Как се прави Слайм? Какви са съставките на Слайм?kak se pravi slaym

Как да си направим Слайм?

Слайм е новият любимец на последните години и на децата, е вид тесто за игра. И така, как да направите слайм, който остава в ръцете ви с цветната си структура?

Със съставките за слайм, които ще ви дадем, няма да научите нищо повече за приготвянето на слайм у дома! Готови ли сте да получите играчката, която искате, с най-фантастичните или най-простите рецепти за слуз (слайм – slime)?

Какво е слайм?

„Слайм“, произнасян още като слайм или слейм, е вид тесто за игра, което децата обичат да правят, вместо да си играят.

И така, какво означава слайм? Българската дума за слайм, която има полулепкава и полутечна структура, е слуз. Децата обичат слайма, защото той може да се разтяга, сгъва и връща обратно във формата по желание. Освен това слаймът е лесна играчка за правене!

Как да си направим слайм?

Как да направите слайм всъщност варира в зависимост от разнообразието от съставки. Оригиналната слайм, пусната за първи път, съдържа боракс и лепило. Има и алтернатива за правене на слайм без лепило и боракс. При този тип се използват алтернативни материали като шампоан, пяна за бръснене и течен сапун вместо оригиналните слузести материали.

Какви са съставките на слайм?

slaym

Как се прави слайм с лепило?

Списъкът с най-лесните съставки за слайм, необходими за приготвянето му у дома, включва:

 • 1 чаша гореща вода,
 • 1 чаша вода със стайна температура,
 • ½ чаена лъжичка боракс,
 • ½ чаша лепило,
 • блясък
 • Хранителни оцветители във всеки цвят, който желаете,
 • Голяма капачка.

Приготвяне на слайм у дома

Слаймът може да се направи с или без боракс. Ако се чудите от какво е направена оригиналната слуз , съставките са такива. Алтернативите могат да бъдат умножени, ние сме включили различни рецепти за слайм по-долу.

Можете лесно да намерите съставки за слуз във всеки канцеларски магазин или пазар. Нека поговорим за правенето на тиня с лепило и боракс:

 1. Поставете ½ чаена лъжичка боракс в 1 чаша вода със стайна температура. Разбъркайте, докато бораксът се разтвори напълно.
 2. Смесете 1 чаша гореща вода и ½ чаша лепило в голяма купа.
 3. Добавете желаното количество блясък и хранителни оцветители към приготвената от вас вода за лепило. Внимавайте обаче да не използвате твърде много хранителни оцветители. Тъй като е плътно вещество, може да не успеете да получите точно цвета, който искате. Може да го добавяте малко по малко с върха на чаена лъжичка.
 4. Бавно добавете вода от боракс към приготвената от вас смес. Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато правите слайм, е консистенцията. Не забравяйте да разбърквате, докато добавяте бораксовата вода, за да осигурите добра консистенция.
 5. Докато разбърквате, ще видите, че консистенцията на тинята се утаява. Ако е твърде течно, можете да добавите вода от боракс, а ако е твърдо, можете да добавите гореща вода. Ето, че вашата блестяща тиня е готова!

Как се прави слайм без лепило и боракс

Бораксът е естествен минерал, който има химични свойства, но се среща естествено в природата. Въпреки това може да искате да научите как да направите слуз без боракс и лепило за вашето дете. За това трябва да използвате алтернативни материали. В тази рецепта ви казахме как да направите слуз с шампоан.

Материали:

 • 1 чаша гел за игра,
 • ½ чаша шампоан,
 • ½ чаша топла вода,
 • блясък
 • Хранителни оцветители във всеки цвят, който желаете,
 • Голяма капачка.

И сега е време, как да направите слуз без боракс?

 1. Добавете шампоана, който имате към ½ чаша вода и разбъркайте.
 2. Изсипете игралния гел в голяма купа, добавете хранителни оцветители и блясък. Можете да коригирате количествата според вашите желания, но внимавайте да не добавите твърде много хранителни оцветители. Смесете всички съставки старателно.
 3. Сега бавно добавете сместа от шампоан към сместа в купата. Докато смесвате, ще видите, че консистенцията на слузта се сгъстява. Важно е да бъркате, без да спирате за консистенция.

Между другото, можете да избегнете използването на хранителни оцветители и да се възползвате от естествения цвят на шампоана. Какъвто и цвят да е вашият шампоан, вашият слайм ще бъде със същия цвят, можете да направите своя избор съответно. Нека ви дадем малък съвет: Трикът да направите слайм у дома е да комбинирате съставките в правилния ред и да ги смесите!

