: Внимавайте!
  3. Новото видео на НАСА показва как черна дупка е погълнала звезда
  4. Първи поглед към функцията за редактиране на туит в Twitter
  5. Какво е YouTube Premium? Характеристики и цена

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.