Създаване на пухкава тиня без боракс и лепило

slaym puhkav

Може би най-популярният сред видовете слуз е пухкавият! Точно това се случи. Не е ли това, което прави слайма толкова популярен? Нека поговорим за съставките, от които се нуждаете, за да направите пухкава слуз:

Съставки:

 • 1 чаша гореща вода,
 • ½ чаша лепило,
 • ½ чаша пяна за бръснене,
 • ½ чаша пенлив душ гел или течен сапун,
 • Малко повече от 1 супена лъжица царевично нишесте,
 • 1 чаена лъжичка боракс,
 • Хранителен оцветител (по избор),
 • Лосион или крем (по избор),
 • Голяма купа.

Как ще го направиш?

Добавете боракс на прах в 1 чаша вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете настрана водата от боракс.
Изсипете лепилото в друг съд и добавете пяната за бръснене. Ако добавите пенлив душ гел или течен сапун, слузът ви ще стане още по-пухкав. Но можете също да пропуснете тази стъпка.
Разбъркайте, докато всички съставки се разтопят напълно. Ще имате гъста и пухкава смес, подобна на локум.
Добавете нишесте към сместа в ръката си и разбъркайте добре. Това ще придаде на слузта плътна консистенция. Освен това нишестето помага на слузта да се върне в първоначалното си състояние след игра с нея. Ако не използвате царевично нишесте, консистенцията на слузта ще бъде по-малко плътна и няма да поддържа добре формата си.
Добавете лосион или крем към слузта, за да й придадете гъвкавост. Два пъти е достатъчно.
Добавете хранителния оцветител и разбъркайте, докато не остане остатък.
Добавете 3 супени лъжици смес от боракс-вода към тинята и разбъркайте добре. Продължете да добавяте 1 до 3 чаени лъжички вода от боракс, докато тинята достигне желаната консистенция. Внимавайте да не използвате твърде много, или вашата слуз ще се втвърди и ще се счупи.
Омесете добре цялата смес, като стане на топка я извадете от купата и я поставете върху равна повърхност. Омесете отново, за да се смеси добре.
Ако сместа, която имате, все още е много лепкава, можете да добавите около 1 чаена лъжичка вода от боракс. След това омесете внимателно. Можете също така да го натриете с лосион, за да стане по-гъвкав.
Нанесете лосион върху слузта приблизително 15 пъти, за да постигнете желаната гъвкавост. Можете да решите това сами в зависимост от последователността, която имате.

Номерът на рецептата за пухкава слуз е да смесите гела, преди да го добавите към слузта, за да придадете този пухкав ефект.

Приготвяне на слайм с течен сапун

Приготвянето на слуз с течен сапун не се различава от рецептата за шампоан, всички съставки са еднакви. Просто трябва да използвате същото количество сапун вместо шампоан. Точно като шампоана, слузта придобива този цвят, независимо какъв цвят сте избрали за течен сапун, можете да използвате и хранителни оцветители, разбира се. Решението е твое.

Ако искате да опитате да направите слайм със съставки у дома, нека ви дадем алтернативна рецепта за слуз, направена с течен сапун. Дори можем да кажем, че най-лесната рецепта за приготвяне на слайм се крие в тази рецепта, защото съставките са много прости!

Материали:

 • Течен сапун (Можете да решите количеството в зависимост от това какъв размер слуз искате)
 • Сол
 • прът
 • Контейнер

Да пристъпим към направата:

Сложете колкото искате течен сапун в купата и го разбъркайте с клечка, докато шупне.
Добавете сол към сапуна и продължете да бъркате без прекъсване. След известно време слузта ще започне да намира своята консистенция. Колкото повече сол добавите, толкова по-твърда става тинята.
Оставете сместа, която сте приготвили във фризера за 1-2 часа. Приготвянето на лесен слайм е толкова просто!

Малък съвет за приготвяне на слуз със сапун: Можете да използвате ароматизиран течен сапун, за да подсилите аромата.

В допълнение към всички тези рецепти, има и начин да направите слайм само с една съставка. Поставете малко шампоан в купа и го разбъркайте добре с помощта на лъжица. След загряване в микровълновата за 20 секунди го поставете във фризера за 15 минути. Когато се включи малко химия, приготвянето на слайм у дома е възможно с много съставки.

Така че, може да попитате, трябва ли да направим тази слайм? Това, което прави слайма толкова забавен и незаменим за децата, всъщност е производственият процес. Разбира се, ако желаете, можете да закупите и готов слайм, без да се налага да се занимавате с някое от тях за вас или вашето дете. Най-добре оставете избора на вашето мъниче.

Подобни публикации

 1. Какво представлява функцията за проследяване на очите на iPhone?
 2. Стана ясна цената на iPhone SE 4, който ще разтърси пазара на смартфони!
 3. Asus Rog съюзник
 4. Проблемът в iOS 17.5 създаде бъркотия в iPhone
 5. Как да използвам ChatGPT в WhatsApp?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.